„Iš tikrųjų mokslininkams niekada fantazijos netrūko apie ką tyrimus daryti. Matyt taip yra ir čia. Turėtų būti antra dalis, ką kitose vietose dėvėti, nes kaukės, matyt, neužteks“, – sakė jis.

Bet mažiausia rizika, pabrėžia mokslininkai, jeigu nuo santykių apskritai susilaikoma. A. Veryga juokauja, kad lietuviai veikiausiai tokių rekomendacijų neskaito. Nei karantino pradžioje, nei dabar, Lietuvoje šia tema rekomendacijų nebuvo. Anot ministro – nėra reikalo.

„Jeigu tikėtume, kad žmonės neužsiiminėja lytiniais santykiais su kuo papuola, kada papuola, žmonės dažniausiai gyvena kartu, nelabai jiems reikalo yra vienas nuo kito ir saugotis“, – aiškino ministras.

Konservatorius Antanas Matulas sako panašiai: rekomendacijų nereikia, nes Lietuvoje žmonės padorūs.

„Kadangi šeimos gyvena tvarkingą padorų gyvenimą, o kai kuriuose kraštuose yra tokios tradicijos, kad turi šeimą ir būtinai dar porą meilužių, tai gal tie Harvardo mokslininkai ir pateikė tokius siūlymus“, – sakė jis. Tačiau nepatikslino, kuriose šalyse žmonės yra mažiau padorūs nei Lietuvoje.

Mišrios Seimo narių grupės atstovė, Sveikatos reikalų komiteto narė Aušrinė Armonaitė sakė norinti, kad valdžia kuo mažiau galvotų apie šiuos aspektus.

„Aš norėčiau, kad valdžia mažiau galvotų apie tai su kuo žmonės miega, kada miega ar dėvi kaukę, ar dėvi kažką kita. Man atrodo gerai, kad nesusimąstė A. Veryga apie tai“, – sakė ji.

Bet daugeliui šalių karantiną lengvinant, oficialias rekomendacijas gyventojams pateikė ne viena Vyriausybė. Olandija ir Danija jau ne tik leidžia, bet ir ragina antrų pusių neturintiems partnerį susirasti, nes tai gerina savijautą. Bet pataria, kad tai turėtų būti pastovūs santykiai. Švedija savo piliečiams sako, kad dabar partnerio piliečiai turi ieškoti iš savo rato, nes su nepažįstamaIsiais – didėja rizika užsikrėsti.

Aurelijus Veryga

Sveikos gyvensenos komisijos narys, valstietis Algimantas Kirkutis atsakinėti apie šią temą žurnalistams nenorėjo.

„Čia turėtų žmonės kalbėti, kurie nusimano šitais klausimais“, – sakė jis.

Seimo sveikos gyvensenos komisijos nariai apie intymų gyvenimą kalbėti vengia.

Sveikos gyvensenos komisijos pirmininkas Dainius Kepenis teigė, kad reikia ne šnekėti, o gyventi.

„Apie tai ką čia šnekate, reikia ne kalbėti, o gyventi. O kai neturima ką veikti, tada kuriamos tokios rekomendacijos“, – aiškino parlamentaras.

Seimo narys, liberalas Eugenijus Gentvilas taip pat sakė, kad apie šias temas sveikos gyvensenos atstovai Seime nekalba.

„Aš manau, kad mūsų tos sveikos gyvensenos propaguotojai yra kitos amžiaus grupės, kur nerūpi tie dalykai. Tikrai nekalbėta. Nors seksas nepriklausomoje Lietuvoje egzistuoja“, – aiškino jis.

Tailando Vyriausybė pateikė rekomendacijas ir pasveikusiems nuo koronaviruso: trisdešimt dienų nuo pasveikimo – susilaikyti ir nuo lytinių santykių, ir nuo bučinių.