Ministras prašė į koronaviruso židinius nebevykti, atsisakyti ir kitų kelionių.

„Nekeliaukime jau. Yra toks net ir praktinis dalykas – kaip greitai viskas vystosi Europoje. Paims, atšauks skrydžius, su kuo grįšite? Tada bus reikalas Užsienio reikalų ministerijai užsakinėti lėktuvus, tada jau leisti biudžeto pinigus, tikrai nepaliksime, bet supraskime, kad atsakomybę už valstybę šiek tiek visi turėtume jausti“, – situaciją vertino A. Veryga.

Šiandien buvo atšaukti visi renginiai, išskyrus tuos, kurie vyksta lauke ir galima užtikrinti, kad jame dalyvauja ne daugiau nei 100 žmonių. Kavinės ir barai šio draudimo nejaus – kol nerengs renginių.

„Darbo laikas barų, restoranų, kavinių nebus ribojamos. Ir supraskime, kad maitinimo paslaugos yra iš esmės yra baro užsiėmimas, tai jos nėra ribojamos. Bet ten, kur jau yra kaip laisvalaikio renginys, į klubą žmonės gi nepavalgyti susirenka, jie susirenka praleisti laiką. Tai atitiktų mūsų priimtą sprendimą, todėl, kad visi laisvalaikio, kultūros, sporto renginiai yra draudžiami nuo rytojaus 7 valandos ryto. Todėl naktinių klubų, pasilinksminimų renginiai turėtų nebevykti“, – kalbėjo ministras.

A. Veryga teigė, kad savivaldybės turi užtikrinti patalpas tiems, kurie dėl koronaviruso židinyje apsilankiusių giminaičių negali grįžti į namus.

„Savivaldybėms yra duotas pavedimas, kad jos pasirūpintų tokiomis patalpomis, tokiems asmenims, kurie negali grįžti į namus, nes juose gali būti užkrėstų asmenų. Tai jei žmogus ten dar nebuvo, tokiu atveju savivaldybė turėtų pasirūpinti ir užtikrinti tokias patalpas, kuriose būtų ir minimalios reikalingos higienos priemonės, sąlygos atitinkamos – tualetas, kur nusiprausti, tai savivaldybių darbas“, – kalbėjo ministras A. Veryga.

„Tikiuosi, kad žmonės nedarys taip“, – tikėjosi ministras, paklaustas, kas bus daroma su tais asmenimis, kurie saviizoliacija neužsiima.

Saviizoliacijos pažeidimas gali užtraukti net ir baudžiamąją atsakomybę.

„Jeigu pažeis tą izoliaciją, tai čia toks teisininkų išaiškinimas. Mūsų supratimu, Infekcinių ligų kontrolės įstatymas leistų taikyti ten numatytas poveikio priemonės: baudą, areštą. O jei žmogus yra pažeidęs saviizoliaciją, turėjęs rekomendaciją iš medikų būti namuose, išeitų ir sąmoningai pažeistų tą saviizoliaciją ir būtų to pasekmės, jam iki baudžiamosios atsakomybės gali būti“, – apie piktavalių atsakomybę kalbėjo A. Veryga.

Plaučių ventiliacijos aparatų Lietuvoje kol kas yra apie 900. Ministras sako, kad jei Lietuvai pavyks nepasekti Italijos keliu, reikalingų aparatų turėtų užtekti.

„Tikslaus skaičiaus nepasakysiu, kiek mes dabar turime duomenis susirinkę, tai nebūtinai yra baigtinis skaičius, tai jų turime apie 900. Pagal tą scenarijų, kurį mes galėtume spėti, pagal tokias šalis kaip Prancūzija ar Vokietija, tai pagal tokius scenarijus turėtų užtekti. Bet jeigu įvyktų Italijos scenarijus, tai čia net ne aparatų skaičiaus klausimas būtų, būtų personalo trūkumas. Tada fiziškai, kas galėtų tai daryti“, – komentavo A. Veryga.