Apie 27 tūkst. R. Vanagaitės knygų atsidūrė Kauno Laisvosios ekonominės zonos (LEZ) sandėliuose praėjusių metų spalio pabaigoje. Leidykla „Alma littera“ sprendimą nutraukti bendradarbiavimą su R. Vanagaite ir išimti jos knygas iš prekybos vadino nuoširdžia leidyklos reakcija ir vertybiniu sprendimu. Tokį žingsnį leidykla žengė po R. Vanagaitės pasisakymų apie vieną Lietuvos partizanų vadų Adolfą Ramanauską–Vanagą.

„Dabar leidykla turi nuspręsti. Aš paprašiau arba atiduoti man knygas, ar dalį knygų, arba sumokėti kompensaciją. Aš tas knygas tikrai priglobčiau. Visas jas atiduočiau bibliotekoms“, – DELFI sakė R. Vanagaitė.

Pasiūlymo dėl taikos sutarties iš leidyklos rašytoja tikisi sulaukti jau šią savaitę.

Šiuo metu R. Vanagaitės knygą „Mūsiškiai“ galima įsigyti interneto parduotuvėje „Amazon“. Už „Mūsiškius“ prašoma 199.99 dolerio. R. Vanagaitės žiniomis, prieš keletą savaičių knyga siūlyta už 149 dolerius, paskui dingo, o dabar atsirado vėl.

Spalio pabaigoje visos R. Vanagaitės knygos iš prekybos vietų dingo, tačiau jai pačiai pavyko oro uoste nupirkti šešias paskutines „Mūsiškių“ knygas. Tačiau, R. Vanagaitės žiniomis, septynios Vilniaus bibliotekos kažkokiu būdu gavo naujausią jos knygą „Višta strimelės galva“. Pastarasis leidinys dėl kilusio skandalo prekybos vietų taip ir nepasiekė.

Leidykla tvirtina, kad knygų nenaikins

„Vyksta derybos, sutarties nutraukimo sąlygos derinamos. Mes šį klausimą norėjome pabaigti dar praėjusiais metais, bet nepavyko“, – DELFI teigė leidyklos „Alma littera“ komunikacijos vadovė Audronė Mockienė.

Ji patikino, kad, bet kokiu atveju, nė viena knyga nėra sunaikinta. „Nė viena knyga nėra sunaikinta, jos saugiai guli sandėlyje nuo pat pirmos dienos, kai buvo išimtos iš prekybos“, – aiškino A. Mockienė.

Šiuo metu sandėlyje dūla 2,6 tūkst. „Mūsiškių“ (viso buvo išleista 19 tūkst.), 750 egzempliorių „Pareigos meto“, 1,8 tūkst. egzempliorių „Ne bobų vasaros“ (viso buvo išleista daugiau nei 40 tūkst.), 3,2 tūkst. egzempliorių „Ne bobų reikalų“, 4 tūkst. knygos „Jis“ (viso buvo išleista 20 tūkst.), 14,5 tūkst. egzempliorių naujosios autobiografinės knygos „Višta strimėlės galva“ (viso spalio pabaigoje išleista 15 tūkst.).

DELFI primena, kad dar anksčiau leidyklos atstovai tvirtino sprendimo išimti R. Vanagaitės knygas iš prekybos nesigailintys.

„Nutraukti bendradarbiavimą su R. Vanagaite ir išimti jos knygas iš prekybos buvo nuoširdi leidyklos reakcija ir vertybinis sprendimas, kurio mes toliau laikomės. Mūsų motyvai lieka nepakitę – bendradarbiauti su žmogumi, kurio pasisakymai įžeidė Lietuvos istorinę atmintį ir sukėlė tokią visuomenės, mūsų pačių reakciją, nematome galimybės“, – DELFI yra sakiusi „Alma littera“ vadovė Danguolė Viliūnienė.

R. Vanagaitė spalį pareiškė, neva vienas iš Lietuvos partizanų vadų A. Ramanauskas–Vanagas „nėra joks didvyris“, nebuvo kankinamas ir galėjo bendradarbiauti su KGB. Ji sakė, kad rėmėsi KGB dokumentais.

R. Vanagaitė ir jos gyvenimo partneris, nacių medžiotoju prisistatantis Efraimas Zuroffas iš Simono Wiesenthalio centro taip pat prakalbo apie tariamą A. Ramanausko–Vanago vaidmenį per Holokaustą.

Lietuvos istorikai vieningai sutaria, kad A. Ramanauskas–Vanagas dėl kovos už Lietuvos laisvę buvo žiauriai nukankintas sovietų pareigūnų ir nėra jokių duomenų, kad jis būtų prisidėjęs prie Holokausto. Viešai skelbiamos pažymos rodo, kad A. Ramanauskas–Vanagas per kankinimus buvo iškastruotas, išdurta jo akis, kankinimų metu jis buvo patekęs į komą. Vėliau partizanų vadas sovietų pareigūnų sprendimu buvo sušaudytas.

Ne vieną R. Vanagaitės knygą išleidusi leidykla „Alma littera“ rašytojos mestus kaltinimus partizanų vadui pavadino nepriimtinais ir nutraukė su ja bendradarbiavimą.

Lietuvos žydų bendruomenė nurodė gerbianti leidyklos teisę pačiai vykdyti ir plėtoti verslo strategiją, bet sprendimą išimti R. Vanagaitės knygas pavadino neproporcingu.

Kilus skandalui R. Vanagaitė viešai atsiprašė ir pripažino klydusi.