Kaip turi dirbti Seimas?

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen prašė laikinojo sveikatos apsaugos ministras Aurelijaus Verygos klausė, kokios papildomos priemonės Seimui gali būti taikomos, kol nuotolinis darbas dar nėra patvirtintas.

A. Veryga teigė, jog NVSC negali Seimui pateikti aiškių sprendimų būdų, nes jie nėra Seimo Statuto žinovai.

„Ką turėtumėte suprasti – mes negalime jo patiekti, nes ir NVSC nėra Seimo Statuto žinovai, aiškintojai, negali pateikti nurodymų, kaip Seimas turi organizuoti savo darbą. (…) Jeigu jau negalima išeiti 2 savaitėms į pertrauką, tada turime susitaikyti su rizika. Nes jokio kitokio pasiūlymo nepateiks, nebent galima Seimo narius išskirstyti po atskiras patalpas“, – Seimo valdybos posėdyje galimą pasiūlymą pateikė A. Veryga.

Ministras pabrėžė, kad atsakymai nėra lengvi, sudėtinga tokius sprendimus rasti ir mokyklos, įmonėms.

„Principas yra tas pats – kuo mažiau kontakto, jei jis yra – kuo trumpesnis. Naudoti apsaugos priemones“, – būtinas priemones vardijo ministras.

A. Veryga Seimo valdybos posėdyje kalbėjo, jog Seimo nariai galėtų būti įtraukti į išimčių sąrašą, jei būtų realizuojama visiškas Seimo nario nekontaktavimas su kitais darbo vietoje.

„Jeigu Seimas galėtų turėti tokį izoliuotą veikimą, kad jis nebendrauja su niekuo, su niekuo nesusitikęs, niekur kitur neina, nei į parduotuvę, galima būtų įtraukti į sąrašą, bet ar realizuosime šitą aplinkybę? Reikia realizuoti kontakto nebuvimą. Jei galima tai realizuoti, galima apie tai kalbėti“, – sakė A. Veryga.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė–Nielsen A. Verygos žodžius priėmė kaip atsisakymą pateikti Seimui atsakymą.

A. Veryga dar kartą pabrėžė, kad negali darbo algoritmo pateikti.

„Dar kartą noriu pakartoti, kad mes negalime sudėlioti Seimui darbo algoritmo, tai labai specifinė įstaiga, mes ir įmonėms to nedarome, jos pačios pasiruošia savo tvarkas, vadovaujantis tomis rekomendacijomis, kurias vardijau. (…) Epidemiologai gali padėti šiuos procesus planuojantis, dėliojantis bet jie už negali sudėlioti“, – teigė ministras.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė teigė, jog epidemiologai to padaryti negali.

„Labai didžiulis vaidmuo turėtų būti Seimo kanceliarijos. (…) Reikia parengti koronaviruso infekcijos valdymo planą, jis veikia. Mes negalime vieni to padaryti, nes jis neveiks, svarbu, kiek žmonių lankosi, vidinių, iš išorės ir panašiai“, – aiškino NVSC atstovė R. Lingienė.

Ji teigė, kad Seimo nariams praverstų ir infografikai – ką konkrečiai daryti, jei susirgo Seimo narys, ar Seimo kanceliarijos darbuotojas.

Skafandrai gali nepadėti

Konservatorius, Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas ministro klausė, galbūt saviizoliacijoje esantys parlamentarai balsuoti į salę galėtų ateiti su specialiais skafandrais.

„Nekontaktuodamas su kitais, balsuojant atskirai, kokius turėtume dėvėti veido kaukes, skafandrus, respiratorius. Tegul specialistais tai surašo, mes to laikysimės“, – sakė P. Saudargas.

Šis pasiūlymas ministrą kiek prajuokino.

„Jeigu yra įmanomas realizuoti tokius dalykus kaip balsavimas atskirai, aš kiek žinau, negalima, bet jei yra, galima ir tokias išimtis priimti ir pritaikyti. Šiuo metu pagal Seimo Statuto tvarkas realizuoti. Tokios tvarkos sudarymas reikštų, kad žmonės, kurie turi izoliuotis susirinktų į salę ir užkrėstų vieni kitus, mes esame tokioje dilemoje“, – teigė ministras A. Veryga.

Jis teigė, kad jei tokia tvarka būtų įvesta, Seimo nariams turėtų būti pravedami papildomi mokymai.

„Vaikščioti su skafandrais galima, bet tada bus dar krūva sąlygų, tada reikės pravesti mokymus, kaip jį apsirengti, nusirengti. Įsijungs infekcijų valdymo reikalai. Ir suprasime, kad mes mediko užsikrėtusio neleidžiame su jokiu skafandru niekur neiti, nes aiškiai pasakyta, kad nėra galimybės užtikrinti saugumo. Nes net ir būdamas su tokia priemone, negali užtikrinti, kad neužkrės kitų“, – sakė A. Veryga.

Specialios balsavimo vietos?

Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma siūlė izoliacijoje esantiems politikams sudaryti atokesnes balsavimo vietas. Jis tai motyvavo artėjančiais svarbiais apsprendimais, kad ir Vyriausybės programos patvirtinimu.

A.Veryga teigė, kad išeičių tikrai yra.

„Galima sužymėti takus, kur gali judėti tokie žmonės. Apie tai ir bandžiau sakyti, kad tai praktiniai sprendimai, jūs juos vardinat, tam nereikia ministerijos, NVSC“, – teigė jis.

Nebuvo jokios politikos

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovei R. Lingienei teko aiškintis ir dėl netikslios informacijos apie privalomą izoliaciją Seimo nariams. Dėl to, anot Seimo vadovės, nepavyko įteisinti nuotolinio Seimo darbo, pritrūko vos vieno balso.

„Tai labai nemaloni situacija. Ši situacija susiklostė labai netikėtai. (…) Čia nebuvo jokios politikos“, – sakė R. Lingienė.

Ji teigė, kad tai tebuvo klaida.

Ruošiama nauja izoliacijos tvarka persirgusiems

A. Veryga teigė, kad šiuo metu ruošiama tvarka, kad koronavirusu persirgę asmenys kurie laiką galėtų nesiizoliuoti dėl rizikingo kontakto.

„Yra šalių, kuris įsiveda tvarką, kai persirgus nereikia pakartotinai izoliuotis. Mes tai irgi ruošiamės pirmiausia tikslas buvo keltas medikams, nes sudėtinga dirbti įstaigoms. Bet tada ta pati tvarka galiotų ir visuomenei. (…) Bus tokios tvarkos, tikrai po persirgimo tam tikrą laiką nereikės izoliuotis, tikėtina, kad kitą savaitę turėsime“, – sakė A. Veryga.