Diskusijos apie tai, kad reiktų atsisakyti laiko sukiojimo, vyksta jau kurį laiką. Europos Parlamento (EP) Transporto ir turizmo komitetas skelbia, kad 2021 m. gali būti paskutiniai metai, kai teks persukti laikrodžius. Vis dėlto, dauguma Europos sąjungos narių vis dar nepritaria rodyklių sukiojimo atsisakymui.

Ar 2021-ieji tikrai bus paskutiniai metai, kai bus sukiojamos laikrodžių rodyklės, priklausys ir nuo gruodį darbą pradėsiančių eurokomisarų. Beje, šalys galės pačios pasirinkti, kurį laiką pasirenka: žiemos ar vasaros.

Temą išgarsino sparnuota frazė

Lietuvoje laikrodžių sukiojimo tema irgi būna politinių diskusijų, labiausiai šią temą išgarsino dar 2016 m. Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos lyderio Ramūno Karbauskio rastas paaiškinimas, kodėl laiko persukimas įneša sumaišties.

„Karvė nesupranta, kad mes persukame laiką. Ji turi ciklą, kada turi būti melžiama. Galbūt augalininkystėje to nejuntama, bet gyvulininkystėje labai juntama“, – yra sakęs politikas.

Bandymai rasti kompromisą dėl laiko nepersukinėjimo Europos Sąjungoje baigėsi fiasko.

2018 m. gruodį Briuselyje posėdžiavę ES transporto ministrai nutarė nepritarti Europos Komisijos siūlymui nuo 2019 m. atsisakyti sezoninio laiko sukiojimo. Tai reiškia, kad šis klausimas bent iki 2021 m. įšaldytas.

Šiuo metu visoje ES dukart per metus laikas pakeičiamas viena valanda, siekiant geriau išnaudoti dienos šviesą. Vasaros laikas įvedamas paskutinį kovo sekmadienį ir atšaukiamas paskutinį spalio sekmadienį. Vasaros laiko įvedimo ES tvarkaraštis buvo nustatytas Europos Parlamento ir Tarybos direktyva dėl vasaros laiko susitarimų, siekiant užtikrinti sklandų ES vidaus rinkos veikimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (297)