Tačiau R. Karbauskis griežtai neigė, jog Seimo LVŽS frakcijoje ketinta siūlyti pasitikrinti pasitikėjimą tiek jam pačiam, tiek „valstiečių“ deleguotiems Seimo vadovams, tiek premjerui Sauliui Skverneliui.

„Mes tikrai neturime dėl ko tikrintis, nes niekas pas mus frakcijoje tokio klausimo nekėlė. Ir net jei būtų keliamas, jeigu vienas koks žmogus pasakytų, kad jam kažkas nepatinka, tai jeigu tu vienas, tai ir tikrinkis pats save.

Bet kodėl tai turi daryti kažkas? Jei tai būtų daugumos ar kokios didelės grupės nuomonė – tada kitas reikalas, bet to frakcijoje nebuvo“, – sakė jis DELFI.

Abejonės dėl R. Baškienės

Vis dėlto pastaruoju metu tarp valdančiųjų girdėti kalbų, kad LVŽS frakcijoje yra žmonių, esą norinčių pakeisti jos dabartines nuostatas, siūlančių baigti žodžių karą su opozicine Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionimis demokratais (TS-LKD) ir net užsimenančiais apie galimą pasitraukimą.

Tarp tokių politikų minima Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė, į jos nuomonę esą atsižvelgiantis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, taip pat LVŽS frakcijos nariai, kurių balsavimai Seime pastaruoju metu yra kitokie, nei frakcijos daugumos.

Kaip teigiama, itin simptomiškas buvęs balsavimas dėl žemės klausimų tyrimo komisijos sudarymo, kurį parėmė V. Pranckietis, taip pat ūkio ministras Virginijus Sinkevičius, P. Urbšys, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas, frakcijos nariai Darius Kaminskas, Asta Kubilienė, Justas Džiugelis, Naglis Puteikis. Seimo vicepirmininkė R. Baškienė šiame balsavime apskritai nedalyvavo.

DELFI teiravosi R. Baškienės, ar iš tiesų ji praėjusią savaitę žadėjo trauktis iš LVŽS frakcijos. „Iš tikrųjų mes diskutuojame dėl atskirų nutarimų, įstatymų, bet pasitraukimo iš frakcijos klausimas nebuvo svarstomas. Tokio pareiškimo tikrai nesu parašiusi ir artimiausiu metu neplanuoju tokio dalyko daryti“, – sakė ji.

Vis dėlto ne pirmą kadenciją Seime dirbanti politikė užsiminė, kad kalbų apie tai galėjo būti. „Gal nepatinka kažkam, kaip aš Seimo pirmininko pavaduotoja dirbu. Turiu savo nuomonę ir frakcijai kai kada pasakau savo poziciją. Mano nuomonė kartais skiriasi nuo kai kurių mano kolegų nuomonės, bet tai yra labai gerai, nes vyksta diskusija“, – aiškino R. Baškienė.

Politikė patvirtino šios savaitės pradžioje vykusiame LVŽS frakcijos posėdyje paklausiusi kolegų, ar juos tenkina jos darbas Seimo vicepirmininkės poste.

„Kodėl gali netenkinti mano darbas? Aš seniai Seime, laikausi Statuto, noriu labai preciziškai žiūrėti, kad viskas vyktų pagal procedūras, kad komitetai svarstytų visus pasiūlymus ir kad būtų sudaromos komisijos visiems vienodai teisingai. Taigi, atsiklausiau kolegų, ar juos tenkina mano darbas. Pasakė, kad tenkina. Dirbame toliau“, – pasakojo Seimo vicepirmininkė.

Pritartų siūlymui, kad lyderiai pasitikrintų

R. Baškienė neneigė tarp „valstiečių“ buvus užuominų, kad dėl pasitikėjimo turėtų pasitikrinti ir kiti LVŽS lyderiai.

„Nuskambėjo užuominų, jos buvo kalbų lygio. Ir vienas, ir kitas pajuokaudamas sakė, kad galbūt tikslinga pasitikrinti, ar turime dar pasitikėjimą savo frakcijoje. Tačiau Seimo Konstitucijos salėje (joje vyksta LVŽS frakcijos posėdžiai, – DELFI) mes to klausimo dar tikrai nekėlėme. Bet nieko baisaus.

Šiandien ir pirmininkas apie tą patį pakalbėjo, kad visi frakcijų seniūnai turi labai gražų pavyzdį – Remigijaus Žemaitaičio (šis partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Seimo frakcijoje įvedė seniūnų rotaciją, dabar pareigas eina Vytautas Kamblevičius, – DELFI). Labai gražu ir rotacija, ir pasitikrinimas, ir visa kita“, – DELFI sakė Seimo vicepirmininkė.
Rima Baškienė ir Viktoras Pranckietis

Ji akcentavo: „Ne, pasitikrinimo dar nebuvo, bet aš manau, kad tai labai sveika.“

Politikė taip pat svarstė, kad kai kurių frakcijos narių nepasitenkinimą galėjo sukelti jos išsakoma pozicija, jog reikia ieškoti sutarimo su konservatoriais.

„Pritariu tai pozicijai ir tikrai raginsiu Seimo pirmininką, o jis, man atrodo, niekada neatsisako ir pritaria tai minčiai, kad reikia dažniau kalbėtis su visų frakcijų seniūnais. Mes, man atrodo, taip gerai ir nuosekliai dėliojamės, tik kai kurias politines emocijas galėtume išspręsti, jeigu daugiau bendradarbiautumėme ir įsiklausytumėme.

Aišku, galbūt mano tokie veiksmai ne visiems patinka. Sako, R. Baškienė pataikauja opozicijai. Ne, nepataikauju, bet bandau pasakyti, kad mes visi vienodi ir lygūs. Reikia daugiau susikalbėjimo ir nereikės pyktis, šaukti „gėda“, – tikino ji.

Mato konservatorių ranką

R. Karbauskis, DELFI klausiamas apie užuominas, esą LVŽS frakcijoje reikėtų pasitikrinimo, teigė, kad tą klausimą – ar frakcijos nariai ja pasitiki – kėlė pati R. Baškienė, bet sulaukė patikinimo, jog to nereikia.

„Kodėl kažkas turėtų tikrintis? Todėl, kad Gabrielius Landsbergis nori, kad kas nors pasitikrintų? Lai G. Landsbergis dabar ir tikrinasi“, – kalbėjo jis.

Tačiau LVŽS pirmininkas užsiminė, kad apie pasitikrinimą frakcijos nariams užsiminė ne tik R. Baškienė. Galima suprasti, kad tokią mintį išsakė ir LVŽS deleguotas nepartinis Saulius Skvernelis.

„Pas mus nėra ir niekada nebuvo pareikšta nuomonių, be to, niekas nėra palaikęs nuomonės, kad pasitikrinti turėtų ar Vyriausybės vadovas, ar dar kas nors. O kad Vyriausybės vadovas sakė, jog galbūt reiktų pasitikrinti, tai jis klausė ryte frakcijoje, bet tam nėra pagrindo ir nebuvo. Tai išeina daugiau iš gandų, kuriuos skleidžia konservatoriai. Jie nuolat užsiima gandų skleidimu, o paskui mūsų žmonės, kaip R. Baškienė, reaguoja į gandą“, – DELFI kalbėjo R. Karbauskis.

Jis tikino frakcijos narių klausęs, ar kas nors kokiame nors kontekste užsiminė apie nepasitikėjimą R. Baškiene.

„Nėra tokio žmogaus, kuris sakytų, kad ja nepasitiki. Tai kas paskleidė gandą? Paskleidė, matyt, konservatoriai“, – aiškino LVŽS lyderis.

Klausiamas, kad frakcijos narių pozicijos išsiskiria, R. Karbauskis sakė: „Šioje vietoje galiu pasakyti, kad visiškai neišsiskiria.“

Po savaitės pradžioje vykusio LVŽS frakcijos posėdžio partijos lyderis situaciją viduje komentavo taip: „Mes šiandien (pirmadienį, – DELFI) šitą klausimą kaip tik kėlėme, ar yra frakcijos narių, kurie matytų kokių nors problemų frakcijos darbe ir taip toliau. Nėra tokių žmonių.“

Sprendimai kėlė aistras

Kalbos apie įtampas valdančiojoje LVŽS pasigirdo praėjusią savaitę, kai kovo 13 dieną skandalingai žlugo apkalta Mindaugui Basčiui. Tada Seimo opozicija pradėjo svarstyti, kad tai įvyko ne be „valstiečių“ pagalbos, nors šie tikino palaikę apkaltą ir net turintys įrodymų – dalies frakcijos narių nusifotografuotus balsavimo biuletenius.

Nepriklausomybės aikštėje įvykusiame mitinge ant scenos užlipęs Seimo pirmininkas V. Pranckietis susirinkusiesiems prisipažino, kad jam gėda dėl tokio Seimo sprendimo. Vėliau kalbėjęs R. Karbauskis pareiškė: jeigu Seimo pirmininkui gėda, gal jam reikėtų atsistatydinti. Kitą dieną LVŽS pirmininkas patikslino, jog Seimo vadovo atsistatydinimas nėra svarstomas, jis turi pasitikėjimą, ir dėl „valstiečių“ bei valdančiosios koalicijos sprendimų V. Pranckiečiui „negėda“.

Tam tikra trintis tarp „valstiečių“ juntama ir nuo tą pačią kovo 13-ąją Seimo priimto sprendimo po pateikimo pritarti laikinosios komisijos, kuri turėtų tirti padėtį žemės ūkio sektoriuje, sudarymui. Neatmetama, kad komisijos akiratyje būtų ir pats R. Karbauskis bei jo valdomas „Agrokoncernas“.

Tokios komisijos sudarymui pritarė ir septyni LVŽS frakcijos nariai, taip pat Seimo pirmininkas V. Pranckietis. Tačiau kovo 19 dieną šį klausimą svarstęs Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK), vadovaujamas „valstietės“ Agnės Širinskienės, nubalsavo teikti išvadą, kad komisija neturėtų būti kuriama.

Urbšiui trauktis nereikės – jį siūlys šalinti

Žibalo į ugnį šioje situacijoje šliūkštelėjo nepartinis LVŽS frakcijos Seime narys P. Urbšys. Jis pareiškė, kad tuo atveju, jei „valstiečiai“ blokuos komisijos žemės klausimams tirti sudarymą, jis trauksis iš LVŽS frakcijos. Galutinį sprendimą politikas žadėjo priimti ketvirtadienį, kai Seimas balsuos dėl šio klausimo.

Povilas Urbšys

Prieš kelias dienas P. Urbšys registravo šio projekto siūlymą. Politikas teikia idėją tyrimą „nuasmeninti“ ir išvengti tikimybės, kad jame skambės R. Karbauskio pavardė ar „Agrokoncerno“ pavadinimas, taip pat – spręsti klausimą „iš emės“.

„Jeigu ir tas siūlymas bus atmestas, manysiu, kad frakcijos lyderis sąmoningai pasirenka kelią neieškoti kompromiso, o, jei kas su tuo nesutinka, tai jų problemos. Ir jeigu jų neliks, galvos niekam neskaudės“, – kalbėjo P. Urbšys.

Jis aiškino tokiu siūlymu nešantažuojantis frakcijos.

„Net ir pasitraukęs išlaikysiu įsipareigojimą tai rinkimų programai, su kuria ėjome į rinkimus. Ir nebūdamas frakcijoje priminsiu „valstiečiams“, jeigu jie bandys nukrypti nuo rinkimų programos, o galų gale ir padėsiu, jeigu jie programą sieks įgyvendinti“, – sakė politikas.

Būtent šantažu P. Urbšio veiksmus, kalbėdama su DELFI, pavadino A. Širinskienė.

„Tai toks paradoksas: frakcija dar net nėra diskutavusi tuo klausimu, kaip ji elgsis ketvirtadienį, kokia dauguma pas mus susiformuoja ir ką mes darysime. Bet Seimo narys netikėtai pareiškė su tokia šantažo gaidele, kad, jeigu frakcija apsispręs vienaip ar kitaip, tai jis tą frakciją paliks“, – teigė ji.

Dar griežčiau frakcijos nario pareiškimus įvertino R. Karbauskis. Jis svarstė, kad P. Urbšys, ne pirmą kartą oponuojantis tiek LVŽS frakcijos, tiek paties R. Karbauskio pozicijai, dabar esą ieško preteksto pasitraukti.

„Artėja savivaldos rinkimai, Panevėžyje situacija nėra labai gera, dėl to jis, matyt, galvoja, kaip jam būtų geriau. Bet nežino, kad jau apsijuokė. Komisija (dėl situacijos žemės ūkyje tyrimo, – DELFI) bus, tik kitokia“, – sakė LVŽS lyderis.

Paklaustas, ar pats siūlys P. Urbšiui trauktis iš frakcijos, R. Karbauskis sakė: Manau, taip, be abejonės.“

„Jis ką tik frakciją ir mane apkaltino dalykais, kurie nieko bendro neturi su realybe. Ką jis padarė antradienį balsuojant dėl Justo Džiugelio siūlymo, kad balsavimas dėl apkaltos būtų atviras? Jis agitavo frakciją balsuoti kitaip, matyt, pamiršęs rytinį susitarimą, kad po pateikimo projektui reikėtų pritarti. Jis nuolatos įneša kažkokį savo asmeninį matymą, pradeda veikti prieš frakciją“, – sakė R. Karbauskis.