Per Vyriausybės valandą Seime ministro apie rizikos grupei priklausančių asmenų testavimą paklausė socialdemokratė Raminta Popovienė.

„Šiandien rizikos grupei priklausančius senyvo amžiaus žmones arba žmones su negalia lankantys socialiai darbuotojai yra testuojami, ir toliau tai bus daroma. Tačiau yra daug žmonių, kuriems yra nustatyti specialieji poreikiai, jų nelanko socialiniai darbuotojai, bet juos prižiūri artimieji.

Šiandien – tos rekomendacijos, kad jų negalima lankyti, yra labai blogai tuo, kad pas juos neiti yra blogai, nueiti irgi yra blogai, tačiau nors kartą per savaitę juos prižiūrintys artimieji privalo ten nueiti. Ar neplanuojama ateityje bent kartą per dvi savaites testuoti artimųjų, prižiūrinčių asmenis su slaugos arba priežiūros poreikiu“, – klausė R. Popovienė.

Ministras: testavimas yra ne išeitis

Ministras atsakė, kad testavimas kas savaitę arba kartą per dvi savaites šitos problemos niekaip neišspręs.

„Žmogus gali užsikrėsti, pirmas dienas neturėti simptomų, tyrimas gali būti neigiamas, ir tuo metu jis jau gali būti pavojingas tam asmeniui, kurį lanko. Testavimas, kaip ir teisingai paminėjote, pirmiausia, atliekamas darbuotojams, kurie dirba slaugos, globos įstaigose, kurie kaip darbuotojai lankosi tam tikros vietose. O artimieji ir be testavimo gali imtis tam tikrų apsaugos priemonių, kurios padėtų apsaugoti nuo užkrėtimo artimą asmenį“, – sakė A. Veryga.

Ministras taip pat stebėjosi požiūriu, kad daliai žmonių atrodo, kad jų artimiesiems globos įstaigose yra saugiau negu namuose.

„Kartais bendraujant susidaro toks įspūdis iš artimųjų, kad yra noras, kad žmogus būtų slaugos arba globos įstaigoje, o ne namuose, nes ten yra artimasis žmogus arba ateina kažkas aplankyti. Bet juk tai yra vienas žmogus, kuris ateina aplankyti.

Turėkime galvoje, kad personalas, kuris dirba slaugos įstaigoje, išeina kiekvieną dieną namo. Jis taip pat kontaktuoja su kitais žmonėmis. Tas rizikas reikia suprasti“, – sakė A. Veryga.

Galioja bendrieji reikalavimai

Ministras per spaudos konferenciją patikslino, kad specialių reikalavimų dėl apsaugos priemonių artimiesiems nėra.

„Supraskime, kad šeimos nariai neapsirengs pilnos aprangos, net ir nemokėtų jos apsirengti, kad būtų saugu. (Turi būti) kaukė, gali būti skydelis, pirštinės, rankų dezinfekcija“, - vardijo A. Veryga.

Pasak ministro, tai yra tokie patys reikalavimai, kurie taikomi savanoriams, kurie kažką pristato į namus.