Ir tai dar ne viskas. Pagal Sveikatos apsaugos ministro įsakymą, savivaldybės darbą organizuoti turi nuotoliniu būdu, o Varėnos rajono savivaldybė duris užrakino tik šiandien, paskelbus apie koronaviruso protrūkį.

Į Varėnos rajono savivaldybę atkeliavo mažiausiai 17 koronaviruso atvejų. Trečiadienį savivaldybės durys buvo uždarytos, kadangi čia naujas COVID–19 židinys. Susirgo ir pats rajono meras – A. Kašėta, taip pat ir dar keliolika savivaldybės darbuotojų.

Kalbama, kad židinys savivaldybėje atsirado po to, kai buvo paminėtas vienos darbuotojos gimtadienis. Kalbama, kad ji buvo pasveikinta ir su gėlėmis, ir su šampanu.

LNK žiniomis koronaviruso protrūkis savivaldybėje galėjo įvykti po čia paminėto Kultūros ir sporto skyriaus vedėjos Laimos Denutienės gimtadienio. Jos feisbuko paskyroje matyti, kad jos gimtadienis buvo prieš porą savaičių. Dar anksčiau savivaldybėje buvo švenčiama ir moters diena.

„Buvo, kas ateidavo pro duris saugiai su kaukėmis, įteikdavo gėlių, pasakydavo sveikinimo žodį ir išeidavo. Tai va toks yra šventimas. Jeigu tai yra šventimas“, – LNK žinioms pasakojo pati L. Denutienė.

Moteris tikino, jog šventės savivaldybėje nebuvo, pasveikinti atėjo tik pavieniai kolegos.

„Tie atgarsiai sklinda, tarp žmonių kalbos eina, kad tiek kovo 8 dieną pats Administracijos direktorius ir Operacijų vadovas gėles dalino savivaldybės darbuotojoms. Tiek ir kovo 10 dieną buvo vienos skyriaus vedėjos jubiliejus“, – kalbėjo Varėnos rajono savivaldybės tarybos narys Povilas Saulevičius.

Algis Kašėta

L. Denutienė sako, jog jos ir kitų šio skyriaus darbuotojų testai neigiami. Todėl anot vedėjos, protrūkis su jos gimtadieniu nėra susijęs.

Tačiau tarybos narys P. Saulevičius mano kitaip. Jis taip pat piktinasi, kad savivaldybė duris užvėrė tik šiandien.

„Jeigu mes dabar atsuktume laiką atgal, tai nuo kovo 8 dienos praėjo dvi savaitės. Kaip ir pats tas laikas, kuomet pradeda žmonės sirgti. Bumas ir prasidėjo savaitės bėgyje po to – pradėjo sirgti savivaldybės darbuotojai. Bet ta informacija iki žmonių kaip ir neateina. Žmonės skundėsi, kodėl jie nežino, kad savivaldybėje yra židinys. Ir iki pat šios dienos savivaldybė dirbo. Taigi žmonės į ją galėjo patekti“, – LNK žinių žurnalistams sakė P. Saulevičius.

Pagal Ekstremalių situacijų valstybės operacijų vadovo įsakymą savivaldybės darbą privalo organizuoti nuotoliniu būdu. Nebent darbą būtina atlikti darbo vietoje.

P. Saulevičius sako, kad mėgino susisiekti su savivaldybės administracijos direktoriumi Alvydu Verbicku. Kuris yra ir Varėnos rajono ekstremalių situacijų operacijų vadovas. Tačiau atsakymo, kodėl savivaldybė duris užvėrė tik kilus protrūkiui nesulaukė.

A. Verbickas esą nekelia ragelio, neatsako ir į žinutes. P. Saulevičius LNK rodė pasipiktinusių gyventojų žinutes.

„Savivaldybės direktorius pastate vaikšto be kaukės. Visi apie tai žino ir stebisi kaip elgiasi operacijų centro vadovas. Nors feisbuke rašo apie kovą su šia liga. Patys geria kavas kabinete su kitais vadovais, ką daro ir kiti vedėjai. Nuo vakar pilna žmonių saviizoliacijoje“, – gyventojų žinutes skaitė politikas.

Su A. Verbicku susisiekti nepavyko ir LNK žinioms.

Bet pabendrauti sutiko koronavirusu užsikrėtęs Varėnos rajono meras A. Kašėta.

Meras aiškina, kad dalis darbuotojų dirbo nuotoliniu būdu, dalis – darbo vietoje. O apie gimtadienio šventę siūlo klausti pačios šventėjos.

„Tą dieną dirbau nuotoliniu. Aš paskambinau, kaip įprastai skyriaus vedėjams, palabinau su gimtadieniu. Tačiau apie jos gimimo dienos šventimą, jeigu toks buvo, tai jūs geriau paklauskit pačios vedėjos. Bet aš tokių žinių negavau, kad savivaldybėje būtų kavos pagėrimas ta proga“, – aiškino rajono meras.

A. Kašėta tikina, kad apie ligą sužinojo testuodamasis profilaktiškai ir kontakto su sergančiais neturėjo. Jis sako, jog jaučiasi gerai, tik šiek tiek peršti gerklę.

Varėnos gyventojai sako, kad jei virusas savivaldybėje tikrai išplito dėl bendrų švenčių, miesto valdžiai turėtų būti gėda, nes jie gyventojams turėtų rodyti pavyzdį.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) tiria ligos židinį Varėnos rajono savivaldybėje. Bet apklausti darbuotojai apie gimtadienio šventimą epidemiologams neužsiminė.

Apie galimą sambūrį savivaldybėje pranešimo kol kas nėra gavusi ir policija.

Varėnos rajonas patenka į juodąją zoną.