Iš viso vyksta aštuoni valdininkai – po keturis iš Finansų ministerijos ir Lietuvos banko, o jų kelionė atsieis per 18 tūkst. eurų.

Patys klerkai tikina, kad dalį lėšų dengia renginio organizatoriai.

Finansų ministerijai iš 9 tūkst. eurų kelionės išlaidų 2,1 tūkst. eurų dengia organizatoriai.

Lietuvos bankas teigė, kad iš viso kelionė jų delegacijai atsieis 8,6 tūkst. eurų, iš kurių 0,9 tūkst. dengia organizatoriai.

Į kelionę susiruošta pačiame ateinančių metų biudžeto projekto rengimo įkarštyje.

2019-ų metų biudžetas svarstyti Seimui iš Vyriausybės turėtų būti pateiktas iki spalio 17 dienos.

Finansų ministerijos – pagrindinės biudžeto projektą rengiančios institucijos – vadovybė iš tarnybinės komandiruotės turistų pamėgtame saulėtame Balyje sugrįžti rengiasi spalio 16-ąją.

Tačiau į tą patį renginį tokiu pačiu sąstatu vykstantys valstybės institucijų atstovai pateikia skirtingas ne tik išvykos išlaidų sąmatas, bet ir datas.

Ministras išsiruošė su žmona

Į Pasaulio banko renginį Indonezijoje, turistų pamėgtą Balio salą, finansų ministras Vilius Šapoka išsiruošė ne tik su ministerijos darbuotojų delegacija, bet ir su žmona. Esą toks renginio organizatorių kvietime nurodytas susitikimų formatas.

„Pagal tarptautinį protokolą, organizatoriai į tokį renginį taip pat kviečia ir ministrų žmonas, kurios iš savo lėšų perka aviabilietą, visa kita – apmoka organizatoriai“, – teigiama atsiųstame Finansų ministerijos komentare.

Į Baliui priklausantį Denpasaro miestą, kuriame spalio 9–15 dienomis vyks Tarptautinio valiutos fondo ir Pasaulio banko organizuojamas metinis renginys, be ministro V. Šapokos su žmona, vyks ministro patarėja Raminta Stanaitytė-Česnulienė, Finansų rinkų politikos departamento direktorius Sigitas Mitkus ir Europos Sąjungos ir tarptautinių reikalų departamento direktoriaus pavaduotoja Jurgita Uzielienė.

Bankas: vykti privalome

Lietuvos banko Komunikacijos departamento Viešųjų ryšių skyriaus vyriausiojo specialisto Giedriaus Šniuko atsiųstame komentare teigiama, kad tokia komandiruotė – būtina.

„Lietuvos banko vadovas yra Tarptautinio valiutos fondo (TVF) valdančiosios valdybos narys, todėl jo dalyvavimas metiniuose susitikimuose yra privalomas“, – teigiama Lietuvos banko pranešime.

Pasak G. Šniuko, įprastinė dalyvaujančių TVF metiniuose renginiuose delegacija yra Valdybos pirmininkas, Valdybos pirmininko pavaduotojas, Valdybos pirmininko patarėja ir Tarptautinių ryšių departamento direktorius.

Į Balį vyksta Lietuvos banko Valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, Valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis, Valdybos pirmininko patarėja Rima Kaziliūnienė, Tarptautinių ryšių departamento direktorė Vilė Urbonienė.

Ministras persigalvojo

Ką pačiame biudžeto pateikimo įkarštyje devynias dienas saulėtajame Denpasaro mieste veiks keturių Finansų ministerijos valdininkų ir ministro žmonos delegacija?

Vos pajutęs, kad žurnalistai domisi minėta komandiruote, finansų ministras V. Šapoka staiga persigalvojo ir nusprendė pats į kelionę nevykti, vietoj savęs komandiruodamas viceministrę Loretą Maskaliovienę.

Apie tai trečiadienį, spalio 3 d., DELFI informavo Finansų ministro patarėja R. Stanaitytė-Česnulienė.

„Kadangi šiuo metu vyksta paskutinis biudžeto projekto ruošimo etapas, finansų ministras mano, kad turi būti Lietuvoje. Be to, jis tuo metu pavaduos Ministrą Pirmininką“, – teigiama Finansų ministerijos DELFI atsiųstame pranešime.

Premjero patarėjas Tomas Beržinskas DELFI teigė, kad V. Šapoka į premjerą kreipėsi spalio 2-ąją.

DELFI išsiaiškino, kad finansų ministras V. Šapoka įsakymą dėl ankstesniojo, 2018 m. rugsėjo 20 d., įsakymo pakeitimo įregistravo tik spalio 4-ąją dieną.

Ketvirtadienį, spalio 4-ąją, DELFI atsiųstame komentare Vyriausybės vadovo patarėjas Tomas Beržinskas teigia, kad „pasikeitus aplinkybėms – biudžeto planavimo ir pateikimo Vyriausybei grafikui, taip pat dėl įpareigojimo finansų ministrui laikinai eiti Ministro pirmininko pareigas tuo metu, kai premjeras bus komandiruotėje Japonijoje – ministras kreipėsi į Vyriausybės kanceliariją ir informavo, jog planuotą komandiruotę atšaukia“.

Persigalvojus ministrui, teko keisti lėktuvų bilietus. Toks keitimas, kaip informavo trečiadienį Finansų ministerija, papildomai kainavo 515 eurų.

Ketvirtadienį Finansų ministerija papildomai informavo, kad skrydžių bilietai buvo pirkti rugsėjo 21 dieną, ministro bilieto keitimas atliktas spalio 2 dieną.

DELFI primena, kad ateinančią savaitę suplanuota premjero Sauliaus Skvernelio ir Vyriausybės delegacijos kelionė į Japoniją.

Apmokės net VIP salės nuomą oro uostuose

Keturių Finansų ministerijos valdininkų komandiruotė truks devynias dienas – nuo spalio 8-os iki 16-os.

Kaip matyti iš DELFI turimų dokumentų, finansų ministras su pavaldiniais kelionei ruoštis pradėjo dar rugsėjo pradžioje.

Rugsėjo 5 dieną ministras V. Šapoka kreipiasi į Vyriausybės vadovą, prašydamas išleisti jį ir delegaciją į komandiruotę Indonezijoje.

Rugsėjo 7 dieną buvo parengta preliminari išlaidų sąmata, rugsėjo 14-ąją – ministro įsakymo tekstas.

Paprastai ministrų komandiruotėms yra reikalingas premjero potvarkis, kuriuo ne tik vienas ar kitas ministras išleidžiamas į kelionę, bet ir nustatoma, kas jį pavaduos Lietuvoje jo komandiruotės užsienyje metu.

Kaip informavo premjero patarėjas Tomas Beržinskas, potvarkį, leidžiantį ministrui vykti su delegacija į komandiruotę, premjeras S. Skvernelis pasirašė rugsėjo 20 dieną.

Tą pačią dieną V. Šapoka pasirašė įsakymą Nr. 3K – 211 dėl komandiruočių, kuriuo pats save komandiravo į Balį.

Kaip matyti iš DELFI turimos informacijos, Finansų ministerija su kaupu pasirūpino, kad kelionės išlaidos nekvaršintų keliautojų galvų: buvo nupirkti bilietai skrydžiams, pasirūpinta vizomis, sveikatos draudimais išvykstantiesiems, dienpinigiais, apmokėta net skiepų procedūros, taksi, bagažo registracija ir net VIP (Very important persons angl. labai svarbių asmenų – red. past.) salės naudojimosi aerouostuose išlaidos.

Kelionė – ta pati, išlaidos – skirtingos

Finansų ministerijos delegacija komandiruotėje Indonezijoje bus devynias paras – nuo spalio 8 iki spalio 16 dienos.

Lietuvos banko atsiųstoje informacijoje nurodoma, kad bankininkai Balyje praleis viena para trumpiau.

Lietuvos banko keturių asmenų delegacijai kelionės išlaidos sieks, kaip nurodoma, iš viso 8625,44 euro. 910 eurų iš šios sumos padengs TVF.

Finansų ministerijai keturių asmenų kelionė sieks 8992 eurus, iš kurių 2100 eurų finansuoja renginio organizatoriai.

Tiesa, ši suma iki galo neaiški, mat Finansų ministerijos DELFI siųstoje sąmatoje nurodoma išlaidų suma yra 6892 eurai, o ministro V. Šapokos rašte premjerui – 6212 eurų plius 2100 eurų, kuriuos dengia organizatoriai.

Finansų ministerijos nurodomos skrydžių bilietų kainos vienam asmeniui yra 816 eurų, Lietuvos banko – net du kartus brangiau, po 1596,36 euro vienam asmeniui.

Finansų ministerija avansu kiekvienam komandiruotajam išmokės po 33 eurus dienpinigių už kiekvieną dieną.

Viešbučių kainos taip pat skiriasi: Finansų ministerija už vieno asmens nakvynę mokės po 145 eurus per parą, Lietuvos banko atstovai nakvos 112 eurų parai asmeniui atsieisiančiuose viešbučiuose.

Populiariausioje viešbučių rezervacijos sistemoje Booking.com suvedus paieškos sistemoje paiešką Denpasaro mieste, minėtomis dienomis iš tiesų galima rasti daug nakvynės vietų, kurių kaina svyruoja nuo 80 iki 200 eurų. Tačiau tai – ne vienos, o penkių nakvynių asmeniui kaina.

Kaip matyti iš informacijos viešbučių rezervacijos sistemoje, 145 eurus parai asmeniui Balyje kainuoja keturių žvaigždučių viešbučiai.

Susitinka pasaulio finansininkai

„Šiame renginyje Lietuva ( Finansų ministras ir Centrinio banko vadovas) dalyvauti privalo. Šių metų Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Pasaulio banko (PB) Valdytojų tarybų metiniame susitikime bus aptariama pasaulio ekonominė situacija ir perspektyvos, diskutuojama dėl TVF ir PB veiklos siekiant užtikrinti pasaulio finansų stabilumą ir prisidėti prie ekonominių ir socialinių problemų sprendimo. Susitikimų metu bus pristatyti TVF valdančiosios direktorės Christine Lagarde artimiausių šešių mėnesių pasaulio ekonomikos prioritetai, naujas PB Žmogiškojo kapitalo indeksas, taip pat bus tvirtinama TVF ir PB Fintech darbotvarkė, metinės TVF ir PB veiklos ataskaitos“, – teigiama tiek Finansų ministerijos, tiek Lietuvos banko atsiųstoje informacijoje.

Ministras V. Šapoka Indonezijoje turėjo skaityti pranešimą, jo pavardė iki užvakar dar buvo oficialiame renginio interneto svetainės pranešėjų sąraše.

„Suderinus su organizatoriais, ministro pranešimas „Speed and Security“ konferencijoje „xBlockchain“ bus transliuojamas vaizdo formatu, diskusijose ir dvišaliuose susitikimuose jį pavaduos finansų viceministrė“, – teigiama Finansų ministerijos atsakyme.