N. Venckienės sūnaus sukurta peticija per 30 dienų surinko 39 957 tūkst. parašų. Tam, kad peticija būtų patvirtinta, reikėjo surinkti 100 tūkst. parašų. Tinklapyje, kuriame buvo galima pasirašyti peticiją, skelbiama, kad pasirašyti jau nebegalima, peticija uždaryta nesurinkus reikiamo kiekio balsų.

Peticijoje buvo raginama apginti N. Venckienę nuo tariamo politinio persekiojimo ir ekstradicijos.

Baltieji Rūmai leidžia visiems sukurti peticiją ir peticijai per 30 dienų surinkus 100 tūkst. parašų ji patenka ant Baltųjų rūmų darbo stalo apsvarstymui.

petitions.whitehouse.gov

N. Venckienės sūnus kreipėsi paviešindamas vaizdo įrašą

16 minučių trukmės vaizdo įraše N. Venckienės sūnus pasakojo visą pedofilijos bylos istoriją nuo 2008 metų. Vaizdo įraše gausu vaizdų iš Klonio gatvės piketų, policijos operacija atsiimant mergaitę iš N. Venckienės tėvų, mergaitės senelių namų.

Sūnus taip pat teigė, kad Lietuvoje jo mamai pateikti kaltinimai už 39 nusikalstamas veikas ir šiuo metu ji įkalinta Čikagoje, o lietuviai siekiantys jos ekstradicijos.

K. Venckus taip pat pasakojo apie savo ir mamos pabėgimą į JAV 2013 metais, kuomet prašė politinio prieglobsčio ir kokį spaudimą patyrė šeima: „Mūsų seneliai, rėmėjai, kaimynai ir bendrapartiečiai visi sulaukė kaltinimų. Daktarė, kuri liudijo apie seksualinį išnaudojimą, taip pat sulaukė kaltinimų“, – teigė K. Venckus.

Dramatišką vaizdo įrašą pabaigia mergaitės nuotraukos su N. Venckiene, kuriose mergaitė užfiksuota vaikiškoje aplinkoje (siekiant apsaugoti nepilnamečio asmens tapatybę, vaizdo medžiagos pateikti negalime – DELFI).

Balsuoja Neringa Venckienė

Įtariama 13 nusikalstamų veikų

Kaip skelbia BNS, Čikagoje suimtą N. Venckienę prokurorai įtaria pagal trylika Baudžiamojo kodekso straipsnių. Jei bus perduota Lietuvai, buvusi teisėja gali būti teisiama dėl tvirkinimo, neteisėto informacijos rinkimo ir skleidimo, teismo sprendimo nevykdymo ir kitų nusikaltimų.

Anot Generalinės prokuratūros, JAV pradėtas įtariamosios ekstradicijos į Lietuvos Respubliką teisminis procesas. Jai šiuo metu taikoma kardomoji priemonė – suėmimas. N. Venckienei norima pateikti kaltinimus dėl to, kad ji nevykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti brolio dukrą motinai L. Stankūnaitei, trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą.

N. Venckienės galimų bendrininkų bylos jau nagrinėjamos teismuose, nelaukiant JAV sprendimo. 2016 metų vasarį Šiaulių apygardos teismas pradėjo nagrinėti grupės asmenų baudžiamąją bylą dėl neteisėto informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimo, mirusiojo atminimo paniekinimo, šmeižimo, trukdymo antstolio veiklai, grasinimo nužudyti. Šioje byloje aprašyti nusikaltimai susiję su vadinamaisiais Garliavos įvykiais, kilusiais dėl tariamo vaiko seksualinio išnaudojimo.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad 2010 metų pradžioje, įtariama, N. Venckienė su savo teta Audrone Skučiene subūrė grupę, organizavo buvusio Kauno apygardos teismo teisėjo Alberto Milinio šmeižimą, organizavo duomenų apie privatų gyvenimą rinkimą.

Teisėjo sūnus V. Milinis buvo viešai apkaltintas pedofilija. Jo tėvai šioje byloje yra pripažinti nukentėjusiaisiais. Nukentėjusiais šioje byloje taip pat pripažinti L. Stankūnaitė su dukra, advokatas Gintaras Černiauskas, antstolė Sonata Vaicekauskienė. Šiaulių apygardos teisme nagrinėjama ir kita byla, kurioje Tomas Skučas, „Drąsos kelio“ partijos atstovės A. Skučienės sūnus, kaltinamas nusikaltimus įvykdęs veikdamas savo mamos ir buvusios teisėjos N. Venckienės suburtoje asmenų grupėje.

Teisėsauga nustatė, kad 2012 metų birželį L. Stankūnaitė buvo stebima kavinėje Kauno rajone, Ringauduose. Valstybės saugomą moterį su dukra Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai iš kavinės nedelsdami išvežė. Abi šios bylos dar nagrinėjamos, nuosprendžiai nėra paskelbti.