Vėtra praėjusio šeštadienio rytą nuvertė maždaug 10 metrų aukščio vienuolyno ventiliacijos kaminą, kuris virsdamas sulaužė laikino stogo konstrukcijas, rašo "Lietuvos rytas".

Nuo smūgio įtrūko vienos antrajame aukšte esančios celės skliautas, bet vėtrą atlaikė po gaisro sutvirtinta laukinė vienuolyno siena.

Paryčiais į darbovietę atskubėjęs Tytuvėnų piligrimų centro ūkvedys Virginijus Pikutis su pagalbininkais sutvarkė sulaužytą laikinąjį stogą, užklojo nauja plėvele, kad lietus nebemerktų pastato sienų.

Tą pačią dieną atvažiavo ir vienuolyną apdraudusios bendrovės "Gjensidige" ekspertai, kurie užfiksavo padarytą žalą.

"Jie pažadėjo greitai kompensuoti nuostolius", – sakė V.Pikutis.

Didesnį pavojų vienuolynui kelia pastate esanti drėgmė. Per vasarą išdžiovinti patalpų nepavyko, nes per prakiurusį laikiną stogą pastatą ne kartą užliejo vanduo.

Todėl, anot dienraščio, su baime laukiama pirmųjų šalčių, juolab kad neleidžiama jungti šildymo sistemos. Ją naudoti uždraudė ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai, nes ekspertai nustatė, kad gaisrą sukėlė nesutvarkytas kaminas.

"Šildytume patalpas elektriniais šildytuvais, bet neturime tam pinigų", – sako iš Prano Jurkaičio vadovavimą Piligrimų centrui perėmusi Sandra Sabaliauskienė.

Naujoji įstaigos vadovė vylėsi, kad šią savaitę pavyks pasirašyti sutartį su vienuolyno stogą atstatysiančiu ir fasadus sutvarkysiančiu rangovu.

Beveik 3 milijonų litų vertės darbų konkursas įvyko šį birželį, bet sutartis dar nepasirašyta.

Supaprastinta tvarka rengtą konkursą laimėjo rengėjo pakviestos keturios įmonės – "Irdaiva", "Eigesa", "Pamario restauratorius" bei "Statybos ir restauravimo darbai".

Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblį gaisras nusiaubė šių metų sausio 26-ąją. Ugnis nuniokojo bažnyčią, vienuolyną. Pastatams atstatyti reikės apie 5 milijonų litų.

Gaisre pražuvo iš Šiaulių vyskupijos į neoficialų muziejų suvežtų 60 unikalių bažnytinio meno vertybių, įvertintų apie 2,5 milijono litų. Neseniai išvadas paskelbė ekspertai, kurie nustatė, kad ugnis įsiplieskė dėl nesutvarkyto kamino.

Prokuratūra įtarimus dėl galimo neatsargaus turto sunaikinimo pareiškė keturiems asmenims – komplekse šeimininkavusiam P.Jurkaičiui, pastatus renovavusiems dviem statybos įmonių darbuotojams, Kelmės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovui.