Apie 15 val., išvežus N. Venckienę iš teismo, prokuratūra pakomentavo procesą.

Prokuroras Darius Jakutis teigė, kad „atmosfera normali“, tačiau pridūrė, kad sprendžiant dėl suėmimo pratęsimo bus atkreiptas dėmesys į tai, kad ji beveik šešerius metus slapstėsi Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Prokuroras sakė, šis laikas būtų reikalingas tyrimo procedūroms pabaigti, t.y. galimybės įtariamajai susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga, tenkinti prašymus, tačiau patį tyrimą jis sako galintis atlikti ir per trumpesnį terminą.

Paklaustas, ar mato grėsmę, jog N. Venckienė gali būti išleista į laisvę, jis tikino, kad taip.

„Matau grėsmę, nes žmogus virš 6 metų slapstėsi ir gali tai daryti vėl“, – žurnalistams Kaune ketvirtadienį sakė prokuroras

„Posėdyje kalbėjau apie 2 mėnesių terminą, kuris reikalingas tyrimui pabaigti. Bet tai daugiau buvo motyvai dėl procedūrų, kurios baigiant tyrimą, priklauso ne tiek nuo prokuratūros, kiek nuo pačio įtariamojo, turiu omenyje susipažinimą su bylos medžiaga, prašymų rašyme. Kadangi praktikos turime, mano prašymas buvo toks“, – Kaune žurnalistams sakė N. Venckienės suėmimo prašantis prokuroras.

„Kaip ir buvo vakar pasakyta, mes buvom viską pasidarę, ką galėjome, kol neturėjome įtariamojo Lietuvoje. Tai šiai dienai atliekami tie veiksmai, kurie būtent su įtariamuoju turi būti daromi“, – sakė jis.

Prokuroras nenorėjo komentuoti, kodėl buvo panaikinti net keletas įtarimų.

„Kiek aš esu susipažinęs su JAV teismų sprendimų, tai įvyko dėl formalių skirtumų dėl teisinio reglamentavimo“, – sakė jis.

Jis teigė, kad N. Venckienė neprisipažįsta kaltės nei vienu įtarimu.

Anot jo, N. Venckienei pareikšti įtarimai dėl teismo sprendimo nevykdymo, pasipriešinimo policijos pareigūnui, trukdymo antstoliui ir sudavimo į veidą Laimutei Stankūnaitei.

„Realiai mes turime 2 epizodus – vienas yra apskritai sprendimo nevykdymas, o kiti trys straipsniai – sueina į vieną dieną, policijos ir antstolės operacija paimti vaiką“, - žurnalistams aiškino D. Jakutis.

„Dėl nei vieno“, – teigė jis.

Sprendimas bus skelbiamas penktadienį.


Į teismą N. Venckienė policijos automobiliu buvo atvežta šiek tiek po 13 valandos, nors buvo pranešta, kad bus atvežama prieš 14 val.

Policijos pareigūnai leido žiniasklaidos atstovams įamžinti ir į teismo kiemą įvažiuojantį automobilį, ir N. Venckienę, išlipančią iš jo.

N. Venckienė gerokai pasikeitusi. Kaip anksčiau DELFI yra minėjęs jos sūnus, jos plaukai pražilę ir kur kas ilgesni nei anksčiau.

Ji neatsakė nė į vieną žurnalistų klausimą, tačiau pamačiusi minią žiniasklaidos nusišypsojo ir buvo nuvesta į teismą.

Venckienės palaikytojas: jei nepaleis, ką nors darysime

Likus valandai iki N. Venckienės atvesdinimo į teismą, prie pastato pasirodė jos palaikytojas su plakatais rankose. Viename jų buvo parašyta: „Gėdai teismams, dirbantiems banditų klanui.“

Andrejus Lobovas tvirtino, kad yra vienas, nes visi kiti bijo: „Sėdi visi prie ekranų rankas sudėję, ir viskas.“

„Aš turiu tris vaikus, juos bandau išauklėti dorais žmonėmis ir visa kita. Aš darau, nes stengiuosi dėl savo vaikų, dėl kitų vaikų galų gale stengiuosi“, – tvirtino vyras.

Jis teigė, kad lauks, ką nuspręs teismas, ir tada galvos, ar burtis ir piketuoti. „Kol kas niekas nežino, kas toliau bus, kas čia darysis. Gal Neringą paleis ir nereikės organizuoti jokių piketų. O jei nepaleis, bandysim kažką, reikalausime. Aš asmeniškai vienas viską darau, nepriklausau jokiai organizacijai, jokiai partijai. Rodau paprastiems žmonėms, kad ir vienam galima viską padaryti“, – teigė vyras.

Jis N. Venckienę plakatais palaikė ir prie prokuratūros, kur ji buvo apklausiama. Daugiau palaikytojų nesimatė. Vyras rankose laikė net kelis plakatus, tačiau atėjo vienas, teigė, kad neturi su kuo jais pasidalyti.

„Drąsos kelio“ pirmininkas Jonas Varkala vengė atsakymų į klausimą apie partijos perspektyvą Seimo rinkimuose, demonstravo desperatiškas nuotaikas.

J. Varkala pasirodė prie Kauno tardymo izoliatoriaus, prie teismo žurnalistams kalbėjo tik vyriškis su plakatais rankose.

Į klausimą, ar tikisi, kad N. Venckienė bus paleista, atsakė trumpai: „Abejoju, nes čia teisinė, bet ne teisinga valstybė.“

Jis tvirtino, kad dabar stebi procesą. Jei bus nesilaikoma ekstradicijos, spręs apie mitingų ar piketų organizavimą.

Pargabeno trečiadienį

Į Lietuvą iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) trečiadienį atgabenta N. Venckienė buvo sulaikyta 48 valandoms. Nuo trečiadienio vakaro ji buvo laikoma Kauno tardymo izoliatoriuje.

JAV po ekstradicijos N. Venckienei paliko keturis įtarimus iš pareikštų trylikos.

JAV nurodė, kad vadovaujantis šios šalies įstatymais ji Lietuvoje gali būti teisiama dėl keturių nusikalstamų veikų: dėl trukdymo teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno, advokato ar antstolio veiklai (LR Baudžiamojo kodekso (BK) 231 str. 1 d.), dėl teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo (LR BK 245 str.), dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo (LR BK 140 str. 1 d.), dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui (LR BK 286 str.).

Vėlyvą trečiadienio vakarą skubioje spaudos konferencijoje prokuroras T. Krušna teigė, kad pirminė apklausa dar neatlikta. Jis nieko neatskleidė ir apie jos būseną, neatskleidė, ar ji jau turėjo kokių nors skundų.

Pati byla fiziškai yra Kauno apygardos prokuratūroje, tačiau prokuroras T. Krušna teigė, kad neaišku, kur toliau ji bus nagrinėjama.

„Faktiškai asmuo buvo sulaikytas 2018-ųjų vasario tryliktą ir iki šio momento taikoma kardomoji priemonė – suėmimas“, – kalbėjo prokuroras T. Krušna.

Jis pabrėžė, kad nebuvo skelbiama, kaip N. Venckienė buvo gabenama į Lietuvą, nes tai – ne vieši dalykai. Neviešinama todėl, kad buvo norima užtikrinti ir konvojuojamo asmens, ir pareigūnų saugumą bei viešąją tvarką.

Prokuroras teigė, kad tokios agresyvios gynybos nėra tekę matyti. N. Venckienė buvo suimta praėjusių metų vasarį, per šį laiką jos gynėjai rašė daugybę skundų norėdami sustabdyti ekstradiciją.

Venckienės advokatė teigia, kad ji savo kaltės nepripažįsta

N. Venckienės advokatė Sonata Žukauskienė žurnalistams po N. Venckienės apklausos pasakė, kaip ji jaučiasi. „Pagal tai, kiek ji išbuvusi, jaučiasi pakankamai normaliai, pakankamai stipriai“, – ketvirtadienį Kaune žurnalistams sakė S. Žukauskienė. „Mane stebina jos stiprybė, ne kiekvienas žmogus galėtų būti toks stiprus ir duoti paaiškinimus. Pakankamai normaliai ji jaučiasi“, – sakė ji.

Jos teigimu, apklausa šiandien truko 2 valandas, tačiau, kuriam laikui siūloma ją suimti, nėra žinoma.

„Po pietų spręs, kiek esu informuota, teismui pateiktas pareiškimas, kokio turinio, nežinau“, – teigė ji.

„Šiandien N. Venckienė buvo apklausta, šiandien jai įteikė nutarimą, kad nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl maždaug 30 nusikalstamų veikų, pareikšti įtarimai dėl 4 nusikaltimų. (…) Apklausta, ir viskas. Ji davė nuoseklius paaiškinimus, ji neprisipažįsta“, – sakė advokatė.