„Jis labai nori, kad aš konvertuočiausi į judaizmą, o man neišeina. Štai ir viskas. Man atsiversti neišeina, nes esu netikinti. Šiuo metu Lanzarotėje atostogauju viena, grįšiu į Lietuvą ir judaizmo priimti neketinu. Neišeina pagal mano laisvamanišką dvasią“, – DELFI skyrybas patvirtino R. Vanagaitė.

Rašytoja sakė šiuo metu gyvenanti Vilniuje, o E. Zuroffas – Izraelyje. Ji aiškino suprantanti, kad E. Zuroffas nori gyventi pagal judaizmo dėsnius ir jam sunku susitaikyti, kad moteris nepriima judaizmo.

„Gerbiu tą religiją, bet man labai sunku save įsivaizduoti laikantis visų taisyklių“, – kalbėjo dėl užsimezgusios draugystės metus Jeruzalėje praleidusi R. Vanagaitė.

Apie santykius su E. Zuroffu R. Vanagaitė prisipažino praėjusių metų spalį, per Vilniuje vykusį autobiografinės knygos „Višta strimelės galva“ pristatymą.

„Prieš daugiau nei dvejus metus rašydama knygą „Mūsiškiai“ rizikavau ir leidausi į kelionę su priešu per masinių žudynių vietas. E. Zuroffas buvo visos Lietuvos ilgametis priešas, taigi ir mano priešas. Tačiau kelionės po Lietuvą metu pasirodė, kad šitas priešas yra protingas ir gilus žmogus, tikras draugas. Kelionė po masinių žudynių vietas baigėsi, išėjo knyga, o praėjus dar vieneriems metams visai netikėtai prasidėjo dar viena mūsų kelionė. Gyvenimo kartu kelionė.

Ar aš paliksiu Lietuvą dėl įdomiausio, labiausiai įelektrinto pasaulyje miesto – Jeruzalės? Miesto, kuriame visada šviečia saulė ir užtaisyti visi šautuvai… Atsakysiu savo naujausios knygos citata: „Kiek laiko aš galėsiu išbūti be tavęs, lietaus merkiama mano Tėvyne? Be tavo sunkių debesų?… Juk aš gimiau su botais”.

Girdėjau, kad Lietuvos oficialiuose sluoksniuose sakoma, kad Vanagaitė sutramdė Zuroffą ir dabar jis mūsų nebekritikuos. Netiesa. E. Zuroffas nesutramdomas. Man patinka nesutramdomi žmonės – juk aš pati tokia. O tas Zuroffas, pasirodo, mūsiškis, litvakas – vieni jo proseneliai iš Linkmenų, kiti – iš Šeduvos. Zuroffo senelio kaulai guli Linkmenų ežero dugne, o senelio brolio šeima palaidota Panerių duobėje. Taigi aš turiu gerą žinią Lietuvai ir blogą žinią Lietuvos antisemitams: žydai grįžta!“, – DELFI tuomet kalbėjo R. Vanagaitė.

„Žinau, kad Lietuvoje nesu mėgstamas, aš gyvenu savo gyvenimą ir nesiekiu populiarumo, dirbu tai, ką manau, būdamas žydas ir istorikas, turiu daryti. Aš paskyręs gyvenimą holokausto studijoms ir mokymui apie jį, bandau pasiekti teisingumą. Manau, ši žinia Lietuvos žmones šokiruos“, – apie į viešumą išlindusius santykius tuomet sakė E. Zuroffas.

Vyks į JAV rašyti naujos knygos

R. Vanagaitė papasakojo, kad ruošiasi rašyti naują knygą. Tai bus „Ne bobų vasaros“ tęsinys. Naujam kūriniui jau sugalvotas ir pavadinimas – „Atsikeliu ir einu“.

Naująją knygą R. Vanagaitė rašys už Atlanto. Ji Jungtinėse Amerikos Valstijose PEN klubo kvietimu du mėnesius praleis viloje netoli Niujorko su dar 15 rašytojų iš viso pasaulio. Čia renkasi rašytojai, žurnalistai, savo šalyse nesijaučiantys saugiai.

Tarptautinis PEN klubas – nepolitinė organizacija, ginanti kūrybinę rašytojų ir kitų kūrėjų laisvę, menininkus, pasaulyje persekiojamus už įsitikinimus.

Šiuo metu prekyboje nėra nė vienos R. Vanagaitės knygos. Apie 27 tūkst. R. Vanagaitės knygų atsidūrė Kauno Laisvosios ekonominės zonos sandėliuose praėjusių metų spalio pabaigoje. Leidykla „Alma littera“ sprendimą nutraukti bendradarbiavimą su R. Vanagaite ir išimti jos knygas iš prekybos vadino nuoširdžia leidyklos reakcija ir vertybiniu sprendimu. Tokį žingsnį leidykla žengė po R. Vanagaitės pasisakymų apie vieną Lietuvos partizanų vadų Adolfą Ramanauską–Vanagą.

Kilus skandalui R. Vanagaitė viešai atsiprašė ir pripažino klydusi.

Lietuvos žydų bendruomenė nurodė gerbianti leidyklos teisę pačiai vykdyti ir plėtoti verslo strategiją, bet sprendimą išimti R. Vanagaitės knygas pavadino neproporcingu.