DELFI primena, kad pasikviesti kandidatus į prezidentus – Ingridą Šimonytę ir Gitaną Nausėdą į atvirą Seimo frakcijos posėdį nusprendė penktadienį posėdžiavusi „valstiečių“ Taryba.

Partijos lyderis Ramūnas Karbauskis yra išsakęs savo nuomonę, kad rinkimuose tikrai nebalsuos už I. Šimonytę, o, ar balsuos už G. Nausėdą teigė dar neapsisprendęs.

Tačiau tarp „valstiečių“ arba šios partijos į aukštus postus deleguotų asmenų nėra bendros nuomonės šiuo klausimu. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis yra sakęs, kad balsuos už I. Šimonytę. Nei frakcija, nei Taryba nėra priėmusi sprendimo, ar remti kurį nors kandidatą antrajame ture.

Platus klausimų laukas

Pranešime spaudai „valstiečiai“ išvardijo temas, kuriomis nori kalbėtis su kandidatais į prezidentus. Klausimų laukas – platus – nuo Lietuvos atstovavimo Europos Vadovų Tarybose iki pensijų reformos.

Pateikia visą sąrašą temų kandidatams, kuriomis „valstiečiai“ nori išgirsti kandidatų pozicijas:

  • Galimybių pakeisti Lietuvos atstovavimo Europos Vadovų Taryboje sistemą, užtikrinant principą, kad įprastai Lietuvai Europos Vadovų Taryboje atstovautų ne Prezidentas, o Ministras Pirmininkas. Tam tikrais atvejais, kuomet valstybei atstovautų Prezidentas (pavyzdžiui, dėl Europos Sąjungos bendrosios užsienio ir saugumo politikos) – valstybės pozicija būtų derinama su Vyriausybe;
  • Įvykdytos pensijų reformos pasiekimų, užtikrinusių tvarų pensijų augimą, surasto kompromiso tarp gyventojų kartų, tarp „Sodros“ ir privataus kaupimo fondų bei būtinybės saugoti ir didinti „Sodros“ rezervo fondą;
  • Viešojo sektoriaus optimizavimo ir darbo vietų išsaugojimo regionuose perspektyvų, decentralizacijos ir savivaldos įgaliojimų stiprinimo politikos įgyvendinimo;
    „Valstybės pažangos strategijos 2030“ keitimo galimybių bei prioriteto teikimo darnaus vystymosi tikslams pasiekti;
  • Galimybių tobulinti Lietuvos konkurencijos teisės nuostatas, o esant poreikiui – ir imantis lyderystės dėl Europos Sąjungos konkurencijos teisės nuostatų keitimo, siekiant smulkaus verslo interesų apsaugos bei savivaldos teisių vykdyti ūkinę veiklą, trumpųjų grandinių plėtros užtikrinimo;
  • Nacionalinio susitarimo inicijavimo ir būtinų reformų, kurias galėtų inicijuoti ir/ar palaikyti valstybės vadovas, siekiant užtikrinti, kad per 5 metus Lietuvos išlaidų vidurkis socialinei politikai (santykyje su BVP) pasiektų Europos šalių vidurkį;
  • Būtinų antikorupcinių įstatymų (civilinio turto konfiskavimo, nuteistų už korupciją apribojimo dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, kontroliuoti žiniasklaidos priemones ir kt.) priėmimo;
    Teismų sistemos trūkumų ir būtinų reformų, kurias galėtų inicijuoti ir/ar palaikyti valstybės vadovas;
  • Santykių su Lenkija gerinimo tęstinumo užtikrinimo, ryšių su Latvija ir Ukraina plėtojimo;
    „Socialinio ramsčio“ kūrimo Europos Sąjungoje poreikio ir valstybės vadovo galimybių imtis lyderystės šiuo klausimu;
  • LVŽS vykdomos sveikatos politikos (įskaitant dėl valstybinių vaistinių) ir šiuo metu Seime svarstomų teisės aktų pakeitimų (plečiant sveikatos priežiūros įstaigų steigėjų ratą, įteisinant sveikatinimo veiklos paslaugų valdymo regionines tarybas regionuose, sukuriant privalomus kolegialius valdymo organus bei valdybų, stebėtojų tarybų bei regioninių tarybų nariams įtvirtinant prievolę deklaruoti privačius interesus).

Dar neturi oficialių atsakymų iš štabų

Už šio susitikimo koordinavimą atsakingas LVŽS narys Tomas Tomilinas teigė, kad kol kas dar neturi galutinio atsakymo iš štabų dėl kandidatų dalyvavimo arba nedalyvavimo.

Jis neatmetė, kad susitikimo laikas gali būti koreguojamas, ir teigė, kad asmeniškai labai norėtų, kad abu kandidatai dalyvautų susitikime. Parlamentarui kelia nuostabą temos, kurios prezidento rinkimų fone dominuoja viešojoje erdvėje.

„Koks skirtumas, kiek kainavo stendas, jei mes kalbame apie Europos Vadovų Tarybą arba biudžeto perskirstymą – kuris klausimas yra svarbesnis? Bet kokiu atveju laimėjęs žmogus su tais klausimais susidurs, tai yra mūsų prioritetai, ir mes vienaip ar kitaip turėsime susitarti. Tai yra svarbu“, – sakė T. Tomilinas.

Šimonytės darbotvarkė – įtempta

Interviu DELFI I. Šimonytė sakė, kad yra gavusi klausimus, tačiau suabejojo, kad paskutinę savaitę prieš rinkimus ras laiko atvykti į „valstiečių“ frakcijos posėdį.

„Aš bijau, kad aš neturėsiu galimybių tą padaryti, kadangi paskutinę kampanijos savaitę yra daug veiklų, kurios yra suplanuotos. Tai yra ne posėdžių savaitė Seime, todėl yra daug veiklos, kuri yra ne Vilniuje“, – sakė I. Šimonytė.

Nausėdos štabas apsispręs šiandien

G. Nausėdos štabo atstovas viešiesiems ryšiams Aistis Zabarauskas teigė, kad sprendimas dėl to, ar dalyvauti susitikime, bus priimtas artimiausiu metu.

„Šis klausimas šiuo metu šiek tiek per ankstyvas. Mes dar priimsime sprendimą šiandien, ir apie tai viešai informuosime“, – sakė A. Zabarauskas.