Ankstesnio komisijos posėdžio rekordo – daugiau kaip 5 valandų pasisakymų – V. Gapšys sumušti neketino. Trečiadienio posėdyje apie keturias valandas liudijo „darbiečių“ lyderis Viktoras Uspaskichas, dar valandą – buvusi partijos centrinės būstinės vadovė Vitalija Vonžutaitė.

Komisijos narys Valentinas Bukauskas posėdį pradėjo reikalaudamas, kad bylą kuruojantis prokuroras Saulius Verseckas paaiškintų, ar byloje esančias finansines deklaracijas iš tiesų pasirašė V. Uspaskichas. Prokuroro teigimu, rašysenos ekspertizė atlikta nebuvo, mat tam nebuvo poreikio, kadangi deklaracijas pateikė pati Darbo partija.

„Man, kaip prokurorui, nėra pagrindo abejoti pačios Darbo partijos teikiamomis ataskaitomis“, - atsakė S. Verseckas.

V. Gapšys savo liudijimą pradėjo prašydamas laiko savo advokato pasisakymui.

Politiko advokatas Saulius Juzukonis pirmiausiai akcentavo, esą jo klientas teisiamųjų suole atsirado pažeidžiant Baudžiamojo proceso kodeksą.

„Manau, kad V. Gapšio atžvilgiu baudžiamasis persekiojimas atliekamas buvo nepagrįstai“, - pradėjo S. Juzukonis.

Kaip ir V. Vonžutaitės advokatas, jis priminė, kad Valstybės saugumo departamentas Darbo partijoje ikiteisminį tyrimą vykdė dėl šnipinėjimo, o ne dėl buhalterijos. Advokato nuomone, operatyviniai veiksmai V. Gapšio atžvilgiu apskritai negalėjo būti atliekami.

„Jis nebuvo net apklaustas“, - juodosios buhalterijos bylos ištakas prisiminė V. Gapšio gynėjas.

Anot S. Juzukonio, nutartis atlikti kelias kratas buvo priimta dar prieš ikiteisminio tyrimo pradžią.

Advokatas taip pat priminė, kad V. Gapšiui kaltinimai buvo pakeisti prieš pat antrąjį Seimo rinkimų turą, be to, esą net neleista pasiruošti gynybai.

Sekimą atliko neteisėtai?

Pats V. Gapšys, kaip ir V. Uspaskichas su V. Vonžutaite, teigė bylą esant politine. Jis pirmiausiai akcentavo Valstybės saugumo departamento (VSD) veiksmus Darbo partijos istorijoje.

„VSD galbūt pamatė kažką susijusio su buhalterine apskaita, perdavė tyrimą Generalinei prokuratūrai. Bet VSD nesustojo – VSD toliau atlikinėjo kratas“, - kalbėjo „darbietis“.

Epopėjos pradžioje jis teigė buvęs apklaustas kaip paprastas liudytojas. Esą specialiojo liudytojo statusas, kuris paprastai suteikiamas asmenimis, kuriems ateityje numatoma pareikšti įtarimus, jam nebuvo suteiktas.

„Specialiu liudytoju manęs nenorėjo apklausti“, - tvirtino V. Gapšys.

Jis taip pat ironizavo, esą leidimai pasiklausyti jo pokalbių ir sekti susirašinėjimą duoti pagal sunkius nusikaltimus apibrėžiančius Baudžiamojo kodekso straipsnius. Esą taip teisėsauga parodė mananti, kad jis nusikaltimus netrukus atliks.

„Per tuos šešis mėnesius jokių pokalbių, kurie byloje būtų naudojami kaip įrodymas, kad V. Gapšys atliko vieną ar kitą veiksmą, nebuvo gauta“, - sakė politikas.

Anot jo, po to teisėsauga sankciją jį sekti paprašė pratęsti dar trims mėnesiams, nors esą turėjo sekimą nutraukti, mat per pusmetį nesurinko jokios medžiagos.

„Ir teismas be jokių problemų duoda dar trims mėnesiams. Ir per tuos tris mėnesius – jokių papildomų įrodymų“, - tęsė V. Gapšys.

Politikas teigė gavęs pranešimą, kad buvo sekamas, o jame informuota, kad surinktoje medžiagoje buvę „bylai nereikalingi duomenys“ buvo sunaikinti.

„Tai reiškia, kad aš negaliu pasakyti – štai tas pokalbis, kuris įrodo mano nekaltumą“, - sakė V. Gapšys.

Darbo partijos vicepirmininkas proceso eigoje teigė sulaukęs atvirų pasiūlymų trauktis iš Darbo partijos, o tai siūlė konkretūs politikai.

„Turbūt buvau naivus ir neklausiau. Turbūt dėl to gailėtis ir neverta“, - pridūrė V. Gapšys.

Politikas teigė pirmiausiai sulaukęs įtarimų „dėl vieno parašo“.

Krata paryčiais: sutikimas su triusikais ir neteisėtai konfiskuoti kompiuteriai?

Atlikdami jo namuose kratą, VSD pareigūnai esą ieškojo grynųjų pinigų bei dokumentų, susijusių su buhalterija. Krata esą atlikta paryčiais.

„Aišku, aš su triusikais, vaizdžiai tariant“, - prisiminė V. Gapšys.

Saugumiečiai esą jo namuose terado kiek daugiau kaip 600 Lt, banko korteles, „kažkokį“ sąsiuvinį bei dar keletą popierių.

„Mato, kad nieko neranda. Tada sako, mes paimsim ir tavo kompiuterius“, - tęsė V. Gapšys, pažymėdamas, esą teismo nutartyje dėl kratos nebuvo leista konfiskuoti kompiuterių.

„Darbietis“ taip pat teigė, kad pagrindinė bylos liudytoja Nijolė Steponavičiūtė iš pradžių liudijo iš jo asmeniškai jokių nurodymų negavusi, o vėliau parodymus keitė. Sykiu jis priminė, kad 2007 m. gruodį N. Steponavičiūtė atleista nuo baudžiamosios atsakomybės, o jau po dviejų dienų jam pareikšti įtarimai.

Kaltinimai – už trukdymą persekioti V.Uspaskichą?

Komisijos pirmininkas Andrius Mazuronis V. Gapšio teiravosi, koks, jo nuomone, VSD vaidmuo juodosios buhalterijos byloje. „Darbietis“ atsakė, esą prieš keletą metų Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atliktas VSD veiklos tyrimas rodo, kad visa tai buvo politinis susidorojimas.

„Matėte ten parodymus, kad buvo duodami nurodymai susidoroti su partijos pirmininku. Partija trukdė. Aš buvau partijos dalis, dėl to ir atsidūriau byloje“, - sakė V. Gapšys.

Prokuroras S. Verseckas teigė, kad V. Gapšys „nebuvo asmuo, kuris griežė pirmu smuiku“, tačiau buvo rasta jo nusikalstamas veikas įrodančių duomenų. Esą V. Gapšio vaidmuo šioje byloje kiek kuklesnis nei V. Vonžutaitės.

Kaip neteisėtos V. Gapšio veiklos pavyzdį, prokuroras pateikė tai, kad jis Darbo partijos skyriams įrengė telefono ir interneto linijas, o šioms išlaidoms reikalingos sumos jam buvo apmokėtos iš juodosios kasos. Esą 2006 m. tokiu būdu iš panaudota daugiau kaip 40 tūkst. Lt.

„Jam buvo reikalinga 40 telefono numerių, fiksuotų, ir jais jis prakalbėjo po kelis tūkstančius litų per mėnesį“, - ironizavo S. Verseckas.

V. Gapšys replikavo, esą tai „pritempimas“, mat telekomunikacijų paslaugos su jam inkriminuojamu sukčiavimu esą nesusijusios.

Advokatas: nepanaikinus neliečiamybės, tektų nutraukti bylą Darbo partijai

Konservatorius Stasys Šedbaras V. Gapšio advokato teiravosi, kaip procesą paveiktų „darbiečių“ neliečiamybės nepanaikinimas.

S. Juzukonis teigė, kad juridiniai asmenys veikia ne savarankiškai, o per fizinius asmenis. Taigi baudžiamąją bylą esą reikėtų nutraukti ne tik trims „darbiečiams“, bet ir Darbo partijai kaip juridiniam asmeniui.

V. Gapšio advokatas taip pat priminė, kad prokurorai nurodo, kad pati Darbo partija „darė“ nusikaltimus.

„Visi specialistai baudžiamosios teisės juokiasi iš šito kaltinimo“, - ironizavo S. Juzukonis.

Trečiadienio posėdyje V. Uspaskichas tvirtino, kad kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus kišosi į juodosios buhalterijos bylą, ką esą patvirtina ir paties prezidento memuarai. Darbo partijai nepalankius parodymus davusius liudytojus jis vadino „agentukais“, infiltruotais Valstybės saugumo departamento, tarp tokių galimai infiltruotų asmenų paminėtas ir Andrius Ūsas – Darbo partijai priklausęs po mirties reabilituotas vadinamosios pedofilijos bylos kaltinamasis.

V. Vonžutaitė, savo ruožtu, aiškino akyse neregėjusi pinigų, kurių neteisėta apyvarta yra kaltinama. Ji taip pat teigė sulaukusi grasinimų iš prokurorų, esą jai buvo rodomos lavonų nuotraukos, spaudžiant duoti partijai nepalankius parodymus.