„Stengiamasi žiūrėti į atskirus miestus, kur infekcija plinta, ir priemones taikyti ten, atsižvelgiant į tai, kur ji plinta. Miestai jau taiko priemones, uždraudžia arba atšaukia renginius. Ten, kur mato, kad plinta intensyviai ugdymo įstaigose, tam tikram laikui išeina į nuotolinį mokymąsi, darbuotojus išleidžia į nuotolinį darbą“, - sakė A.Veryga.

Pasak ministro, kol kas lieka aktualūs tie patys židiniai - Raseiniai, Radviliškis, Šiauliai. Susirgusiųjų skaičiaus augimą ministras laiko natūraliu šiuo laikotarpiu.

„Tam tikri dalykai yra tiesiog užprogramuoti: judame, bendraujame, susirinkome į darbus, grįžome iš atostogų, išėjome į mokyklas. Visi objektyvūs dalykai, kurie leidžia žmonėms susitikti, bendrauti, ir virusui leidžia plisti“, - teigė A. Veryga.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, trečiadienį Lietuvoje patvirtinta 138 naujų COVID-19 atvejų.

Prievarta žmonių nuo COVID-19 neskiepys

„Delfi“ primena, kad trečiadienį Vyriausybė apsisprendė dėl vakcinų nuo COVID-19 pirkimo. Planuojama paskiepyti 70 proc. populiacijos.

Tiek valstiečių žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis, tiek sveikatos apsaugos ministras A. Veryga tikino, kad sprendimas, ar skiepytis, žmonėms bus laisvanoriškas.

„Tikrai noriu pasakyti, kad nebus jokių prievartinių imamasi. Tie, kas gąsdina visuomenę, be reikalo kelia papildomą įtampą. Reikėtų ne gąsdinti, o kaip tik aiškinti - paprastai, naudojant mokslinius argumentus, o ne gąsdinti, kad „dabar visi būsite paskiepyti prievarta“, jau ieškokite būdo, kaip pasislėpti“, - sakė A. Veryga.

Siekiant padrąsinti žmones skiepytis, ministras žada pasitelkti medikus.

„Prašysime ir šeimos gydytojų pagalbos, nes pas juos paprastai žmonės ateina, ir pasitikėjimas jais yra vienas didžiausių“, - kalbėjo A. Veryga.

Pasak ministro, paprasčiausias būdas būtų žmones skiepyti per poliklinikas.

„Bet, jeigu bus toks poreikis, galės ir kitos gydymo įstaigos padėti. Nežinau, ar pavyks iki to laiko susitvarkyti, tačiau, kaip žinote, yra priimti įstatymai dėl galimybės skiepyti vaistinėse. Tik tiek, kad tos nuostatos įsigalioja kitais metais. Yra pateikti siūlymai pasiankstinti įsigaliojimo datą“, - sakė A. Veryga.

Didžiausias židinys – Raseiniuose

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė feisbuke ketvirtadienį pranešė, kad per vakar parą buvo nustatytas didžiausias iki šiol fiksuotas naujų atvejų skaičius nuo pat pandemijos pradžios.

„Jau dabar galiu pasakyti, kad per vakar dieną užfiksuotas didžiausias atvejų, nustatytų per parą, skaičius nuo pat pandemijos pradžios“, – feisbuke rašė epidemiologė.

R. Lingienė pranešė ir apie didžiausią židinį Raseiniuose.

„Konkrečiai – apie Raseinius. NVSC praneša apie visus iki vieno atvejus. Per rugsėjį, iki šiandien ryto, jų buvo 110. Viskas prasidėjo nuo rugpjūčio 22 d. šeimos šventės (12 susijusių atvejų).

Dabar turime labai aiškius židinius – policija (32 susiję atvejai), ligoninė (17 susijusių atvejų), Raseinių savivaldybės administracija (14 susijusių atvejų, Viduklės ambulatorija (3 susiję atvejai), Blinstrubiškių socialinės globos namai (2 susiję atvejai), „Raseinių prekyba“ (6 susiję atvejai), Raseinių r. Viduklės S. Stanevičiaus gimnazijos ikimokyklinė grupė (8 susiję atvejai). Taip pat yra atvejų ugdymo įstaigose – Šaltinio progimnazijoje, Prezidento Jono Žemaičio gimnazijoje, darželyje–lopšelyje „Saulutė“, Raseinių technologijos ir verslo mokykloje. Deja, yra ir atvejų, kai žmogus užsikrėtė nežinomomis aplinkybėmis, na ir po to susirgo jo 3 šeimos nariai.“, – feisbuke rašė ji.

„Labai norisi palinkėti visiems susitelkimo ir supratimo šioje situacijoje, kad galėtume tikėtis sėkmės istorijos“, – rašė epidemiologė.