Ministerija 2,5 mln. litų skyrė tam, kad DPI sukurtų ir įdiegtų Lietuvos aukštųjų mokyklų reitingavimo sistemą. Skandalas kilo dėl to, kad DPI buvo vienintelis konkurso dalyvis. Pats M. Adomėnas tikino, kad DPI atiteks tik nedidelė dalis valstybės lėšų, o likę pinigai esą bus padalyti „pasirenkamiems paslaugų teikėjams ir ekspertams“. Tiesa, politikas nutylėjo, kad paslaugų tiekėjai ir ekspertai glaudžiai susiję su jo atstovaujama partija. Tačiau kone visose DPI padėsiančiose įstaigose vienaip ar kitaip figūruoja konservatorių pavardės.

Vienas glaudžiausiai su valstybės milijonais susijusių žmonių – pats premjeras Andrius Kubilius. Jis buvo DPI steigėjas ir valdybos narys. Be to, Vyriausybės vadovas yra ir „Žinių ekonomikos forumo“, vieno iš DPI partnerių, steigėjas. Negana to, su DPI glaudžiai susiję dar keletas premjero aplinkos žmonių: premjero patarėjai Kęstutis Škiudas ir Virgis Valentinavičius – DPI ekspertai. Dar vienas DPI ekspertas Liutauras Kazlavickas, neseniai irgi tapęs premjero patarėju, buvo vienas aukštųjų mokyklų reitingavimo tyrimo autorių. Kitas A. Kubiliaus patarėjas – Jonas Survila – yra buvęs DPI vyresnysis analitikas.

„Žinių ekonomikos forume“, kuriam turėtų tekti dalis valstybės lėšų, aktyviai darbuojasi dar keli premjero aplinkos žmonės. Su M.Adomėnu gerus santykius palaiko ir konkursą rengusios ŠMM vadovas liberalas Gintaras Steponavičius, o jo komandos nariai glaudžiai susiję su M. Adomėno įkurtu DPI ir jo partneriais. ŠMM viceministrė Nerija Putnaitė yra DPI projektų dalyvė, ŠMM Mokslo ir technologijų departamento direktorius Albertas Žalys yra „Žinių ekonomikos forumo“ narys, o ministro patarėjas Paulius Subačius yra Lietuvos katalikų mokslo akademijos vadovas.

Maža to, Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narys M. Adomėnas itin stengiasi, kad valstybės ir ES pinigai pasiektų nevalstybinius institutus ir organizacijas. 2009 m. vasario 23 d. M. Adomėnas užregistravo Mokslo studijų įstatymo pataisas, pagal kurias Švietimo ir mokslo ministerija skirtų lėšų mokslininkus ir specialistus rengiantiems nevalstybiniams mokslinių tyrimų institutams. 2009 m. kovo 12 d. M. Adomėnas užregistravo dar vieną pataisą, pagal kurią DPI partnerį – Lietuvos katalikų ir mokslo akademiją – valstybė įsipareigoja remti Vyriausybės nustatyta tvarka.

Tuo tarpu švietimo ir mokslo ministras G. Steponavičius teigė nekeisiantis savo pozicijos ir lauksiantis, ką apie pinigų skyrimą DPI pasakys etikos sargai ir prokurorai.

Prokurorai kol kas analizuoja jiems pateiktą medžiagą. Sprendimą, ar pradėti ikiteisminį tyrimą, ketinama priimti kitą savaitę.