„Aš galvoju, kad tikrai nesąmonė yra mirti prieš laiką, jei gali mirties išvengti. Nesąmonė yra elgtis neatsakingai ir galvoti, kad virusas kokiu nors būdu atsižvelgs į mūsų norus ar nenorus, ar pamąstymus.

Žinoma, žmonės yra laisvi turėti savo nuomonę, bet dar kartą norėčiau priminti, ir lietuviškose žiniasklaidos priemonėse nestinga informacijos, kur manančių, kaip paminėtas politologas, tikrai nemažai ir kur buvo apsispręsta pasiekti bandos imunitetą. Deja, tose šalyse pasekmės tragiškos, mirusių žmonių labai daug ir tikrai ne visi jie yra virš 90 metų.

Tai tie komentarai, kurie sako, kad reikalavimai yra nesąmonė, rodo, matyt, kad žmogus, būdamas geras politologas yra visiškai nesuprantantis, kas yra virusas, infekcijos, kam skirtas karantinas. Paraginčiau, būnant geru specialistu savo srityje, paklausyti kitų specialistų, kurie išmano infekcijų kontrolę“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė A. Veryga.

Verygos rekomendacijų nesilaiko

„Delfi“ primena, kad komentuodamas nuolat kartojamas rekomendacijas vyresnio amžiaus žmonėms, politologas K. Girnius teigė, kad jų nesilaiko ir neketina to daryti ateityje. Jis tikino, kad senyvo amžiaus žmonės patys savarankiškai gali prisiimti atsakomybę už savo sprendimus ir įvertinti kylančias rizikas.

Tiesa, politologas patikino, kad atsargumo priemonių imasi – dėvi kaukę, rečiau lankosi parduotuvėse, tačiau neketina atsisakyti normalaus gyvenimo dėl įvestų ribojimų.

73 m. K. Girnius taip pat stebėjosi, kad izoliuoti senolius ruošiamasi net dvejiems metams, taip juos priverčiant jaustis lyg raupsuotais.

„Aš tikrai taip nesijaučiu ir kaip tik argumentuoju, kad kai kuriais atvejais reikia nepaisyti tokių drastiškų, kategoriškų Verygos ir kitų pasiūlymų. Pavyzdžiui, kalbama apie tai, kad reikia likti namie, neiti į parduotuvę, sako – nereikėtų bendrauti su vaikais ir anūkais ir taip toliau, ir tai gali ilgą laiką tęstis. Aš manau, kad tai yra nesąmonė“, – teigė K. Girnius.

Anot jo, žiūrint į dabartinę situaciją, atrodo, kad vyresnio amžiaus žmonės kitai visuomenės daliai kelia didelį pavojų, tačiau taip nėra. Priešingai – virusas gali turėti skaudesnes pasekmes jiems patiems, todėl, pasak pašnekovo, jie patys ir turi nuspręsti, kaip nori elgtis, kiek nori rizikuoti savo sveikata.

„Nutarti, ar nori aplankyti vaikus ir anūkus, čia yra šeimos, ne Verygos reikalas“, – sakė K. Girnius.

Paklaustas, kurių rekomendacijų iš visų A. Verygos išvardytų laikosi pats, K. Girnius tvirtino, kad nė vienos, kuri pritaikyta išskirtinai rizikos grupės asmenims.

„Nė vienos. Ne, aš dėviu kaukę, mūviu pirštines, bandau be reikalo neiti į parduotuvę, bet esu buvęs ir kirpykloje, ir pašte. Gyvename Antakalnyje, kur gamta graži, tai su žmona vis einame pasivaikščioti valandai ar pusvalandžiui.

Mano vaikai Amerikoje, tai negaliu jų lankyti. Bet jei jie gyventų čia, Lietuvoje, aš su jais susitaręs tikrai aplankyčiau. Vienas vyresnio amžiaus žmonių džiaugsmų yra anūkai ir vaikai. Ir, kai Veryga sako, kad senjorams rekomenduojama nebendrauti su vaikais ir anūkais, ir dar ilgą laiką, tai aš to nesuprantu. Manau, kad mes visi esame Lietuvos piliečiai, mes visi esame lygūs pagal įstatymą, ar aš esu 55 m., ar 65 m., ar truputį daugiau“, – savo požiūriu dalijosi politologas.