V.Gergijevas ir Marijos teatro orkestras, pakviesti koncertuoti Lietuvoje, teigia savo programą susieję su rusų Senųjų Naujųjų metų sutikimu. Senieji Naujieji metai švenčiami sausio 14-ąją, bet žinomo dirigento grafikas taip sudarytas, kad sausį jis turėjo tik vieną laisvą dieną – sausio 13-ąją.

„Dabar jau sudėliojau savo mintis ir supratau, kas Lietuvoje vyko sausio 13-ąją prieš 21 metus prie televizijos bokšto ir kitose Lietuvos vietose.
Jei mane būtų įspėję, kokia tai data, kad Lietuvoje tai – gedulo diena, man ir į galvą nebūtų šovę rekomenduoti orkestrui groti linksmus kūrinius. Bet aš taip užsiėmęs, kad išmokti visų atmintinų datų tiesiog neturiu galimybės”, – dienraščiui tvirtino dirigentas.

„Mes būtinai prisiminsime tuos tragiškus įvykius ir aukas”, – patikino V.Gergijevas.

DELFI primena, kad Kauno miesto meras, konservatorius Andrius Kupčinskas paprašė sausio 13 dieną Kauno „Žalgirio“ arenoje vyksiantį dirigento V. Gergijevo ir Sankt Peterburgo Marijos teatro orkestro koncertą pradėti tylos minute, pagerbiant Sausio 13-osios aukas. Mero nuomone, susiformavusi praktika Lietuvai svarbių švenčių ar netekčių metu rengti Rusijos žvaigždžių koncertus, turi ne tik kultūrinį, bet ir politinį atspalvį.