Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio taryba 1949 metų vasario 16 dieną susirinkusi Mėnaičių kaime, netoli Baisogalos, priėmė istoriškai svarbią deklaraciją. Joje kovotojai už laisvę paskelbė, kad suvereni Lietuvos valdžia priklauso tautai, Lietuvos santvarka yra demokratinė respublika, taip pat deklaracijoje išdėstė laisvės kovos tikslus ir politinę programą. Minėtasis dokumentas buvo pasirašytas visų tuometinės Lietuvos partizanų vadų. Deja, deklaracija nebuvo viešai paskelbta Lietuvoje, nebuvo ji nusiųsta ir į Vakarų valstybes. Sovietų valdžia užkirto kelius ryšiams su emigracija. Per kelerius metus Lietuvos laisvės kovų sąjūdis patyrė daug netekčių. Taip ilgus dešimtmečius apie šį dokumentą nieko nežinota.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę vienas minėtosios deklaracijos egzempliorius rastas išlikusiame KGB archyve. Dar vienas egzempliorius - partizanų archyve. 1999 metų sausio 12 dieną Seimas priėmė įstatymą, kuriuo Laisvės kovų sąjūdžio tarybos deklaraciją pripažino valstybės teisės aktu.

1949 metų vasario 16 dienos įvykiams atminti Mėnaičių kaimo sodyboje, po kuria esančiame bunkeryje buvo pasirašytas minėtasis dokumentas, pastatytas paminklas. Taip pat tų laikų įvykiai kasmet prisimenami ir Lietuvos valstybės atkūrimo dienos, Vasario 16-osios, minėjimo kontekste.