Dalyvių skaičius auga

„Šiais globalizacijos, socialinės atskirties ir visuomenės degradacijos laikais tautinėms idėjoms lieka vis mažiau vietos. Politikai aktyviai užsiima nutautinimo ir iškrypėlių propaganda, o taikius tautinius judėjimus engia, skleidžia apie juos melagingą informaciją. Kiekvienas gali nebaudžiamas niekinti mūsų valstybės simbolius, o iš patriotiškai nusiteikusių žmonių, norinčių pagerbti tautos didvyrius, bandoma atimti teisę laisvai žygiuoti miestų gatvėmis“, - tokiais žodžiais į eiseną kviečia Lietuvių Tautinio Jaunimo sąjunga (LTJS).

Kaip DELFI teigė LTJS Kauno skyriaus pirmininkas Tomas Skorupskis, šiemet eitynėse laukiama daugiau kaip tūkstančio dalyvių.

„Pastebime tendenciją, kad kiekvienais metais dalyvių skaičius didėja. Pernai dalyvavo apie 800 žmonių. Šiemet tikimės, kad dalyvių skaičius perkops tūkstantį“, - DELFI teigė T. Skorupskis.

Nemato pagrindo drausti

„Lietuva lietuviams“. „Ne Rytams, ne Vakarams, Lietuva – Lietuvos vaikams“. Tokie ir panašūs šūkiai vyravo eitynėse, kurios vyko ankstesniais metais. Tai visuomenėje sukeldavo ne mažai diskusijų ir eitynės vertinamos gana dviprasmiškai.

Tradiciškai vasario 16-ąją eitynės vykdavo Kaune, o kovo 11-ąją – Vilniuje.

Pasak LTJS, Vilniaus miesto savivaldybei atsisakius išduoti leidimą renginiui, eitynės Kaune įgauna dar didesnę svarbą.

„Svarbiausia, kad jos netrikdytų viešosios rimties, o kiekvienas laisvas pasirinkti – dalyvauti ar ne. Tai matyt yra patriotinio jaunimo išraiška ir tokiomis eitynėmis galbūt norima atkreipti į save dėmesį. Mes renkamės tradicinius renginius“, - DELFI teigė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Nors Vilniaus savivaldybė atsisakė išduoti leidimą eitynėms kovo 11-ąją, laikinosios sostinės valdžia nemato priežasčių, kodėl renginį reiktų drausti.

„Dokumentus pateikė, garantijas pateikė tai preteksto neleisti formalaus ir neatsirado. Drausti vien tam, kad drausti nebūtų gera pozicija“, - įsitikinęs Kauno meras.

Baiminasi provokacijų

T. Skorupskis DELFI teigė, kad šiais metais ypatingas dėmesys bus skiriamas galimoms provokacijoms.

LTJS baiminasi, kad tarp eitynių dalyvių gali pasitaikyti provokatorių.

„Keičiasi mūsų struktūra ir tvarka. Kaip žinote, kovo 11-ąją yra šiokių tokių problemų, tai mes manome, kad gali būti taip, kad sistemai būtų paranku, kad vasario 16-ąją įvyktų tam tikros provokacijos. Mes manome, kad gali būti taip, kaip buvo Lenkijoje, kai ta pati sistema infiltravo į eitynes savo žmones. Todėl mes labai griežtai stengsimės į žiūrėti į eitynių tvarką, kad nebūtų jokių provokacijų. Mes pasiruošę bendradarbiauti su policija, kad užtikrinti viešąją tvarką“, - DELFI teigė T. Skorupskis.

„Eitynių dalyviai bus nuolat stebimi policijos pareigūnų. Be to, užtikrinti viešąją tvarką padės vaizdo stebėjimo kameros“, - DELFI sakė Kęstutis Kasciukevičius, Kauno policijos atstovas.

Eitynės šeštadienį prasidės 14 val. Ramybės parke. Renginio dalyviai žygiuos tradiciniu maršrutu - per Laisvės alėją į senamiestį.