„Sulaukėme iš laboratorijos atsakymų, tai iš visų gręžinių ir vandenvietėje imtuose mėginiuose nustatyta pusė leidžiamos normos“, – BNS trečiadienį sakė Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis.

Šiuo metu viskas gerai, bet dar negalime informuoti gyventojų, kad jie galėtų naudoti vandenį, nes Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba turi sulaukti savo paimtų tyrimų rezultatų“, – pridūrė jis.

Meras taip pat teigė, kad Kėdainiuose gyventojams jau turėtų būti dalijamas geriamasis vanduo – rūpintis tara, pasak mero, gyventojams rūpintis nereikės.

„Jau vanduo turėtų būti ir dalinamas prie prekybos centrų. Vanduo dalinamas bus po penkis litrus“, – kalbėjo Kėdainių rajono savivaldybės vadovas.

Kėdainių rajono savivaldybė apie vandenyje užfiksuotą didesnį nei leidžiamą gyvsidabrio kiekį pranešė pirmadienį.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, kaip teigia savivaldybė, Kėdainių vandenvietėje paimto vandens mėginyje rasta 1,71 mikrogramo gyvsidabrio, kai leistina norma yra 1 mikrogramas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba teigia, kad vandenį iš šios vandenvietės daugiau daugiau nei 28 tūkst. vartotojų ir 553 įmonės bei organizacijos.

Tai – ne tik Kėdainių miesto, tačiau ir Daumantų, Paobelio, Vilainių, Pelėdnagių, Sirutiškio, Medekšių ir Keleriškių kaimų gyventojai.

Gyvsidabris yra toksinis vandens saugos rodiklis. Ilgalaikis vandens, kuriame yra didesnės nei nustatyta gyvsidabrio koncentracijos, vartojimas gali turėti neigiamos įtakos sveikatai.