„Stogo, pradėjusio įgriūti prieš 4 metus, būklė darosi vis įdomesnė. Galima būtų čia filmuoti kokius nors filmus apie karą. Naujo korpuso statybos pradžia Santariškėse artėja per lėtai, kad būtų reali viltis daug metų kurtam paslaugų modeliui išgyventi Žvėryne ir sulaukti naujų patalpų“, - feisbuke rašė D. Pūras, leidęs pasidalinti savo mintimis su DELFI skaitytojais.

Pasak psichiatro, naują ligoninę jau turėjo pastatyti prieš dešimtmetį, tačiau statybos vis neprasideda. Nors korpuse, kurio stogas griūna, jau kuris laikas negydomi vaikai, D. Pūro teigimu, jis graso didesnėmis bėdomis.

„Stogas vis grimzta, ir jie atvažiuos, tie patys, kurie nelabai mūsų myli, ekspertai, ir sakys: jau ir šalia esančiam pastatui yra pavojus, jau reikia ir iš ten iškelti. Tada – bankrotas, turbūt, to ir norima. (…) Sugrūs mus atgal į Naująją Vilnią, iš kur aš pabėgau prieš 30 metų, ir baigsis visos reformos, čia yra tokia klasika“, - sakė D. Pūras.

Psichiatrą liūdina požiūris, kad čia neva yra jo asmeninė problema. „Pūras čia šokdina, Pūrui reikia, o ne vaikams, tėvams, šeimoms. Taip ir pralaimime kiekvieną kartą“, - kalbėjo jis.

Pasak psichiatro, Vaiko raidos centro situacija atskleidžia esamas sistemines problemas.

„Primenu, kad stogo neturi ne tik Vaiko raidos centras. Stogo neskaidrioje milijardais besižarstančioje Lietuvos sveikatos sistemoje neturi daug svarbių sričių, kurias ignoruoja medicinos elitas. Tarp jų - raidos pediatrija, vaikų ir paauglių psichiatrija. Kai marinama šios srities Vilniaus universiteto klinika, panašiai su paslaugomis vaikams, turintiems raidos ir psichikos sutrikimų, elgiamasi, nusižiūrėjus į sostinę, ir visoje Lietuvoje. Ir visa tai vyksta oficialiai deklaruojant kad psichikos sveikata ir savižudybių prevencija Lietuvai yra svarbu“, - rašė D. Pūras.

Dar tik spręs dėl tolimesnių veiksmų

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų direktorius plėtrai Justinas Ivaška pažymėjo, kad jau 3 metai avariniame pastate Vytauto g. 15 Vilniuje nėra nei pacientų, nei darbuotojų, nėra vykdoma jokia Vaiko raidos centro veikla.

„Taip, statinys yra avarinės būklės, tai ne vieną kartą yra užfiksuota privalomuose dokumentuose, informuotos atsakingos institucijos. Kartu su Vilniaus miesto savivaldybės atsakingomis institucijomis yra sudaryta komisija, kuri spręs, kokių tolesnių priemonių reikia imtis“, - sakė J. Ivaška.

Pasak direktoriaus plėtrai, pavojaus gretimiems pastatams kol kas tikrai nėra. „Ligoninė nėra šio pastato savininkas, neplanuoja jokios klinikinės veiklos šiame pastate ir nėra gavusi lėšų investuoti į pastato rekonstrukciją, stogo keitimą ar panašius veiksmus“, - teigė J. Ivaška.

Klinikų direktorius plėtrai pasidžiaugė, kad jau yra skirtos valstybės bei ES paramos lėšos naujo Vaiko raidos centro pastato projektavimui su statyba, ir jau yra įvykęs atviras tarptautinis konkursas šioms paslaugoms pirkti.

„Pirkimo dokumentacija yra išnagrinėta bei perduota galutinio sprendimo priėmimui į Sveikatos apsaugos ministeriją. Tolesnius veiksmus reglamentuoja Viešųjų pirkimų įstatymas. Tikimės, kad įstatyme numatytos baigiamosios procedūros ilgai nebeužtruks“, - teigė J. Ivaška.