Neoficialiais DELFI duomenimis, už V. Gedvilo kandidatūrą slaptame balsavime pasisakė 84 Seimo nariai, prieš – 49. Dar du biuletenius slaptame balsavime dalyvavę parlamentarai sugadino. Šiuos duomenis vėliau oficialiai patvirtino ir balsų skaičiavimo komisija.

Oficialiai patvirtintas Seimo pirmininku, politikas pirmiausiai padėkojo Darbo partijai, iškėlusiai jį kandidatu į Seimą. Vėliau – jo kandidatūrą palaikiusiai koalicijai. Naujasis Seimo vadovas pabrėžė, kad „politika – kompromisų menas“, ir padėkojo opozicijai už kritiką nuo pirmos dienos bei išreiškė viltį, jog darbas Seime vyks konstruktyviai.

Darbo partijos atstovo paskyrimas Seimo pirmininku beveik nekėlė abejonių dar prieš slapto balsavimo pradžią.

V.Gedvilas: pradėsime nuo Konstitucijai prieštaraujančių įstatymų

Išrinktasis Seimo pirmininkas V. Gedvilas žurnalistams teigė, kad naujasis Seimas darbą turėtų pradėti perrašinėdamas ankstesnio Seimo priimtus įstatymus, kuriuos Konstitucinis Teismas pripažino prieštaraujančiais pagrindiniam šalies įstatymui.

„Džiaugsmo ypatingo nėra. Aišku, tapti Lietuvos Respublikos Seimo pirmininku yra didžiulė garbė. Bet ir didžiulė atsakomybė, todėl jaučiuosi labai atsakingai ir pats suprantu, kokį iššūkį man metė gyvenimas, - kalbėjo Seimo pirmininkas. - Pirmas dalykas, ką mes turime padaryti, (...) jeigu mes gerbiame Konstituciją, o visi kalbame, kad labai ją gerbiame, bet krūva įstatymų, ir jau per vienus metus patrigubėjo tų įstatymų, neatitinkančių Konstitucijai. Mes privalome juos taisyti.“

Jis taip pat užsiminė, kad opozicijai gali tekti du Seimo vicepirmininko postai. Jau dabar aišku, kad pirmoji į šias pareigas pretenduoja konservatorė, ankstesnio Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

„Galbūt vėliau išrinksim ir antrą Seimo vicepirmininką (iš opozicijos – DELFI). O šiaip tai noriu pasakyti, kad mums dabar labai svarbu suformuoti seniūnų sueigą, suformuoti frakcijas, kad galėtume pradėti normaliai dirbti antradienį“, - sakė V. Gedvilas.

V.M.Čigriejienė: turim tokį naujagimį, kokio norėjom

Užleisdama Seimo pirmininko kėdę, posėdžiui pirmininkavusi vyriausia Seimo narė Vida Marija Čigriejienė, kaip patyrusi medikė, konstatavo „kūdikio“ gimimą.

„Tikrai turim tokį naujagimį, kokio norėjom. Tiktai 49 pasipriešino“, - kalbėjo politikė.

Sykiu ji pažymėjo apgailestaujanti, kad V. Gedvilas netapo švietimo ir mokslo ministru.

A.Butkevičius: V.Gedvilas – nuostabus politikas

Pagal formuojamos centro-kairiųjų daugumos planą, Seimo pirmininku pasiūlytas Darbo partijos atstovas V. Gedvilas.Būtent nuo Seimo pirmininko rinkimo prasidėjo parlamento vadovybės tvirtinimas.

Socdemų lyderis Algirdas Butkevičius pranešė, kad teikiama V. Gedvilo kandidatūra. Jis taip pat pareiškė norintis tarti „keletą žodžių apie šį nuostabų politiką“.

„Žmogus parinktas su didžiule politine patirtimi, ne naujokas. Biomedicinos mokslų daktaras, treneris. (...) Bet svarbiausia – kad žmogus, pasižymintis labai geromis asmeninėmis savybėmis. (...) Šis žmogus pasižymėjo aukšta politine kultūra ir, svarbiausia, ko labiausiai Lietuvai reikia – padorumu ir sąžiningumu“, - komplimentų V. Gedvilui negailėjo A. Butkevičius.

Jis pridūrė, kad Lietuvoje „nėra lengva tokiems žmonėms spręsti daug politinių klausimų“.

„Manau, kad V. Gedvilas, tapęs Seimo pirmininku, tikrai mus suburs eiti teisingu keliu“, - pridūrė socdemų lyderis.

Po teikimu dėl V. Gedvilo kandidatūros pasirašė visa būsimoji koalicija – 85 Seimo nariai.

Kitų kandidatūrų nepateikta.

V.Gedvilas: visa Lietuva bus tvirtesnė

Pradėdamas savo pasisakymą, kandidatas į Seimo pirmininkus V. Gedvilas tikėjosi ilgo bendro darbo ir pagyrė posėdžiui pirmininkaujančią vyriausią Seimo narę – konservatorę Vidą Mariją Čigriejienę.

„Kiekvieno žmogaus gyvenime būna labai svarbių, atsakingų momentų. Mano gyvenimas ir veikla – ne išimtis. Gerai suprantu Seimo pirmininko pareigų valstybinę reikšmę ir svarbą“, - kalbėjo „darbietis“.

Dirbdamas ankstesniuose Seimuose jis teigė daug išmokęs.

„Mokiausi iš jūsų, mielieji kolegos“, - tęsė V. Gedvilas.

Buvęs krepšinio treneris priminė ir savo sportinę karjerą – esą ten jis išmoko ir diplomatijos.

„Tikiuosi savo kasdieniu darbu, veikla, pateisinti jūsų viltis“, - darbą komandoje, t.y. treniruojant Lietuvos moterų krepšinio rinktinę, primindamas sakė V. Gedvilas.

Jis taip pat žadėjo, kad „visa Lietuva bus tvirtesnė“ jam vadovaujant parlamentui.

V. Gedvilas taip pat teigė sieksiąs, kad Seimo įvaizdis būtų pagerintas. Esą rinkėjai neretai pelnytai nusivilia parlamentarų veikla.

„Gerinti Seimo įvaizdį – didelis ir labai pretenzingas siekinys“, - sakė kandidatas į parlamento vadovus.

Jis savo kalboje minėjo ekonomikos klausimus, artėjantį pirmininkavimą Europos Sąjungai.

„Jeigu būsiu išrinktas, stengsiuos rasti bendrą kalbą su visų politinių partijų ir frakcijų atstovais“, - žadėjo V. Gedvilas.

Savo, kaip kandidato, kalbą, jis viešai padėkojo savo rinkėjams ir pažadėjo dirbti „vardan tos Lietuvos.

Norėtų Seime įrengti sporto salę

Paklaustas, kaip tapęs Seimo pirmininku žiūrės į krepšinį, buvęs šios sporto šakos treneris teigė ne tik išlaikysiantis teigiamą populiariausios šalies sporto šakos vertinimą, bet ir pasvarstė, kad patiems parlamentarams praverstų vieta pasportavimui.

Jis priminė Seimo rūsyje esantį dūmų surinkimo aparatą, prie kurio dūmą traukti gali Seimo rūkaliai. Esą būtų galima įrengti ir sporto salę, kurioje parlamentarai galėtų lieti prakaitą.

„Visai galima būtų įrengti nedidelę salę, kur galėtų Seimo nariai pajudėti“, - sakė V. Gedvilas, pridurdamas, kad neketina uždarinėti „rūkymo taškų“.

V.Aleknaitei-Abramikienei parūpo, ar V.Gedvilas geba elgtis vyriškai

Prasidėjus klausimų-atsakymų laikui, parlamentarai kandidato į Seimo pirmininkus klausinėjo ne tiek norėdami ką nors sužinoti, kiek pasisakyti. Nepatogesnių klausimų uždavė tik opozicijoje atsidūrę konservatoriai

Kęstutis Masiulis klausė, ar kandidatas į Seimo narius nemano, kad pateks į keistą situaciją, nes priklauso partijai, kuri yra teisiama „juodosios buhalterijos“ byloje.

„Ar nematote problemos, kad į šitokį garbingą postą esate iškeltas partijos, kuriai iškelta labai sunki byla? Ar šita problema, kurią aš bent jau įžvelgiu, netaps viso Seimo problema? Ar nebus, kad jūs tapsite partijos bylos įkaitu, o mes jūsų įkaitais?“ - klausė K. Masiulis.

Tačiau V. Gedvilas teigė, jog visus Seimo narius išrinko tauta, o teisininkai esą tegul dirba savo darbą.

„Jeigu bus tokie atvejai ir ateis prokuroras bei paprašys kažkokios neliečiamybės ar dar kažką, tai darysim komisiją, svarstysim, priimsim sprendimus. Manau, kad kol kas dirbam pagal taisykles, o visos partijos turi problemų su ikiteisminiais tyrimais, ne tik Darbo partija. Atskiri asmenys, bet atskiri asmenys atstovauja partijai“, - sakė V. Gedvilas.

Kita konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė klausė, ar iš tikrųjų V. Gedvilas parlamento narių neliečiamybės klausimais balsuos taip, kaip liepia partija.

„Aš drįsčiau priminti, kad šiandien mes prisiekėme padėję ranką ant Konstitucijos, kurios 59 straipsnio 4 dalis sako, kad pareigas eidami Seimo nariai vadovaujasi Lietuvos Respublikos Konstitucija, valstybės interesais, savo sąžine ir negali būti varžomi jokių mandatų. Ar iš tiesų būsite tik klusnus partijos karys, ar vis dėto elgsitės vyriškai ir apsispręsite pats?" - klausė konservatorė.

Panašų klausimą turėjo ir konservatorius Stasys Šedbaras. Jis pažymėjo, kad tam tikrais atvejais Seimo pirmininkas eina valstybės vadovo pareigas. Politikas klausė, ar nebuvo svarstyta galimybė, kad Seimo pirmininko postą galėtų užimti kas nors, kas nepriklauso Darbo partijai. V.Gedvilo taip pat buvo pasiteirauta, ar negalvoja spręsti savo santykių su Darbo partija, jei bus išrinktas parlamento vadovu.

„Aš sustabdžiau savo narystę frakcijoje, taip daro kiekvienas pirmininkas ir prieš tai dirbęs“, - sakė V. Gedvilas.

Reklamuos „gerus darbus“ ir lauks prokurorų

Rima Baškienė, vienintelė Seimo valstietė-žalioji, pasiteiravo, ką kandidatas į Seimo pirmininkus darys su informacija apie Seimo darbą. V. Gedvilas atsakė, kad pasitelks parlamento instrumentus ir stengsis viešinti „gerus darbus“.

„Reikia mums visiems gerai pagalvoti, kaip pagerinti tą informaciją“, - sakė pretendentas.

O opozicija toliau bombardavo V. Gedvilą klausimais apie artėjantį prokurorų vizitą į Seimą su prašymu naikinti „darbiečių“ lyderių neliečiamybę. Liberalų lyderis Eligijus Masiulis pastebėjo, kad generalinis prokuroras naujame Seime turbūt apsilankys anksčiau nei prezidentė.

„Prokurorai pas mus pastoviai būna svečiuose“, - replikavo V. Gedvilas.

E. Masiulis taip pat paklausė, ką Seimo pirmininku tapęs V. Gedvilas darys, kad prisikviestų prezidentę į Seimo rūmus.

„Gal jinai buvo užsiėmusi, gal neturėjo laiko, - prezidentės sprendimo nevykti į pirmąjį Seimo posėdį nesureikšminti bandė kandidatas. - Aišku, būtų labai džiugu, jeigu šiandien prezidentė būtų dalyvavusi. Lauksim.“

V.Andriukaitis pasigedo antro kandidato

Socdemas Vytenis Andriukaitis replikavo opozicijai, kritikavusiai V. Gedvilo kandidatūrą.

V. Andriukaitis pabrėžė, kad besiformuojanti opozicija, turinti daugiau kaip penkias dešimtis vietų naujajame Seime, nepasiūlė savo kandidato į šią kėdę. Sykiu jis užsiminė, kad konservatoriai turi savo krepšinio specialistą – trenerį bei buvusį Kauno „Žalgirio“ krepšininką Sergejų Jovaišą.

E.Masiulis: konkurento nebuvimas – sveiko proto žingsnis

Liberalų lyderis E. Masiulis teigė, jog kandidatų dešinieji galėtų pasiūlyti ne vieną. Tačiau esą nutarta parodyti „sveiką protą“ ir leisti valdantiesiems kelti savo kandidatą.

Vis dėlto E. Masiulis pažymėjo, kad Liberalų sąjūdis V. Gedvilo nepalaikys. Esą būsimajam Seimo pirmininkui dar teks įrodyti, kad yra tinkamas šioms pareigoms.

Nepalaikyti V. Gedvilo, kaip ir buvo galima tikėtis, nutarė ir konservatoriai. Apie tai oficialiai pranešė laikinasis šios frakcijos vadovas Jurgis Razma.

Jis ragino V. Gedvilą „sušvelninti problemą“ ir atsiriboti nuo Darbo partijos. Esą Seimo pirmininkas galėtų sustabdyti ne tik narystę frakcijoje, kaip to reikalaujama, bet ir partijoje.

J. Razma akcentavo, kad tapęs Seimo pirmininku V. Gedvilas galės, pavyzdžiui, kviestis pas save generalinį prokurorą ir taip atstovautų daugiau partijai nei Seimui. Sykiu konservatorius pridūrė tikįs, kad kandidatas paneigs šiuos nuogąstavimus.

„Drąsos kelias“ vieningos pozicijos nenustatė

„Drąsos kelio“ atstovas Povilas Gylys apskelbė, kad 7 narių būsimoji frakcija neskyla ir ketina dirbti opozicijoje. Situaciją, kai į Seimo pirmininkus siūlomas tik vienas kandidatas, jis vadino „nejaukia“.

Vis dėlto „Drąsos kelias“ vieningos nuomonės dėl V. Gedvilo neturėjo. P. Gylio žodžiais, nutarta kiekvienam balsuoti „pagal sąžinę“.

Paskelbė slaptą balsavimą

Seimo pirmininkas renkamas slaptu balsavimu. Po ilgai užsitęsusių diskusijų, tarp kurių netrūko ir kritikos, ir liaupsių V. Gedvilui, pradėta ši procedūra. Kadangi daugiau kandidatų į Seimo pirmininko postą nebuvo, o dar prieš procedūros pradžią jį parėmė 85 Seimo nariai, jau prieš balsavimą buvo aišku, kad Darbo partijos atstovas be didesnių problemų bus paskirtas į šias pareigas.

V. M. Čigriejienė paskelbė pertrauką ir pasiūlė išnaudoti šį laiką oficialiam frakcijų suformavimui. Norint sudaryti frakciją, reikia surinkti bent septynis parlamentarus.

Pirmuoju vicepirmininku koalicijos sutartį pasirašę socdemai, „darbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir Lenkų rinkimų akcija sutarė siūlyti Darbo partijos vicepirmininką Vytautą Gapšį. „Tvarka ir teisingumas“ į vicepirmininkus nutarė teikti Kęsto Komskio kandidatūrą. Socdemų kandidatai į analogiškas pareigas – Gediminas Kirkilas ir Algirdas Sysas.

Surinko 85 parašus

"Darbiečiai" surinko 85 parlamentarų parašus teikti Darbo partijos atstovą Vydą Gedvilą į Seimo pirmininko pareigas. Tai BNS penktadienį patvirtino parlamentaras Vytautas Gapšys.

Tarp pasirašiusiųjų - valdančiąją daugumą formuojančių socialdemokratų, Darbo, Tvarkos ir teisingumo partijų atstovai, taip pat jokiai frakcijai nepriklausantis Linas Balsys, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Rima Baškienė bei su Drąsos kelio partijos sąrašu išrinkta parlamentarė Aurelija Stancikienė.

Seimo pirmininkas bus renkamas penktadienio popietę pirmajame Seimo posėdyje slaptu balsavimu.