Pasak jo, kol kas labai sudėtinga įvertinti šiuos naujus apribojimus, tai bus galima padaryti ne anksčiau kaip po dviejų trijų savaičių.

„Anksčiau Vyriausybei priėmus sprendimus, pačius įvairiausius apribojimus, irgi tikėjomės, kad bus efektas, kad bus pakankama ir bus galima kalbėti netgi apie kažką švelnesnio. Deja, bet realybė pasirodė visiškai kitokia ir trumpą laiką sustojęs augimas paskui vėl įsibėgėjo. Viskas ir šiuo atveju priklausys nuo to, kaip bus laikomasi tų priemonių.“

A. Veryga kėlė abejones, ar visuomenė iš tikrųjų laikysis sugriežtinto karantino, nes buvo priimtų apribojimų, kurie yra ties nepaprastosios padėties riba.

„Kalbu apie gyventojų judėjimo labai didelius apribojimus ir pasakysiu, dėl ko aš galvoju, kad bus sudėtinga juos įgyvendinti. Tai ne dėl teisinių dalykų, bet prisiminkime, kaip pavyzdį, ir premjerė, mačiau, kalbėjo per transliacijas apie Velykas. Jos teigimu, kad tai suveiks panašiai. Taigi per Velykas tai buvo tik ilgas savaitgalis, iš esmės Velykų ilgasis savaitgalis, trys dienos.

Tada buvo didžiulės pajėgos mestos, mobilizuoti policijos pareigūnai ir tie, kurie biuruose dirba, ir žmonės, kurie įprastai nepatruliuoja gatvėse, pasitelkti šauliai. Tada karantinas buvo labai griežtas, daug žmonių tikrai sėdėjo namuose, galėjo sau leisti prabangą išeiti, padėti ir pan., ir tai truko tik tris dienas.“

Buvusio ministro teigimu, dabar kalbama apie kelias savaites, todėl jam sudėtinga įsivaizduoti, kaip tokiu kietuoju būdu tą bus bandoma padaryti.

„O tikėtis, kad visuomenė laikysis pati, nepykite, bet aš tuo nebetikiu. Ir fiziškai tai nebuvo padaroma net tuo metu, kai sienų kontrolė buvo atnaujinta. Mes puikiai suprantame, kad Lietuva nebėra apjuosta netgi išorės siena, nebėra spygliuotos vielos, yra Šengeno erdvėje, todėl takų takelių, kelelių yra – kiek tik nori.

Gali eiti, vaikščioti, aišku, automobiliu nenuvažiuosi, bet jeigu paimtume ir tokį paprastesnį vienetą, pavyzdžiui, daugiabučio laiptinę, kas ten po policininką pastatys? Jeigu žmonės sugalvos eiti, švęsti, kokiu nors būdu nesilaikyti apribojimų, tikrai bus sudėtinga nepaisant visų parodomųjų akcijų, jeigu ir bus kas nors nubaustas.“

A. Verygos teigimu, ir dabar būna žmonių, kuriuos nubaudžia už tai, kad netinkamai dėvi kaukę, už kitus dalykus, bet tai visuomenės nelabai motyvuoja.

„Mes tikrai esame išmokusi gyventi rezistencijoje tauta. Mums „įaugę į kraują“ priešintis ir nelabai svarbu kam – ar išorės priešui, ar vidaus valdžiai. Baisiausia, kad nemotyvuoja net ir augantys skaičiai ir mirtys. Čia jau ne kažkas už sienos nurodinėja, o mūsų artimieji, kurie realiai miršta. Tačiau tai mums nedaro įspūdžio.“

Paklaustas, kaip vertina draudimą susitikti dviem šeimos ūkiams, buvęs ministras sakė, kad būtent psichologiniai ir socialiniai aspektai jiems buvo labai svarbūs.

„Mes tai ir įvertiname po prezidento Sveikatos ekspertų tarybos pasiūlymo, kad ne du, o vieną namų ūkį reikia apriboti. Surinkome nemažai ir mokslinės informacijos, ir mūsų statistinių duomenų apie išaugusį vienišumą, savižudybes ir depresijas. Tai jau net ne tarptautiniai, o mūsų pačių duomenys, kurie tik ir rodo, kad ta situacija, kuri pas mus ir taip nebuvo gera, tik dar labiau paaštrėjo.“

A. Veryga pabrėžė, kad pats taip savo nuomonės nekaitalioja, kaip kai kurie dabar valdžią gavę politikai.

Situaciją pavadino beprotybe: vieni netelpa į ligonines, kiti – į prekybos centrus

Antradienį Seime kalbėdamas apie gyventojų eiles prekybos centruose, buvęs ministras situaciją pavadino beprotybe.

„Tai – beprotybė, aš ne vieną kartą esu sakęs. Kaip šizofrenija – vieni nebetelpa į ligonines, kiti nebetelpa į prekybos centrus. Aš kitaip, nei beprotybe, to pavadinti negaliu. Nežinau, kas čia“, – nusivylimo visuomenės elgesiu neslėpė A. Veryga.

Paklaustas, ar politikams pandemijos akivaizdoje nereikėtų susivienyti ir susilaikyti nuo kritikos vieni kitiems, A. Veryga teigė, kad tai sunkiai įmanoma.

„Visada, matyt, vertėtų, bet vargu ar realu tikėtis, kad pozicija ir opozicija susivienys. Opozicija tam ir yra, kad kritikuotų. Man skaudžiausia, kad mes buvom kritikuojami už tuos sprendimus, kuriuos priima dabar“, – sakė buvęs ministras.

Tiesa, A. Veryga teigė, jog medikams patiriant itin didelius iššūkius kalbėti apie priverstinį medicinos darbuotojų darbą nereikėtų.

„Tai turėtų būti kraštutinė priemonė. Ją įstatymas leidžia taikyti, (...) bet iki šiol visada pavykdavo rasti sprendimą – susitarti, motyvuoti, įkalbinti. Būtų gerai, kad taip ir liktų, nereikėtų priverstinių pasitelkimų taikyti. Sunkiai įsivaizduoju to taikymą. Medikai nėra statutiniai pareigūnai, (...) yra įpratę dirbti kitaip“, – pridūrė A. Veryga.