Ž. Simonaitytė laidoje „Delfi rytas“ penktadienį teigė, kad iki birželio galo Lietuva turėtų gauti apie 1,5 milijono vakcinų dozių.

„Vakcinų gausime iki birželio galo, kad bent pusantro milijono jų užtektų paskiepyti bent viena doze. Natūralu, kad vakcinos yra skirtingos, tas tarpas tarp 2 dozių yra skirtingas. Dalis gyventojų bus gavę 2 dozes, bet bent vieną dozę bus gavęs toks gyventojų skaičius“, – aiškino ji.

Viceministrė anonsavo, kad gegužės mėnesį vakcinų kiekiai bus didesni nei balandį.

„O kalbant apie gegužės mėnesio kiekius, tai jie bus dar didesni nei buvo balandį. Kiekvieną savaitę daugiau nei 100 tūkstančių dozių, laukiame dar galutinių grafikų. Bet net pesimistiškiausiu variantu, vis tiek turėsime daugiau nei 100 tūkstančių, turėsime savaičių, kai bus ir gerokai daugiau tų vakcinų. Tikrai dabar jau iššūkis bus ne tik tas vakcinų trūkumas, kurį turėjome, bet ir proceso organizavimas, žmonių kvietimas, registravimas ir visi kiti klausimai“, – kalbėjo viceministrė Ž. Simonaitytė.

Ji teigė, kad gyventojų „mylimiausios“ „Pfizer/BioNtech“ vakcinos artimiausiu metu bus gaunami didžiausi kiekiai. Nemažai bus gaunama ir „AstraZenecos“ gamintojo vakcinos.

Visuomenės apklausos rodo, kad turėtų pavykti pasiekti norimą visuomenės imunitetą.

„Tikėkimės, kad pavyks, tai priklauso nuo kiekvieno iš mūsų. Mes turbūt vasario dar mėnesį atlikome visuomenės nuomonės apklausą. (…) Tendencijas matome, kad virš 40 procentų kiekvienoje grupėje tikrai ateina skiepytis be jokių raginimų, nori vakcinos. Dar yra apie virš 20 procentų reikalauja šiek tiek papildomo įkalbinėjimo, bet jie leidžia mums pasiekti reikiamą procentą, bet jie taip pat ateina. Ir likęs procentas yra tie žmonės, kuriems reikia daugiau to darbo, daugiau paaiškinimų, daugiau įkalbinėjimų, kad jis sutiktų skiepytis“, – sakė ji.

Laidos „Delfi rytas“ pašnekovė priminė ir apie ilgalaikes koronaviruso pasekmes. Nuo jų gali apsaugoti vakcina.

„Vienas labai svarbus dalykas – mes dabar jau intensyviai dirbame ir ką mato mokslininkai. Tai yra ilgasis kovidas – požymiai žmonėms atsiranda persirgus liga. Ir kuo sunkesne ligos forma žmogus sirgo, tuo didesnė tikimybė, jog liks liekamieji reiškiniai po persirgimo. Natūralu, kad mes kiekvienas turėtume stengtis išvengti itin sunkios ligos formos. O nuo jos visos vakcinos apsaugo 100 procentų“, – teigė laidos pašnekovė SAM viceministrė Ž. Simonaitytė.

Prasidėjus masinai gyventojų vakcinacijai, kuri Vilniaus regione jau realiai ir prasidėjo, gyventojai bus kviečiami pagal amžiaus grupes.

„Ir tas pats Vilniaus regionas, kur užsikrėtimų skaičius yra kritinis ir vakcinų mes ten šią savaitę nukreipėme gerokai daugiau, galima sakyti, kad jau yra ir perėjęs į masinės vakcinacijos etapą. Kviečia skiepytis 55 ir vyresnius, kitą savaitę kvies 45 metų ir vyresnius žmones. Toks planas ir yra – kadangi koronavirusas ir sunkios jo formos yra pavojingesnės vyresniems žmonėms, ne tik virš 65 metų. Ir masinei vakcinacijai planuojame keliauti per tą kas 10 metų periodą“, – sakė ji.

Situacija Vilniaus mieste ir rajone yra prasčiausia Lietuvoje. Todėl viceministrė Ž. Simonaitytė prašo atsakingai žiūrėti į situaciją.

„Situacija jau kelias paskutine savaites blogėja. Ir Vilniaus atveju esame išskirtinai kovoje su laiku. COVID–19 kovoja prieš ateinančias vakcinas ir vakcinacijos tempus, turbūt visi tikimės, kad kaip bėgant maratoną, likus pasuktiniems kilometrams pamatai, kad laukia dar viena nemaža įkalnė. Tai visi tikimės, kad įveiksime tą įkalnę ir nereikės sustoti. Greitis sumažėjo, bet kad pavyks ją įveikti. Vilniuje 2–3 savaičių laikotarpis yra kritinis. Pagrindinis raginimas visiems mums, kurie esame šiame regione pagal galimybes pagalvoti ar tikrai reikia kontakto artimiausias savaites, apsipirkimo“, – sakė viceministrė Ž. Simonaitytė.

Ji teigė, kad artimiausiomis savaitėmis įtempta situacija laukia ir Vilniaus ligoninėse.

„Tikimės, kad nereikės imtis kažkokių kardinalių veiksmų, stabdyti planinių procedūrų“, – tikėjosi SAM viceministrė Ž. Simonaitytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (281)