Tada jo pavardė skambėjo ne vienoje kontrabandos istorijoje, rašo "Lietuvos rytas".

Gruzijos parlamentas neseniai panaikino V.Gelašvilio įgaliojimus, nes jis, būdamas deputatas, toliau valdė savo verslą, o tai prieštarauja konstitucijai.

Po tokio balsavimo trijų opozicijos frakcijų deputatai paskelbė parlamento posėdžių boikotą. Pats V.Gelašvilis teigė, kad su juo tiesiog susidorota. Šį valdžios žingsnį jo įgalioti asmenys apskundė Gruzijos konstituciniam teismui. Neatmetama, jog bus kreiptasi ir į Europos žmogaus teisių teismą Strasbūre.

Parlamentas panaikino mandatą, neva nepanoręs susipažinti su įgaliojimu, kuriuo V.Gelašvilio statybos bendrovė "Evra" buvo perrašyta jo žmonos Danguolės valdomai Lietuvoje užregistruotai įmonei "V & G".

V.Gelašvilis tvirtino negalįs suskaičiuoti, kiek vertas jo turimas turtas. Jis pajuokavo, kad jei Gruzijoje jo turtas bus konfiskuotas, tuomet turėsiąs mažiau nei 16 milijonų dolerių. Šiuo metu uždėtas areštas Lietuvoje įregistruotai įmonei "Kartli", kurią prieš dvejus metus V.Gelašvilis padovanojo savo sūnui. Ši įmonė yra įsigijusi Gruzijos Počio laivų statyklos akcijas.

Eksparlamentaro teigimu, jo šeima Lietuvoje turi viešbutį Vilniuje, Pilies gatvėje, ir gyvenamąjį namą. Mūsų šalyje gruzinas jautėsi saugiai, jis tikino nematantis prasmės samdyti sargybinių.

Gruzijos parlamento posėdyje, kuriame buvo atimtas jo mandatas, V.Gelašvilis nedalyvavo, kadangi tuo metu buvo Lietuvoje. Šis gruzinas į Vilnių vėl atvyko kovo 19-ąją, kai Tbilisio meras jį viešai apkaltino organizavus Gruzijos sostinės senamiestyje esančios mokyklos padegimą, esą taip siekiant užgrobti sklypą.

46 metų V.Gelašvilis į Gruzijos parlamentą buvo išrinktas vienmandatėje apygardoje 2003-iųjų rudenį ir priklausė opozicijos frakcijai "Demokratijos frontas".

Su aukščiausia savo šalies valdžia konfliktuojantis V.Gelašvilis nuo 2004 metų rugsėjo vadovavo statybos bendrovei "Evra". Tai ir tapo pretekstu atimti iš jo deputato mandatą.

Gruzijos žurnalistų teigimu, daugelis parlamentarų savo verslo įmones perrašė žmonų, seserų, sūnų ir kitų giminaičių vardu ir formaliai įstatymo nepažeidinėja.

1990-1996 metais spiritu ir cigaretėmis prekiavęs prekybos namų "V ir G" savininkas V.Gelašvilis buvo vadinamas vienu didžiausių Lietuvoje kontrabandininkų. Pareigūnai jam buvo prilipdę tautybę atitinkančią pravardę "Gruzinas".

V.Gelašvilis Lietuvoje verslininkavo gal šešerius metus, kaip jis pats teigė, - nuo 1990 iki 1997 metų. Bet pirmuosius ketverius metus apie garsųjį "europietį" mažai kas buvo girdėję.

Prekybos namų "V ir G" būstinė, įsispraudusi už aklinos mūro sienos atokiame Skaidiškių miestelio pakrašty, Vilniaus rajone, rodos, specialiai buvo slepiama nuo legalaus pasaulio.

1995 metų rugsėjo 21-osios naktį per Šalčininkų muitinės pasienio postą be muitinės kontrolės į Lietuvą įvažiavo du krovininiai automobiliai su kontrabandiniu spiritu. Rytą juos tuščius policija rado prie prekybos namų "V ir G" muitinės sandėlio Skaidiškėse. Buvo iškelta baudžiamoji byla, tačiau ji be pėdsako dingo.

1995 metų pabaigoje Vilniaus teritorinė muitinė nustatė, jog pagal muitinės dokumentus firma "V ir G" iš Lietuvos neišvežė 3 krovininių automobilių cigarečių. Buvo iškelta baudžiamoji byla dėl oficialaus spaudo klastojimo, o medžiaga dėl buhalterinių dokumentų legalumo perduota Vilniaus bei Valstybinei mokesčių inspekcijoms. Ir ši byla dingo be žinios, kaip ir mokesčių inspekcijoms perduotos medžiagos.

Prekybos namų "V ir G" pavadinimas buvo minimas ir Europos Sąjungos 1994-1998 metais vykdytoje cigarečių kontrabandos paieškoje. Tačiau V.Gelašvilis vėl pasirodė esąs laimės kūdikis. Ir tąsyk Vidaus reikalų ministerijoje dingo svarbūs dokumentai.

2005 metų liepos 14-ąją Tbilisio centre "Mercedes" važiuojantis V.Gelašvilis buvo mįslingai užpultas. Verslininką žiauriai sumušė automatais ginkluoti kaukėti žmonės. V.Gelašvilis spėjo, jog taip pasielgta po jo pareiškimo apie prezidentą, ir dėl to apkaltino Vidaus reikalų ministeriją.

Parlamento narys tada gydytis atvyko į Lietuvą. Skilusi jo kaukolė privačioje Vlado Vaičiūno klinikoje buvo sutvirtinta titano plokštelėmis. Nuo tol V.Gelašvilis gyvena tai Lietuvoje, tai Gruzijoje.

Neseniai į Vilnių buvo atvykęs vienas Gruzijos opozicijos lyderių Davidas Usupašvilis, kuris esą patarė mandato netekusiam kolegai kol kas negrįžti į tėvynę.

"Lietuvos ryto" žiniomis, V.Gelašvilis šio patarimo linkęs paklausyti, nes baiminasi, jog Tbilisyje su juo gali būti susidorota. Neatmetama, kad iškėlus bylą buvusiam deputatui, Gruzijos teisėsaugininkai gali paprašyti Lietuvos jį išduoti.