Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius pripažino, kad ši byla jam nekelia džiugesio.

„Norime informuoti, kad prokuratūra užverčia dar vieną ikiteisminį tyrimą. Mano kolega, prokuroras Darius Jakutis yra jau surašęs kaltinamąjį aktą toje byloje, kur N. Venckienė iš įtariamosios kaltinamąja.

Kalbant apie šią bylą, manau, kad apskritai visa Garliavos istorija yra tam tikras testas – tiek teisėsaugai, tiek valstybės institucijoms ir visuomenei, ir šiandien, kalbėdamas apie šį ikiteisminį tyrimą, nežiūrint į tai, kad jis baigtas, turiu pastebėti, kad ši byla nekelia tam tikro džiugesio, nes manau, kad apskritai šios istorijos buvo galima išvengti, jeigu nebūtų tiek eskalacijos apie, mano akimis žiūrint, eilinę situaciją, šeimos dramą“, – sakė D. Valkavičius.

Jis priminė, kad jau 2019 m. birželio 6 d. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas galutine ir neskundžiama teismo nutartimi asmenį pripažino kaltu mažametę tvirkinus Kluonio gatvėje.

2018 m. spalio 31 d. LAT galutiniu neskundžiamu sprendimu padarė išvadą, kad mažametei Kluonio g. buvo daromas poveikis.

„Taip pat noriu visiems priminti, kad 2019 m. gegužės 30 d. Šiaulių apygardos teismas neįsiteisėjusiu teismo sprendimu septynis asmenis pripažino kaltais neteisėtai rinkus informaciją apie asmens privatų gyvenimą“, – priminė D. Valkavičius.

Pasak prokuroro, artimiausiu ši byla bus perduota teismui.

„Manau, kad kaltinamoji teisme turės galimybę pateikti savo argumentus ne tik viešojoje erdvėje, bet ir teismo salėje. Tikiuosi, kad visi, kurie stebėjo šią istoriją, turės galimybę išgirsti argumentus iš kaltinamosios“, – sakė D. Valkavičius.

Gauta papildomų prašymų

Kauno apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Darius Jakutis sakė, kad jie tyrimą didžiąja dalimi jau buvo atliktas iki N. Venckienę atvežant į Lietuvą. Būtent todėl apie tyrimo užbaigimą buvo paskelbta praėjus vos dviem dienoms po asmens perdavimo, kai buvo atlikta apklausa, ir išspręstas kardomosios priemonės klausimas Kauno apylinkės teisme.

„Pasibaigus terminui prašymams (iš itariamosios pusės) pareikšti, praktiškai paskutinę dieną prašymų buvo gauta. Buvo gautas prašymas dėl kelių aplinkybių. Šis prašymas buvo išnagrinėtas labai greitai, ir netenkintas iš esmės“, – sakė D. Jakutis.

Prokuroras detalizavo, kad tai buvo prašymas nutraukti tyrimą prieš pačią įtariamąją, ir pradėti tyrimą prieš byloje liudijusius asmenis. Šitas prašymas nebuvo patenkintas.

„Taip pat įtariamoji pateikė tam tikros medžiagos, jos nuomone reikšmingos. Ta medžiaga buvo prijungta prie bylos. Ir buvo išspręstas klausimas dėl vieno asmens, kurį buvo prašoma apklausti byloje. Nuspręsta tai daryti atskirai nuo šio proceso, kadangi tas asmuo turėtų būti apklausiamas tam tikru specifiniu statusu byloje (ne liudytojo)“, – sakė D. Jakutis.

Pradėtas dar vienas ikiteisminis tyrimas

Pasak vyriausiojo prokuroro, sprendžiant prašymus dėl ikiteisminio tyrimo papildymo, buvo pradėtas naujas ikiteisminis tyrimas, ir šiuo metu jis yra atliekamas.

„Kalbant apie šį ikiteisminį tyrimą, tai galiu pasakyti, kad yra konkretus asmuo, dėl kurio bus vykdomas baudžiamasis persekiojimas, nes yra duomenų, kad tas asmuo trukdė vykdyti antstolės nurodymus, kuomet buvo vykdoma vaiko paėmimo operacija“, – sakė D. Valkavičius.

Pasak vyriausiojo prokuroro, jie neturi duomenų, kad tas asmuo būtų susijęs giminystės ryšiais su N. Venckiene.

Galėjo lankytis beveik visur, kur norėjo

Prokuroras D. Jakutis priminė, kad įtariamoji buvo pateikusi prašymą padidinti atstumą, kurį ji gali nutolti nuo gyvenamosios vietos. Vilniaus apygardos teismo nutartimi buvo nustatytas 500 metrų atstumas.

„Mūsų kaip prokuratūros pozicija yra labai aiški ir paprasta. Įtariamoji nurodė vietas, kur jai reikia nuvykti – gydymo įstaigas, prekybos centrus, kitas normaliam gyvenimui reikalingos vietos. Prašymas buvo išnagrinėtas, atmesta tik viena vieta, kuri, mūsų nuomone, buvo nebūtina asmeniui, ir buvo nutolusi nuo Kauno miesto valstybės sienos link. (…) Ji gali lankytis tose vietose, kur prašė, nebijodama pažeisti kardomosios priemonės“, – sakė D. Jakutis.

Pasak prokuroro, ši kardomoji priemonė lieka galioti iki teismo.

Venckienei buvo pareikšti keturi įtarimai

DELFI primena, kad iš JAV pernai pargabenta N. Venckienė Lietuvoje iš pradžių buvo suimta, tačiau Vilniaus apygardos teismas lapkričio 19 dieną patenkino prašymą paleisti ją už 10 tūkst. eurų užstatą ir panaikino anksčiau skirtą dviejų mėnesių suėmimą.

N. Venckienei uždėta apykojė, paimti dokumentai. N. Venckienė į Lietuvą iš JAV pargabenta lapkričio 6 dieną.

Jai pateikti įtarimai dėl teismo sprendimo nevykdymo, pasipriešinimo policijos pareigūnui, trukdymo antstoliui ir sudavimo į veidą Laimutei Stankūnaitei.