Veryga: tokios įtampos niekam nelinkėčiau patirti

Pastaruoju metu ministras sulaukė nemažai kritikos dėl savo atostogų. Priekaištų A. Veryga gavo ir iš šalies prezidento Gitano Nausėdos.

„Tokios nelabai atostogiškos atostogos, nes jau ir anksčiau esu minėjęs, kad tenka beveik pusę laiko atostogų praleisti su kolegomis bendraujant bent jau telefonu, nes situacija tikrai nėra gera ir galų gale matant, kad nėra labai paprasta ir kitiems ministrams. Tikrai negalima priekaištauti. Jau pasidėliojau grafiką taip, kad ir trumpesnės jos, bet vis tiktai penktadieniais grįžtų“, – laidos pradžioje sakė A. Veryga.

Anot jo, šis laikas buvo itin įtemptas visai komandai, tačiau dar daugiau iššūkių gali laukti jau rudenį.

Aurelijus Veryga

„Taip. Situacija blogėja, bet tai kol kas yra kontroliuojama, tikrai ne vienas ministras dirba ir sprendimus priiminėja. Yra komanda, kuri darbuojasi. O kitas dalykas, ką irgi reikėtų suprasti, kad aš nesu mašina, nesu kažkoks mechaninis įrankis. Man to poilsio irgi lygiai taip pat reikia, kad aš galėčiau produktyviai dirbti.

Juo labiau, kad tas laikas praėjo, tikrai buvo labai intensyvus, daug nuovargio buvo ir komandai. Tikrai stengiamės leisti visai komandai kiek įmanoma pailsėti, nes panašu, kad ruduo bus tikrai įtemptas, nepaisant norų ir poreikių, tikrai poilsio jo turi būti, priešingu atveju, visi, aš manau, rizikuoja iškristi iš to žaidimo, nes jeigu sušlubuos sveikata, tai tada ne savaitėmis paprastai atkrenta žmogus“, – tikina ministras.

„Ta įtampa buvo tikrai tokia, kurios niekam nelinkėčiau patirti“, – apie praėjusį laikotarpį pripažino sveikatos apsaugos ministras.

Sukėlė klausimų viceministrės veikla

Prezidentas ir šiandien, ir anksčiau pareiškė, kad sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga privalo atsakyti visuomenei į kilusius klausimus, abejones dėl įtarimų korupcija viceministrei, kuri šią savaitę traukiasi iš pareigų.

„Taip, patenkinau ir tikrai gerbiu viceministrės tokį apsisprendimą, vėlgi jau tai ir komentavau šiandien ryte, bet galiu dar kartą pakartoti, tikrai ne dėl to, kad manau, jog kažką ne taip ji padarė, bet kad ji tiesiog nebūdama politinio pasitikėjimo asmeniu galėtų tiesiog gintis, kaip ir kiekvienas pilietis, ir įrodyti, kad ji yra nekalta, o sakykim dėl tų visų paaiškinimų teikimo, tai iš tiesų toks dviprasmiškas labai jausmas, nes prezidento komandos žmonės visą laiką štabo darbe dalyvavo, kiekvieną rytą jungdavosi video konferencijų režimu, iš pradžių net ir gyvai. Keletas žmonių ateidavo į visą šitą procesą štabo darbą, ten mes tikrai aptarinėdavome, kas ką dirba, kaip sekasi pirkimai. Kur yra tam tikri iššūkiai“, – kalbėjo ministras.

„Kiek norėjo, tiek žinojo, tikrai mes kažkokių slaptų pasitarimų neturėdavome ir štabo pasitarimai būdavo pagrindiniai dalykai, – taip pat svarstė ministras A. Veryga.

Neabejoja viceministrės patikimumu

Ministras, paklaustas, ar neabejoja viceministrės sąžiningumu, tikina, kad tikrai ne.

„Aš tikrai neabejoju, juo labiau, kad viceministrė viena pati jokių sprendimų nepriiminėjo. Tikrai buvo šie dalykai aptariami tiek ministerijoje, tiek Vyriausybėje, tai kaltinti dabar viceministrę dėl to, kad ji vykdė kažkokius pavedimus, ir kaip sakoma, įžengė ne į savo kuravimo sritį, tai man atrodo tiesiog taip, kad žmonės neįsigilino, arba nelabai supranta, kaip viskas vyko tuo metu, kada tikrai buvo labai labai sudėtinga.“

Paklausus, ar ministrui įvykdyti pusės milijono testų pirkimai atrodo skaidrūs ir ar šiandien būtų elgiamasi taip pat, A. Veryga pabrėžė, kad tuo metu tiesiog turėta gerokai mažiau informacijos.

„Žinote, šiuo metu, matyt, kad gal ir kaina būtų kažkokia kitokia, gal būtų tiekėjų daugiau, bet tuo metu buvo taip, kaip buvo. Ir jeigu reikėtų grįžti į tą patį laiką ir turėtumėme informacijos tiek, kiek turėjome tuo metu, tai tikrai darytume tą patį.“

„Vienintelis dalykas, dėl kurio tikrai yra skaudu, tai kad mes nežinojome apie tai, kad už tarpininkavimą bus mokami pinigai. Nes tikrai labai daug žmonių padėjo per visą šitą pandemiją. Tikrai buvo daug tokių visuomeninių iniciatyvų. Ir pinigų rinkti, ir priemones pirkti, ar medikams, ar kažkokiais kitais būdais padėti senjorams, niekam, matyt, tokio nekilo klausimo, ar iš to bus bandoma, ar nebus bandoma, užsidirbinėti pinigų“, – sako ministras.

Epidemiologinė situacija prastėja

Kalbėdamas apie epidemiologinę situaciją, ministras tikino, kad situacija šiuo metu po truputį blogėja.

„Situacija yra po truputį blogėjanti, nes turime vis daugiau ir daugiau atvejų. Nėra kol kas eksponentiškai blogėjanti kaip kai kuriose šalyse, kurios stebėjo tą vadinamą antrąją bangą. Jos metu buvo galima tikėtis, kai atsidarė sienos, kai buvo panaikintas karantinas, žmonės daugiau pradėjo judėti, susitikinėti, švęsti ir panašiai.

Aurelijus Veryga

Dabar stebime atvejų skaičiaus augimą ir dėl to turime vėl į priekį numatyti tam tikras priemones, kaip elgsimės, jeigu situacija ir toliau blogės. Dar daugiau, šiandien mes tikrai diskutavome apie tokį aktyvesnį, sakykim, produktyvesnį tikrinimą tiek asmenų, kurie serga lengvu pavidalu ir privalo gydytis namuose arba aukšto kontakto asmenys, tiek asmenų, kurie yra grįžę iš paveiktų šalių ir turi būti saviizoliacijoje.“

Daugeliui kelia dvejonių ministerijos sprendimas paveiktų šalių sąrašą skelbti tik penktadieniais. Anot ministro, jeigu situacija dramatiškai blogėtų, nebūtų laukiama savaitę.

„Ta tvarka yra tokia pakankamai įprasta, mes jos laikomės jau senokai ir dar vienas dalykas, ką norėčiau priminti tai, kad šalių sąrašas yra derinamas su mūsų kaimynais estais, su latviais. Ir tiktai suderinus, jis yra skelbiamas koordinuotai. (…) Jeigu tas kriterijus staiga labai išaugtų, būtų kažkoks labai drastiškas augimas, tai nebūtinai būtų laukiama visą savaitę.“