„Norėčiau pasakyti, kad šioje įmonėje nebuvo laikomasi praktiškai jokių įstatymų, kas liečia viešuosius pirkimus. Nuo 2015 metų šita įmonė turėjo veikti pagal viešųjų pirkimų įstatymą, tačiau atlikus visą patikrinimą, paaiškėjo, kad konkursai buvo vykdomi, kaip kas suprasdavo“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė Ž. Plytnikas.

Teisingumo ministerijos Korupcijos prevencijos skyriaus tyrimas atskleidė, kad įmonėje „Mūsų amatai“ viešieji pirkimai buvo vykdomi dažnai neskelbiamų apklausų būdu, kai kurie pirkimai iš viso neskelbiami, nedeklaruojami viešieji ir privatūs interesai.

„Negražinant ir netušuojant situacijos, reikia pripažinti, kad valstybės įmonė „Mūsų amatai“ savo veikla per pastaruosius keletą metų nutolo nuo pagrindinių šios įmonės tikslų – nuteistųjų įdarbinimo užtikrinimo, jų profesinio rengimas, o buvo nueita į beatodairišką pelno siekimą“, – žurnalistams teigė Kalėjimų departamento direktorius Virginijus Kulikauskas.

Teigiama, kad vien pernai „Mūsų amatai“ galėjo proteguoti keturias įmones – 304 sandoriai už 15 tūkst. eurų neskelbiamų apklausų būdu buvo sudaryti su akcine bendrove „Vilniaus Lytagra“, taip pat 109 sandoriai už 121 tūkst. eurų su „Nemuno baldų prekyba“, 53 už 20 tūkst. eurų – su „Diforma“ ir 34 sandoriai už 9 tūkst. eurų – su „Ulmu“.

„Padarėme išvadą, kad perkančioji organizacija tiesiog proteguoja tam tikrus tiekėjus ir vykdo neskelbiamas apklausas iš tam tikrų tiekėjų tam tikrų prekių ir paslaugų“, – sakė Teisingumo ministerijos Korupcijos prevencijos skyriaus vedėja Jelena Valentukevičienė.

Anot viceministro Ž. Plytniko, vykdyto patikrinimo metu buvo nustatyti ir neteisėtos gamybos „Mūsų amatuose“ atvejai, taip pat per įmonę į įkalinimo įstaigas galėjo patekti ir mobilieji telefonai.

„Laivo statybos, gamyba, kur jokiuose dokumentuose nefigūravo, o patikrinimo metu atsirado. Toliau galima pastebėti, buvo aptikta, kad per šią įmonę buvo įvežami galimai mobilūs telefonai“, – pavyzdžius vardijo viceministras.

Dėl neskaidrios įmonės veiklos buvo kreiptasi ir į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), tačiau Ž. Plytnikas teigia, kad kol kas joks atsakymas nebuvo gautas.

Šiuo metu ruošiamasi „Mūsų amatus“ reorganizuoti į viešąją įstaigą, tą planuojama padaryti iki kitų metų vidurio.

Anot „Mūsų amatų“ laikinojo vadovo Gintaro Žandaravičiaus, vien per 2018 metus įmonė sugeneravo 500 tūkst. nuostolio, todėl šiuo metu nuostolingos sutartys nutraukinėjamos, o įmonė stengiasi kalinių įdarbinimui į pataisos namus pritraukti kitų bendrovių.

„Įmonė buvo orientuota į pelną, bet kai pradėjau eiti pareigas, pasirodo, tas pelnas pavirtęs į nuostolį. Mūsų tikslas dabar keisti verslo modelį, kad ateitų įmonės kartu su profesiniu rengimu“, – teigė G. Žandaravičius.

Pasak jo, šiuo metu įkalinimo įstaigose kalinius įdarbina trys bendrovės: „Achempakas“, „Pontem“ ir „Bruneros“, taip pat vedamos derybos ir su kitomis įmonėmis.

Vilniuje įsikūrę „Mūsų amatai“ savo filialus turi Alytuje, Marijampolėje ir Pravieniškėse. Čia dirbantys nuteistieji gamina įvairios paskirties baldus, metalo ir ketaus gaminius, siuva darbo drabužius, teikia skalbimo ir kt. paslaugas.