Premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Giedrius Surplys dar antradienio rytą pakomentavo A. Verygos naujausius nutarimus, kurie įsigaliojo staiga – naktį iš pirmadienio į antradienį ir taip sukėlė kelių savivaldybių, pirmiausiai Vilniaus ir Klaipėdos nepasitenkinimą.

Didžiausių neaiškumu sukėlė SAM ministro Aurelijaus Verygos įsakymas dėl asmenų izoliavimo savivaldybių administracijų numatytose patalpose. Sprendimas numato, kad visi iš užsienio grįžę asmenys ir neturintys koronaviruso simptomų privalomai 14 dienų bus izoliuojami savivaldybių patalpose. Taip pat numatyta, kad į savivaldybių parengtas patalpas turi būti gabenami visi, net ir lengva koronaviruso forma šiuo metu sergantys gyventojai.

Kas, kada ir kaip tai darys? Kur bus gabenami žmonės, kas rūpinsis jų sveikata, maitinimu ir pan? Į dalį šių klausimų antradienį pabandė atsakyti Vilniaus administracijos vadovas Povilas Poderskis. Tačiau kituose miestuose, pavyzdžiui Klaipėdoje, kur laukiama kelto su į Lietuvą atplukdomais tautiečiais, dar lieka daug neatsakytų klausimų. Tai pripažino ir pats G. Surplys.

„Klaipėdoje šio nurodymo įsigaliojimas atidėtas, nes jie dar tam nepasiruošė. Nežinau iki kada“, – Delfi komentavo vyriausybės vadovo atstovas.

„Niekas neveikia kaip šveicariškas laikrodis, netgi toje pačioje Šveicarijoje jis veikia blogiau, nei Lietuvoje. Nereikia laukti to momento, kai bus padėtas ministro parašas. Kai kurios savivaldybės, pavyzdžiui, Širvintų eina pirmyn, daro daugiau, nei reikia, ir ačiū joms už tai“, – pridūrė jis.

Giedrius Surplys

G. Suprlys taip pat negalėjo pateikti informacijos, kas savivaldybėse rūpinsis maitinimo, dviem savaitėms izoliuojamų asmenų priežiūra, saugumu – sprendimai dar kol kas esą priiminėjami.

„Visi veikiame ypatingos krizės sąlygomis ir galime padaryti daugiau, reikia neordinarių sprendimų, norėtųsi, kad savivaldybės padarytų daugiau, nei nurodyta rekomendacijose.

Kad tai planuojama daryti, žinia sklandė nuo sekmadienio vakaro, savivaldybės galėjo tam ruoštis“, – tikino G. Suprlys. Jis taip pat pažymėjo, kad kol kas taikomos priemonės dėl iš užsienio atvykusių (nuo kovo 24 d.) asmenų izoliavimo dar gali galioti ir anksčiau atvykusiems.

„Niekas nesako, kad taip negali įvykti, t. y. Teks izoliuoti tuos, kurie atvyko anksčiau, iki 24-os dienos, jei savivaldybės bus pasiruošusios. Tada bus galima žiūrėti, kiek yra tuščių patalpų, galima bus gal tuos ankstesnius asmenis izoliuoti“, – įspėjo G. Suprlys.

Jis taip pat patikslino, kad ankstesnė jo paskleista informacija dėl kaukių dėvėjimo nebuvo tiksli – tai tėra rekomendacija. Tačiau draudimai dėl lankymosi prekybos tinkluose ne daugiau, nei po vieną asmenį iš šeimos, yra privalomi.

„Dėl prekybos tinklų draudimai galioja, deja taip jau yra. Kiekvienas matė – ateina su šeima vaiku, bėgioja tas vaikas, reikia tam užkardydami kelią, kad virusas nesklistų. Ir vienas asmuo gali apsipirkti, pats tai patyriau, problemų nėra.

Be to, privalomos ir tokios priemonės, kad atstumas tarp pirkėjų – vienas metras ir ne mažiau du metrai tarp kasininkų – t. y. dirbs kas antra kasa, o darbuotojai turės kas dvi valandas muilu nusiplauti rankas“, – sakė G. Suprlys. Tačiau jis ir vėl negalėjo paaiškinti, kas ir kaip privers laikytis tokių nurodymų parduotuvėse, kur nepastatysi po vieną pareigūną.

„Galbūt teks pasitelkti apsaugos darbuotojus, žiūrėsime, kol kas nežinau, kaip tai bus įgyvendinama“, – tikino G. Suprlys.

Policijai gali tekti milžiniškas krūvis

„To, ko privaloma laikytis, to ir reikia laikytis, o jau paskui teismuose galima bus aiškintis. Policijai suteiktos visos teisės, kad tie reikalavimai būtų vykdomi.

Šiuo metu šiems klausimams yra skiriamas prioritetas ir daug hipotetinių situacijų, kai asmuo nesilaiko policijos nurodymų vykti į karantino vietą, tada kyla daug klausimų dėl atsakomybė už teisėtų pareigūnų reikalavimų nevykdymą.Gali būti pritaikomi ir prievartiniai veiksmai. Tai numato ir baudžiamasis ir administraciniai kodeksai, tad nemanau, kad čia kažkas išskirtinio.

Pavyzdžiui, mano praktikoje buvo atvejų, kai du kartus pagautas girtas vairuotojas, jam taikoma administracinė atsakomybė, pas jį atvažiuoja pareigūnai, jis neatidaro durų, pasipriešina, tai tada galima ir duris laužti, ir jį sulaikyti, tada jau taikoma baudžiamoji atsakomybė.

Tačiau jei kalbame apie atvejus parduotuvėse, apie priverstinius apsaugos darbuotojų veiksmus, kai asmenys sulaikomi už reikalavimų nesilaikymą, tai gali tokie atvejai būti, bet galiausiai teisinių veikslų imasi policija. O jei kalbame apie bėglius iš viešbučių, kuriuose laikomi karantinuotieji žmonės, tai būtų panašiai, kaip ir dabar, kai iš ligoninių pabėga asmenys – ieško juk policijos pareigūnai, o ne savivaldybės darbuotojai ar medikai“, – Delfi sakė Linas Kuprusevičius, advokatų kontoros COBALT vyresnysis teisininkas.