DELFI jau rašė apie įtarimus, kad fondas parama apdalijo ir leidinius, už kurių kyšo politikų ausys, tačiau nustebinti gali ir kiti jų finansiškai palaikomi projektai.

3 tūkst. eurų – esą realybės šou

Žurnalistas ir laidų vedėjas Andrius Tapinas savo laidoje „Laikykitės ten“ atkreipė dėmesį, kad ir šiemet, ir pernai po 3 tūkst. eurų paramos gavo projektas „Etnokultūrinis realybės šou jaunai šeimai: linksmai, gyvai, skaniai“.

„Suradome mes tą realybės šou. Su realybė mažai ką turi bendro, bet kad šou, tai faktas. Skaitome ir cituojame: „Kaip ir visi kiti, kurie gimdo šaltuoju metų laiku (kai negalima placentos pasodinti į žemę), mes placentą laikėme šaldiklyje. Žemyna gimė gruodžio 4 dieną, per vardynas dar negalėjome laidoti placentos, palaukėme pavasario ir užkasime po Žemynos liepa. Galima sakyti, kad Žemyna turėjo dvi šventes – vardynas sausio mėnesį, o paskui pavasarį placentos laidojimo apeigas“, – įrašą skaitė A. Tapinas.

Jis priminė, kad tam remti buvo skirti 3 tūkst. eurų mūsų pinigų, kurie galėjo būti panaudoti smurto prieš vaikus, alkoholizmo ar karo keliuose prevencijai.

„Nes nieko nėra linksmesnio, gyvesnio ir skanesnio nei placentos laidojimas“, – ironizavo žurnalistas.

Parama – politikų ruporams

Kaip matyti iš fondo interneto svetainėje pateikiamos informacijos, 2016 m. fondas per regioninės spaudos programą parėmė laikraštį „Širvintų kraštas“. Tiesa, oficialiai skamba, kad 4000 eurų paramą gavo bendrovė „Danielita“ už projektą „Lietuvos gynėjas“. „Danielitos“ akcininkė – Širvintų rajono merės, Darbo partijos pirmininkės Živilės Pinskuvienės dukra Danielė Pinskutė. Pati Ž. Pinskuvienė praeityje yra dirbusi „Danielitos“ direktoriaus pavaduotoja, komercijos direktore.

40 tūkst. eurų parama skirta svetainei Bernardinai.lt – projektui „Kultūros sklaida Lietuvoje ir svetur: viešosios erdvės puoselėjimas“. Tai nekeltų nuostabos, jei ne buvusio vyriausiojo redaktoriaus ir įstaigos vadovo Andriaus Navicko blaškymasis tarp žurnalistikos ir politikos. A. Navickas su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais nesėkmingai kandidatavo į Seimą.

Eidamas į rinkimus, jis pasitraukė iš vyriausiojo redaktoriaus pareigų, bet liko portalo direktoriumi. Galiausiai dienraščio steigėjai – pranciškonai – paskelbė oficialų raštą, kuriuo A. Navicką atleido iš pareigų ir visokeriopai atsiribojo. Kandidatuodamas į Seimą A. Navickas buvo žurnalistinio projekto, kuriam skirta fondo parama, vadovu, o tai pagal Visuomenės informavimo etikos kodeksą yra nesuderinama su politine veikla. Dar 12 tūkst. fondas skyrė A. Navicko projektui „Aštuntoji diena“.

Fondas taip pat parėmė Kėdainių krašto laikraštį „Rinkos aikštė“. Bendrovės „Vikonda“ valdomas leidinys gavo 7000 eurų už projektą „Skaityk, mąstyk, klausyk“, dar 12 tūkst. – už projektą „Kėdainių krašto atspindžiai“. „Vikondos“ valdybos pirmininkė – buvusi Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho žmona Jolanta.

Problemų neįžvelgė

Tačiau tuomet DELFI kalbintas G. Songaila problemų dėl paramos skirstymo neįžvelgė.
Gintaras Songaila

„Jūs be reikalo siejate su asmenimis. Yra konkretūs projektai, kuriuos vertina ekspertai, ir jei projektus gerai įvertina pagal nustatytus reikalavimus, tada sprendžia taryba, kuri priima galutinį sprendimą. Jei atitinka formalius reikalavimus, jei tarp leidinio akcininkų nėra valstybės, savivaldybės ar kitų savivaldybės institucijų ar politinių partijų, toks leidinys turi teisę kreiptis į fondą“, – sakė jis.

G. Songailos aiškinimu, jei leidinys atitinka formalius reikalavimus, jis turi teisę kreiptis paramos ir jei ekspertai bei taryba taip nusprendžia, pagrindo atmesti projektus nėra.

„Reikia žiūrėti kiekvienu konkrečiu atveju. Fondas nefinansuojama leidinių, susijusių su politinėmis batalijomis ar privačiais interesais. Parama skiriama ne leidiniui, o konkrečiam turiniui, projektui. (…) Parama neturi priklausyti nuo to, koks asmuo yra savininkas – žiūrima į konkretų projektą, ar toks reikalingas, ar ne“, – dėstė fondo vadovas.

O jei leidinys formaliai nepriklauso politinei partijai, tačiau valdomas, pavyzdžiui, partijos pirmininko šeimos?

„Šiuo atveju mes nesame seklių kontora, žiūrime, ar atitinka įstatymo reikalavimus, ekspertai žiūri, ar projektas kokybiškas – tokia mūsų priedermė“, – sakė G. Songaila.

Pagal fondo įstatus neremiami politinių partijų agitaciją skleidžiantys projektai.