„Mirštamumas nuo COVID-19 Lietuvoje yra beveik išimtinai susijęs su rizikos amžiaus grupės asmenimis ir pagrindiniai tie (mirties – ELTA) skaičiai, išskyrus vieną atvejį, yra susiję su tais, kuriems buvo 60 arba daugiau metų. Kas dešimt metų rizika mažų mažiausiai dvigubėja. (…) Su lyg kiekviena amžiaus grupe rizika mirti užsikrėtus šia infekcija, praktiškai dvigubai padidėja, ir tai yra lietuviški duomenys“, – penktadienį Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje informavo A. Veryga.

Ministras kreipėsi į senjorus, ragindamas toliau nesilankyti bažnyčioje.

„Kreipiuosi į visus, kurie esate 60 arba vyresnio amžiaus, kvietimas į mišias – tikrai ne jums. Su visa pagarba religinėms pažiūroms, jūs turėtumėte likti namuose, nes apsisaugoti, kad ir kokie būtų išlaikomi atstumai, jeigu jūs važiuosite kažkur, jeigu sutiksite kitus asmenis, ypač tuos, kurie gali būti užsikrėtę, bus labai sudėtinga“, – sakė A. Veryga.

Jo teigimu, senjorai raginami stebėti mišias per televiziją ar klausytis per radiją.

„Jauni žmonės, matyt, gali keliauti į mišias, bet laikantis visų reikalavimų. Vyresnė karta turėtų palaukti ir siūlau pasinaudoti tiek transliuojamomis mišiomis per televiziją, tiek per radijo stotis. Jei įvyktų masinis ėjimas, tai reikštų, kad mes tiesiog turėtume atsisveikinti su nemaža dalimi mūsų vyresnio amžiaus gyventojų. Būkime atsakingi ir neskubėkime“, – pridūrė A. Veryga.

Kiek anksčiau į tikinčiuosius su tokiu prašymu kreipėsi Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas arkivyskupas Gintaras Grušas, primena ELTA.

„Žinau, kad didelei daliai tikinčiųjų tai sunkus prašymas, nes malda per atstumą nėra tas pats, kas dalyvauti šv. Mišiose ir priimti Kristaus Kūną. Todėl prašau savo maldą ir patiriamą kančią negalint dalyvauti Mišiose aukoti už sergančiuosius ir medikus“, – ragino LVK pirmininkas.

Kaip skelbiama penktadienį išplatintame LVK pranešime, nuo pirmadienio iki atskiro nutarimo dalyvavimas mišiose bus galimas visomis savaitės dienomis, išskyrus sekmadienį.

LVK teigimu, rimtas pavojus savo ar kitų sveikatai yra pakankama priežastis, atleidžianti nuo dalyvavimo mišiose sekmadieniais ir švenčių dienomis.

„Ypač raginame tikinčiuosius, priklausančius rizikos grupei ar turinčius ligos simptomų, nesilankyti bažnyčiose, taip saugant save ir kitus. Šiuo atveju šv. Mišias galima išklausyti naudojantis šiuolaikinėmis komunikacijomis“, – teigiama pranešime, pabrėžiant, kad pamaldos bus organizuojamos ribojant tikinčiųjų skaičių.