Naujausi pokyčiai

Apsauginės veido kaukės savivaldybėse, kuriose paskelbtas lokalus karantinas bus privalomos visose viešose erdvėse. Ministras įvardijo, kada galima jų nedėvėti.

„Yra papildomas reikalavimas dėvėti kaukes viešose vietose vyresniems nei 6 metų asmenims. Šis reikalavimas negaliotų sportuojant, taip pat aukštojo meistriškumo sportininkams, viešojo maitinimo įstaigose, kuomet jau sėdima prie stalo, taip pat neįgaliems asmenims. Taip pat tas reikalavimas nebūtų taikomas už gyvenamos vietovės, kaip ir buvo pavasarį“, – kalbėjo ministras.

Jis teigė, kad nauji pokyčiai bus svarstomi ir trečiadienį Vyriausybės posėdžio metu.

„O dar trečiadienį Vyriausybės posėdyje bus svarstomi siūlymai dėl atvirose ir uždarose erdvėse organizuojamų renginių, susibūrimų draudimo. Ir ten taip pat būtų siūlomos tam tikros išimtys: aukšto meistriškumo varžyboms be žiūrovų, kultūros renginiams. Aišku, jeigu bilietai platinami elektroniniu būdu arba registruojami žiūrovai ir jei tarp jų būtų išlaikomas ne mažesnis nei dviejų metrų atstumas. Bet dėl šito dar Vyriausybė turėtų apsispręsti“, – sakė jis.

Ministras teigė, kad nuo penktadienio sporto varžybos bus be žiūrovų, bet spektakliai teatruose ar klasikinės muzikos koncertai vis dar galės vykti su žiūrovais.

„Tai būtų galima kai kuriose įstaigose lankytis, nes tikrai yra skirtumas tarp lankytojų sporto, krepšinio sirgalių arenose ir žmonių, kurie tiesiog ateina pažiūrėti spektaklio, klasikinės muziko koncerto“, – sakė ministras A. Veryga.

Jis teigė, kad dabartinė situacija tikrai stipriai skiriasi nuo turėtos pavasarį.

„Pavasarį, prisimename, nedirbo nemaža dalis parduotuvių, paslaugos buvo stabdomos, planinės sveikatos paslaugos apribotos labai ženkliai. Šitų apribojimų šiuo metu nėra, nes visuomenė, nepaisant labai blogos situacijos, turi tam tikras paslaugas išlaikyti, kalbant apie sveikatos priežiūros paslaugos“, – laidoje „Aktualusis interviu“ pirmadienį kalbėjo ministras.

Jis teigė, kad nors sveikatos priežiūros paslaugos nebus ribojamos, tai gali atsitikti savaime. Jeigu kurioje nors gydymo įstaigose infekcija išplis tarp personalo, ten paslaugos būna apribotos arba visai neteikiamos. Taip pat, didinant lovų skaičių, skirtų gydyti koronavirusu sergančius pacientus, planinės paslaugos ten tuo metu nebus teikiamos.

Nuo pirmadienio prasidėjusios mokinių atostogos šiemet taip pat bus kitokios. Kitą savaitę 5–12 klasių mokiniai mokslus tęs nuotoliniu būdu, o pradinukai – keliaus į mokyklas. Kol kas jokių pokyčių nėra planuojama.

„Kol kas nesikeičia. (…) Ir toliau kalbėsime su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, ką daryti su pagrindinio, vidurinio ugdymo moksleiviais, jei situacija ir toliau blogės. Tikrai norėtųsi sudaryti bent minimalias galimybes sudaryti jiems gauti kontaktinį mokymą“, – kalbėjo A. Veryga.

Jis laidoje taip pat priminė kai kuriose mokykloje taikomą 2 savaičių darbą kontaktiniu, o vėliau – 2 savaičių nuotolinį ugdymą.

Anot ministro, gali būti kalbama ir apie kaukių dėvėjimo pakeitimą pagrindinio, vidurinio ugdymo įstaigų mokiniams.

„Bet tai yra ateičiai, apie tai kalbėsime šią savaitę“, – sakė A. Veryga.

Kodėl tik dabar?

Paklaustas, kodėl šie griežtinimai įvedami tik dabar, kai naujų susirgimų skaičius viršijo 700 ir ar sprendimai dar nėra pavėluoti, ministras A. Veryga tikino, jog ribojimai buvo įvedami ir anksčiau. O griežtinami jie todėl, kad nebuvo laikomasi.

„Tam tikri griežtinimai buvo priimami ir anksčiau. (…) Matome, kad tų reikalavimų, kurie buvo nustatyti, bet kai kuriomis aplinkybėmis jų nebuvo laikomasi. Ir šiandien turėjome diskusiją, kad kadangi jų nėra laikomasi, reikia imtis naujų sprendimų“, – sakė jis.

Pirmadienį NVSC pranešė, jog iš naujų 766 atvejų neištirti yra 468 atvejai.

„Jeigu atvejų skaičius ir toliau augs tokiu greičiu, tai neatmestina, jog ir ateityje gali būti tam tikra dalis atvejų, kurių tiesiog nespės ištirti NVSC“, – teigė pašnekovas.

Rekomendacijos Vėlinių savaitgaliui

Artėja ilgasis Vėlinių savaitgalis. Ministras A. Veryga Žinių radijo eteryje ragino laikytis rekomendacijų ir būti atsargiems.

„Keli tokie svarbūs dalykai – įsigalios jau tada kaukių dėvėjimo reikalavimas, ten, kur yra paskelbti karantinai. Žmonės turi pasidomėti į kokią savivaldybę jie vyksta, ar ten negalioja susibūrimų ribojimas, kaukių dėvėjimas. O jei net yra vykstama į savivaldybę, kur nėra dar paskelbtas karantinas, tikrai nebus per daug, jei žmonės ir ten dėvės kaukes ir saugosis“, – kalbėjo A. Veryga.

Jis taip pat prašė neorganizuoti bendrų pasisėdėjimų su giminaičiais.

„Ir dar vienas patarimas – pats kapinių lankymas, jei žmonės ten nesibūriuoja, nesusitikinėdami su kažkuo, tai rizikos nekelia. Bet prašymas žmonėms yra nevažiuoti ir nelankyti giminaičių. Taip pat neorganizuoti susitikimų, pasisėdėjimų prie bendro stalo“, – ragino ministras.

„Būkime sąmoningi, pasistenkime, kad šis savaitgalis nevirstų į dar didesnę problemą, nei turime dabar“, – Žinių radijo eteryje sakė ministras A. Veryga.