Viskas prasidėjo po to, kai A. Veryga savo feisbuko paskyroje, neieškodamas švelnesnių formuluočių, pasidalino savo nuomone Kaliningrado tranzito krizės klausimu:

„Paskaičiau ir užsimaniau keiktis...(...) Pirma Taivanas. Suprantu, Kinija tolokai, tai nesitiki, kad teks kariauti. Nors va Kubilius tai eitų. Nors neitų, kitus siųstų, o pats per televizorių iš Briuselio žiūrėtų.

Dabar štai Kaliningradas. Man atrodo, kad, kai sėdi ant parako bačkos, turėtų būti baisoka ir smarkiai nusipersti, kad kibirkštis nekiltų, bet mūsų valdantieji, panašu, nusprendė laužą susikurti. (...)“, – rašė A. Veryga.

Negailėjo pastabų „ad hominem“

Tokios jo mintys nepraslydo pro akis parlamentarui iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Matui Maldeikiui ir jo mamai, europarlamentarei, Aušrai Maldeikienei.

„Rusijos sukelta isterija viešoje erdvėje neturi nieko bendra su realybe ir skirta jos vidaus rinkai, kas, be abejo, apima ir mūsų naudingus idiotus. Sausumos tranzitas tarp Kaliningrado srities ir kitų Rusijos Federacijos dalių nėra sustabdytas ar užblokuotas – šiai dienai neįleidžiama apie 1 procentą vežamų prekių. Realiai tai apie nieką“, – feisbuke dalindamasis be kitų ir A. Verygos įrašo fotokopija rašė M. Maldeikis.

Pasak parlamentaro, Rusija puikiai žinojo situaciją su ES sankcijomis ir to laukė.

„Tokių pačių veiksmų kaip ir Lietuva, beje, ėmėsi ir Lenkija ir Norvegija, tačiau ten mažiau naudingų idiotų“, – rašė M. Maldeikis.

Pasak jo, svarbus faktas, kad ES priimtos sankcijos turi skirtingus pereinamuosius laikotarpius bei įsigaliojimo terminus, todėl naujienų tik daugės.

„Visas šiai dienai ES ribojamų priemonių paketas apima apytiksliai pusę šiuo metu tranzitu į Kaliningradą per Lietuvą geležinkeliais vežamų prekių. Artimiausiu metu bus įvestos naujos sankcijos:

liepos 10 d. įsigalios toks draudimas cementui, alkoholiui ir kitiems produktams;

rugpjūčio 10 d. įsigalios draudimas angliai ir kitam kietajam iškastiniam kurui;

gruodžio 5 d. ir kitų metų vasario mėn. naftai ir atitinkamai naftos produktams.

ES tampa geopolitiniu faktoriumi, kuo netikėjo Rusija ir mūsų „freekai'. Taip kad prisisekime diržus, pjaukime tiltus su fašistiniu mordoru ir mėgaukimės vaizdu kaip rėkauja mūsų naudingi idiotai. Mąstom šaltu protu ir važiuojam toliau siekiant savo nacionalonių interesų“, – rašė M. Maldeikis.

Savo nuomone feisbuke pasidalino ir A. Maldeikienė: „ Bandau įsivaizduoti, kas būtų Lietuvoje, jeigu Veryga vadovautų valstybei. Būtų dar viena okupacija garantuota. Gerkit žmonės vyną, o tai Veryga pavirsit. Alkoholiko sūnum (pats Veryga man taip asmeniškai prisipažino) gimęs, netoli nueisi, rodo faktai“.

Nusprendė pratęsti temą

Išklausęs politikų komentarų po uždaro Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdžio, A. Veryga nusprendė pratęsti Kaliningrado tranzito temą, ir teisinosi, kad jo pažiūros ne rusiškais šaltiniais paremtos.

„Pirmiausia, tai aš nei skaitau, nei seku rusiškų informacijos šaltinių. Todėl man Rusijos propaganda nei daro, nei darė kokį nors poveikį. Vakar dalinausi Lietuvos skaitomiausiame portale paskelbto straipsnio, kuriame cituojamas VDU profesorius Gintautas Mažeikis, politinės antropologijos, politinės komunikacijos ir propagandos ekspertas, vadovėlio studentams apie propagandą autorius. Jis teigė, kad „tai, kas vyksta dėl Kaliningrado, yra arti formalios priežasties pradėti karą“.

Taip pat TV3 televizijos žinių vadovo Sigito Babiliaus žinute, kuris teigė, kad „Kaip suprantu mūsų valdžia sako, kad šį sprendimą vėl priėmė.... „Lietuvos geležinkeliai“. Ne Valstybės gynimo taryba, ne Prezidentas ar Seimas, o tie patys geležinkeliai...“. Nė vienas iš cituojamų autorių man nekelia jokių abejonių dėl jų kompetencijos.

Sulaukiau visokių komentarų, kaltinimų tarnavimu rusijai, o vienos išraiškingos politikų šeimos veikėjai net asmeninį mano gyvenimą leido sau paanalizuoti. Tai dėl asmeninio gyvenimo paskutinis kartas, kai taip padarot, nes jei aš pradėsiu kaip psichiatras komentuoti jūsiškius... Nors ne, aš sau to niekada neleisiu“, – feisbuke rašė A. Veryga.

Sako, kad nepasitiki Vyriausybės komunikacija

Grįždamas prie temos, parlamentaras bandė ieškoti priežasčių, „kaip taip atsitinka, kad jau paskleidus informaciją abejonių pasitikėjimu nekeliančiuose Lietuvos informaciniuose šaltiniuose pirmiausia nusitaikoma į paskelbtą informaciją reaguojančius politikus, o ne į tai, kodėl klaidinanti informacija ir interpretacijos galėjo atsirasti“.

„Panašu, kad minėti specialistai savo žinutes taip pat paskleidė dėl oficialios proaktyvios, o ne reaktyvios informacijos stygiaus. Kuomet jos trūksta, patikima Rusijos propaganda, kad Lietuva ėmėsi kažkokių savavališkų veiksmų. Įdomu, kad tuo patiki ir pasisako profesorius, kuris rašo knygas apie propagandą.

Tai yra iliustracija tikrosios problemos, kad valdžia Lietuvoje ir vėl nesugebėjo tinkamai komunikuoti ir laiku paaiškinti kas vyksta iš tikrųjų. NSGK komiteto posėdis įvyko tik šiandien, kai jau kelinta diena gyvenama Rusijos propagandos keliamoje baimėje. Premjerė paklausta atsakymų Seime, arogantiškai pareiškia, kad rašykit klausimus pagal procedūras ir aš atsakysiu, nors išėjusi už durų žurnalistams komentarų negaili“, – trečiadienį feisbuke rašė A. Veryga.

Keliantiems klausimą, kodėl jam kyla klausimų, politikas čia pat pateikia ir atsakymą.

„Aš nepasitikiu vyriausybės komunikacija ir ypač užsienio reikalų ministro. Nepasitikiu po to, kai paaiškėjo visos istorijos su Taivanu, Baltarusijos trąšų tranzitu, kai buvo stumdomasi ir kažkas lemenama. Tada irgi nebuvo tinkamos komunikacijos, o visas jų „džiazas“ paaiškėjo vėliau.

Ar man tai suteikia pakankamą pagrindą paskaičius nacionalinėje žiniasklaidoje žinutes apie Kaliningrado tranzitą suabejoti ar Lietuva dėl savo tokių „ekspertų“ ir „diplomatų“ vėl ko nors neiškrėtė savo iniciatyva net nepasitarusi su ES? Taip suteikia. Dar daugiau, mano, kaip politiko darbas ypač esant opozicijoje aštriai klausti ir aiškintis, kaip yra iš tikrųjų“, – rašė A. Veryga.

Parlamentaras savo įraše pasidalino ir savo situacijos, kokia ji atrodė jam ketvirtadienį, rašant įrašą, vertinimu:

„- Vyriausybė eilinį kartą (jau nežinau kelintą) absoliučiai susimovė su komunikacija ir sukūrė galimybių langą tuo pasinaudoti Rusijos propagandai bei pasėti nerimą ne tik žmonėms, bet ir propagandą išmanatiems ir iš to duoną valgantiems specialistams;

– Net ir gavusi klausimus Premjerė užuot atsakiusi politikams, toliau vaidina kažkokią karalienę gal Mortą ir siuntinėja laikytis formalių procedūrų, o tai pasitikėjimo nė kiek neprideda;

– Internetinėje (net ir oficialioje ES erdvėje iki šiol galima rasti informaciją apie tam tikrais keliais (neišskirta kokiais) gabenamų prekių sankcionavimo išimtis Kaliningradui;

– Taip, aš pasitikiu Europos Komisijos paaiškinimais dėl to, kad Lietuva laikosi ES bendrai sutartų sankcijų ir nemanau, kad reikia jas kaip nors peržiūrėti Kaliningrado naudai;

– Visos mano dėmesį patraukusios ir komentuotos Lietuvos ekspertų žinutės iki šiol kabo internete ir palieka erdvę jas klaidingai interpretuoti ne tik mums, bet ir priešiškos šalies kontrabandai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)