„Situacija nėra gerėjanti, nematome eksponentinio augimo, ką matė kitos šalys, bet atvejų skaičius beveik kiekvieną dieną yra vis didesnis, tai verčia sunerimti“, – teigė ministras.

Jo teigimu, jau dabar svarstoma, kaip bus elgiamasi, jei situacija ir toliau blogės.

„Tos priemonės jums yra pažįstamos, bet kai išeidinėjom iš situacijos, jei situacija tikrai blogėtų, tai į ją vėl įeitume. Tai kalbame apie veido kaukes, darbo laiko ribojimą, srauto riboją„ nuotolinį darbą, lankymo ribojimą, rankų higieną, aplinkos higieną, susibūrimų ribojimus ir sveikatas būklės stebėjimus“, – galimas priemones vardijo A. Veryga.

Jis teigė, kad yra plane išskirti atskiri sektoriai.

„Viešas, privatus sektorius, švietimas, kaip atsiras, sveikatos priežiūrios sektorius, renginiai ir žmonių susibūrimai, prekyba, pramogos, laisvalaikis, paslaugos, viešas maitinimas. Ir yra sudėlioti siūlymai, atsižvelgiant į ligos plitimo kriterijus, kuri priemonė kada būtų įvedinėjama“, – sakė jis.

Šis pasiūlymų sąrašas dar šiandien išsiųstas visoms ministerijoms, jis gali būsi svarstomas kitą, arba dar kitą savaitę.

Ministras informavo, kad priimant sprendimus nutarta prisirišti prie dviejų kriterijų (sergamumo reikšmių) – tai yra 16 atvejų arba 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines dvi savaites. Pagal tai bus siūloma palaipsniui diegti tam tikras priemones.

Jis taip pat pabrėžė, kad siūloma priemones taikyti labiau izoliuotai, negu buvo pradžioje. Siūloma taikyti labiau lokalizuotas priemones, nutaikytas į konkrečius miestus, rajonus.

Atsiprašė neįgaliųjų

Ministras per spaudos konferenciją taip pat informavo, kad buvo pakoreguoti sprendimai, susiję su privalomu kaukių dėvėjimu. Yra įrašytos išimtys dėl neįgaliųjų, kuriems kaukių dėvėjimas gali pabloginti būklę, arba jie jų negali dėvėti.

„Noriu atsiprašyti visų neįgaliųjų, kurie galėjo patirti su tuo susijusių problemų. Gavome ne vieną istoriją, kuomet labai nejautriai būdavo pasižiūrima į tokias situacijas. Kas tai bebūtų – ar asmenys, turintys sunkių kvėpavimo sutrikimų, ar vaikai, turintys elgesio sutrikimų, autistai vaikai, kuriems tokios priemonės uždėti tiesiog neišeina, su tais asmenimis buvo elgiamasi labai grubiai ir nepagarbiai.

Sunku kaltinti, žmonės stengėsi įgyvendinti priemonę, galbūt nelabai suprasdami, kaip gyvena tie neįgalieji. Dabar tos išimtys yra numatytos ir operacijų vadovo nutarimuose“, - sakė A. Veryga.

Tikrins, ar tikrai asmenys laikosi saviizoliacijos

Pasak ministro, taip pat penktadienį su epidemiologais aptarti būdai, kaip reikėtų sugriežtinti priežiūrą asmenų, tiek tų, kurie gydosi namuose, kaip lengvi COVID-19 infekuoti atvejai, tiek asmenų, kurie turėtų būti saviizoliacijoje, parvykę iš tam tikrų šalių.

„Sutarėme, kad bus nustatoma tam tikra proporcija (skaičius arba procentas) asmenų, kuriuos būtų privaloma fiziškai aplankyti ir pamatyti“, - sakė A. Veryga.

Pasak ministro, tai darys Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ir policijos pareigūnai.

„Tai yra daroma dėl to, kad matome, kad atsiranda žinučių – ir parvykusių asmenų išmestų suglamžytų anketų, ir pasididžiavimų, kad „žiūrėkite manęs nepagavo“. Noriu priminti visuomenei, viruso suvaldymas nėra valdžios arba Vyriausybės reikalas. Tai yra mūsų visų kaip visuomenės narių reikalas. Pirmą bangą suvaldėme tik todėl, kad visuomenė elgėsi adekvačiai“, - sakė A. Veryga.

Ministras taip pat patikino, kad bus labai atidžiai sužiūrima, ar oro, jūrų transportu parvykę asmenys tikrai supildė anketas.

„Šiuo metu buvo labiau pasitikima žmonių sąmoningumu“, - sakė A. Veryga.

Ministras taip pat teigė, kad penktadienį planuojama susitikti su turizmo sektoriaus atstovais. Planuojama kalbėtis apie tai, kaip paraginti žmones atsakingai rinktis keliones, kad paskui nekiltų problemų.

Taip pat planuojamas susitikimas su švietimo, mokslo ir sporto ministru dėl ugdymo įstaigų darbo rugsėjį.

„Visi esame suinteresuoti, kad švietimo sektorius pradėtų veikti. Jeigu jis neveiks, puikiai suprantame, kad dalis darbingo amžiaus žmonių negalės išeiti į darbą. To tikrai nesinorėtų“, - teigė A. Veryga.