Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP) iki naujojo pirmininko rikimų vadovaujantis buvęs premjeras Seimo narys Algirdas Butkevičius antradienį išplatino kreipimąsi į bičiulius, kuriame tikino, kad turėdama įtakingą parlamentinę frakciją LSDP iš esmės išsaugojo savo pozicijas Seime.

„Mūsų dalyvavimas valdančiojoje koalicijoje leidžia užtikrinti pradėtų darbų tęstinumą, visos politinės sistemos stabilumą. Valstybiškai žvelgiant, LSDP atlieka labai svarbų vaidmenį perduodant politinę patirtį, leidžiančią operatyviau ir efektyviau priiminėti svarbius sprendimus“, – teigė jis.

Politikos apžvalgininkai ir A. Butkevičių pakeisti pretenduojantys socialdemokratai tvirtina, kad vos 19 narių frakciją Seime turinti LSDP, pasirašiusi koalicijos sutartį su 59 parlamentarus vienijančia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), yra sunkiai matoma politinėje arenoje.

Tačiau, Seimo vicepirmininko socialdemokrato Gedimino Kirkilo teigimu, šiuo metu LSDP yra užsiėmusi kitais reikalais – lyderio keitimu ir kandidatų kėlimu.

„Manau, visai teisinga šiuo metu leisti visiems atsikvėpti – ir mums patiems, ir visuomenei. Su nauju lyderiu, neabejoju, įgysime ir naują įvaizdį“, – sakė jis.

Tuo metu Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus Mindaugo Jurkyno nuomone, „socialdemokratai rizikuoja prarasti savo veidą, jeigu ir toliau konformistiškai tylės, nepozicionuos savęs kaip oponuojančios partijos, kai „valstiečiai“ vykdys moraliai konservatyvią politiką, taip pat ir tuo atveju, jeigu leis partneriams perimti socialiai jautrius kairiosios politikos klausimus“.

„LSDP gresia didžiuliai iššūkiai, nes šiuo metu, bijau, kamuolys yra ne jų pusėje, o lošti pozicijoje, pralaimint 40 taškų, įvertinus proporcijas Seime, keblu“, – „Lietuvos žinioms“ pabrėžė VDU profesorius.