Jis atšaukiamas kasmet spalio mėnesio paskutinį sekmadienį 4 valandą nakties, pasukant laikrodžio rodyklę viena valanda atgal. Žiemos laikas galioja iki paskutinio kitų metų kovo sekmadienio.

Žiemos ir vasaros laikas įvedamas, siekiant geriau išnaudoti šviesųjį paros metą, tačiau kritikai teigia, kad laiko kaitaliojimas gali kenkti sveikatai.

Pagal Europos Komisijos direktyvą, dabartinė laiko keitimo tvarka galioja iki 2016 metų imtinai, tuomet, jeigu ES narės nesikreips dėl tvarkos keitimo, direktyva turėtų būti pratęsta dar penkeriems metams.

2001 metų sausio 19 dieną priimta Europos Parlamento ir Tarybos direktyva dėl vasaros laiko neturi galiojimo termino, tik Europos Komisija kas penkerius metus skelbia vasaros laiko įvedimo ir atšaukimo grafiką.

Daugelis ES šalių vasaros laiką įsivedė praėjusio amžiaus 9-ąjį dešimtmetį.

Ketinimų atsisakyti sezoninio laiko nėra

Diskusija dėl sezoninio laiko atšaukimo nebeaktuali, Vyriausybė pastaruoju metu nėra sulaukusi tokių siūlymų, sako Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis.

Kaip pažymi kancleris, dabartinis vasaros laiko grafikas patvirtintas iki 2016 metų, o po to Europos Komisija skelbs naują. A.Mačiulis taip pat atkreipia dėmesį, kad prieš porą metų Europos Sąjungos lygiu buvo svarstomi siūlymai atsisakyti laikrodžių rodyklių persukimo, tačiau tam nepritarta.

„Tie siūlymai buvo teikti Europos Sąjungos lygiu, bet nebuvo priimta, jie jokios šalies nebuvo paremti, todėl lieka tas pats, vasaros-žiemos laiko keitimas toliau bus vykdomas, tik bus naujas grafikas, nes penkerių metų laikotarpis baigiasi 2016 metais“, - BNS pirmadienį sakė A.Mačiulis.

„Ta diskusija buvo kurį laiką, bet Europos lygiu nebuvo pritarta, todėl ta diskusija ir nebeaktuali“, - pridūrė kancleris, kartu patvirtinęs, jog pastaruoju metu iniciatyvų dėl sezoninio laiko atsisakymo Vyriausybė nesulaukė.

Seimas 2011 metais buvo priėmęs rezoliuciją, kuria siūlė Vyriausybei daugiau dukart per metus nebesukti laikrodžių rodyklių, o likti gyventi vasaros laiku.