Nebeturėsime įprastų sezonų

Paklausus, kuo ypatinga besibaigianti vasara, A. Galvonaitė tikino, kad dėl klimato kaitos vasaros jau, ko gero, nebebus tokios, kaip anksčiau. Kitaip sakant, visame pasaulyje vyksta procesai, kurių anksčiau tiesiog nebūdavo.

„Dabar aš galiu pasakyti, kad standartinių orų ir standartinių vasarų jau nebūna. Tai, ką mokiausi kažkada, tuos visus klasikinius reiškinius, dabar viskas yra visiškai pasikeitę ir tai yra susiję su klimato kaita ir tikrai sunku numatyti, kas bus, nes klimatas keičiasi labai greitai.

Ko mes dar nesugebame suprasti, nors dabar jau rimčiau į visą tai žiūrime, bet aš sakau, kad anksčiau būdavo neleidžiama prognozuoti to, ko tose šalyse negali būti, dabar tokio dalyko jau nėra ir negali būti, nes, kaip matome, Arktyje karščiai, kurių net Lietuvoje nebūna.

Pavyzdžiui, liepos ir rugpjūčio mėnesiais buvo karščiai tokie, kad Arkties vandenyne buvo 38 laipsniai, Lietuvoje maksimumas buvo 37 ir pusė. Ties Skandinavija irgi buvo labai aukšta temperatūra, pavyzdžiui, jau pasiekti rekordai Antarktidoje. Nesenia Australijoje buvo sniegas. Žinoma, kalnuose jis gali iškristi, bet kai jis iškrenta ten, kur jo negali būti, tada yra jau nukrypimai nuo visų normų“, – aiškino ji.

Matysime nenumatytus reiškinius

Anot klimatologės, dabar matome amerikietiškus kalnelius – temperatūra gali kristi arba kilti dešimčia laipsnių. Todėl teks prisitaikyti, kad normalių ir mums įprastų metų laikų jau nebebus.

„Teks prisitaikyti, kad mes vis dažniau turėsime nenumatytus reiškinius, kurie atrodo ir gali nustebinti, bet taip bus“, – sako A. Galvonaitė.

„Sulauksime to, kad iš mūsų pasitrauks visi spygliuočiai. Mūsų pušims, eglėms orai jau yra nebetinkami - jos jau tiesiog serga.“

Audronė Galvonaitė

Koks bus rugsėjis?

Paklausus, koks gali būti ruduo, klimatologė tikino, kad dar ankstoka pasakyti. Tačiau rugsėjis bus šiltesnis už normą.

„Apie rudenį dar anksti kalbėti, nes ruduo dar neatėjo. Rugsėjis dar yra šiltasis laikotarpis, pereinamas laikotarpis. Galiu tik pasakyti, kad pagal dabartines prognozes, kurias pateikia Europos centras, rugsėjis turėtų būti šiltesnis, negu norma.

Yra numatoma, kad rugsėjo pradžioje temperatūra bus aukštesnė maždaug pusantro laipsnio, antroje pusėje tik apie vieną laipsnį. O kritulių tiek pirmoje, tiek antroje pusėje turėtų būti mažiau. Tai reiškia, kad vėl bus nepriteklius vandens mūsų upėms.“