„Na, kad karantinas bus pratęstas, aš tikrai neabejoju. Visos objektyvios aplinkybės rodo, kad jis turi būti pratęstas, nes augimas iki šiol yra ir jis toliau vyks. Žmonės, panašu, net ir to, kas yra, nėra linkę laikytis. Šiandien bus priimti sprendimai, įpareigojantys, kad tie parvykę asmenys būtų nugabenti į savivaldybių numatytas vietas ir išlaikyti tas dvi savaites“, – apie naujausius sprendimus kalbėjo A. Veryga.

Jis užsiminė ir apie tvarkos pakeitimą prekybos centruose – žmonės ten ir toliau būriuojasi, todėl svarstoma apriboti vienu metu į parduotuvę patekti galinčių asmenų skaičių.

„Panašu, kad nesupranta mūsų gyventojai, kas jų laukia. Ir pagyvenę, ir ne renkasi parduotuvėse“, – kalbėjo ministras.

„Dabar žmonės platina vienas kitam šitą ligą, tada tai išlenda po savaitės, praėjus inkubaciniam laikotarpiui, ir mes matome tuos šuolius. Žmonės neatsakingai elgiasi, vaikšto, bendrauja, važinėja vieni pas kitus ir taip platina ligą“, – teigė jis.

Paklaustas, kokiam laikotarpiui galima pratęsti karantiną, A. Veryga sakė, kad optimaliausia trukmė – 2 savaitės.

„Kol kas, kiek žinau, kalbama apie 2 savaites. Bet, aišku, Vyriausybė spręs, tai nėra vieno žmogaus sprendimas. Aš manau, kad užtenka tų 2 savaičių pratęsimo. Paskui galima ir pačias sąlygas koreguoti, reaguojant į situaciją, jei kas gerės – sąlygas švelninti, jei blogės – galima griežtinti. Nebūtina paskirti ilgo termino ir vėliau vis sugrįžti prie sąlygų“, – Delfi sakė A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras teigė, kad kartu greičiausiai bus siūloma ir toliau turėti galimybę tėvams, žmonėms, prižiūrintiems senyvo amžiaus artimuosius, neįgaliuosius, pratęsti biuletenį.

„Manau, kad taip. Ko gero, kito varianto mes čia nesugalvosime“, – sakė ministras.

Jis teigė, kad kol kas nekalbama apie tai, jog kai kurias savivaldybes būtų galima skelbti viruso židiniais ir apriboti judėjimą šalies viduje.

Karantino vaizdai iš Vilniaus oro uosto (nuotr. Martyno Jaugelavičiaus)

„Plitimas yra daugiau mažiau tolygus, visuose miestuose nustatoma“, – sakė A. Veryga.

Ministras sakė, kad po to, kai šią savaitę Lietuvą pasieks reagentų siunta iš Kinijos, tirtis bus galima didesniam ratui asmenų ir tiems, kurie negrįžo iš užsienio.

„Plėsis tyrimai, priklausomai nuo situacijos. Nepamirškime, kad Lietuva užsisakė labai daug greitųjų testų, juos paprasčiausia patiems gyventojams atlikti, nereikia niekur važiuoti. Ir visuomenei tie tyrimai plėsis. Bet, nepriklausomai nuo to, kiek mes jų atliksime, pagrindinė sąlyga ir toliau lieka izoliacija“, – Delfi sakė A. Veryga.

Paklaustas, kaip gyventojams reikėtų reaguoti į tokį didelį koronaviruso atvejų skaičių Lietuvoje, ministras teigė, kad sunerimti reikėjo iš karto, nuo pirmo patvirtinto atvejo.

„Gyventojams reikėjo sunerimti tada, kai pirmas atvejis buvo nustatytas. Nevadinčiau to nerimu, nes nereikia panikuoti, panika yra pats baisiausias reakcijos būdas. (…) Bet nerimauti reikia ir reikia to nerimo pagrindu laikytis įpareigojimų ir rekomendacijų“, – Delfi sakė A. Veryga.

„Jeigu žmonės vis dar galvoja, kad tai mūsų nepalies, manau, kad jau daugiau nei pakankamai yra įrodymų, kad ne palies, – kiek palies, priklausys nuo to, ar mes protingai elgsimės“, – sakė A. Veryga.

Paklaustas, ar pačios laboratorijos sugebės susitvarkyti su vis didėjančiu krūviu, sveikatos apsaugos ministras teigė, kad jau yra imtasi priemonių šiai problemai spręsti – apsukos didinamos.

„Šiauliai perkasi įrangą, Klaipėdoje – taip pat, Vilniuje bus irgi plečiamos apsukos. Ieškoma visokių galimybių. Šiandien su ta įranga, kurią turime, galima padaryti apie 1,5 tūkst. tyrimų per parą. O su visais papildomais pajėgumais tai galima padidinti keletą tūkstančių atvejų“, – sakė jis.

Karantino vaizdai iš Vilniaus oro uosto (nuotr. Martyno Jaugelavičiaus)

Kiek tiksliai Lietuvoje yra koronavirusu apsikrėtusių medikų, ministras pirmadienio rytą negalėjo pasakyti. A. Veryga teigė, kad į Lietuvą atgabenus daugiau tyrimų reagentų, bus tiriama ir daugiau medikų.

„Ne tik svarstoma tirti daugiau medikų, bet tai ir daroma. Vakar mobiliame punkte Vilniuje, kiek žinau, dalis medikų buvo tiriami. Pačios gydymo įstaigos gaus testų, nereikės jiems niekur važinėti, galės pasiimti ir tirti. Medikai turi būti tiriami ne pagal atvejo aprašą, bet pagal kitą principą. Šiandien mes turime situaciją, kad dauguma užsikrėtusių yra parvykę iš užsienio šalių“, – sakė jis.

A. Veryga teigė, kad svarstoma ir apie rutininį medikų tyrimą.

„Mes tikrai medikų tyrimams suteiksime visas galimybes. Kai gausime tą didžiąją siuntą, galvosime, kaip padaryti, kad medikai būtų tiriami rutiniškai“, – kalbėjo ministras.