Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga (LVŽS) nurodo, kad jie galimai piktnaudžiavo tarnyba ir neatliko tarnybinių pareigų

R. Karbauskis teigia, jog iki šiol nėra žinomos aplinkybės, dėl kurių VRK negalėjo ištirti skundų ir pateikti išvados anksčiau, nei iki 2017 m. birželio 14 d.

Jis tikina, kad LVŽS skundų tyrimo metu bendradarbiavo su VRK, visuomet nurodytu terminu pateikdavo atsakymus į užklausimus. Be to, kaip pastebi LVŽS pirmininkas, partija ne kartą ir pati kreipėsi į VRK dėl konsultacijų.

„Todėl tikrai turime pagrindo manyti, kad skundų nagrinėjimas buvo sąmoningai atidėliojamas, galimai VRK darbo grupei, kurią sudarė VRK sekretoriato darbuotoja ir VRK nariai E. Masnevaitė bei J. Žilinskas, piktnaudžiaujant tarnybine padėtimi ir sąmoningai neatliekant tarnybinių pareigų. Buvęs VRK vadovas Z. Vaigauskas, manytina, taip pat neatliko savo pareigų ir galimai piktnaudžiavo tarnyba.

Teisės aktuose nustatyta tvarka neišnagrinėję skundų, VRK padarė didelę žalą tiek LVŽS, tiek visai rinkimų sistemai ir VRK kaip institucijos prestižui. Dar daugiau – taip buvo sukurtas ydingas precedentas skundus dėl neva padarytų rinkimų įstatymų pažeidimų tirti praėjus daugiau nei pusantrų metų po rinkimų, t. y. retrospektyviai vertinti VRK žinomas aplinkybes ir priimti sprendimus“, – pranešime spaudai cituojamas R. Karbauskis.

LVŽS nurodo, kad VRK darbo grupės išvadą parengė praėjus metams po darbo grupės veiklos pradžios ir devyniems mėnesiams po Seimo rinkimų. Darbo grupė išvadą dėl LVŽS skundų pateikė vieną dieną po paskutinio senosios kadencijos VRK posėdžio (išvada – 2017 m. birželio 14 d., o posėdis – 13 d.).

Kaip teigia LVŽS pirmininkas, tai padaryta galimai tyčia, kad senosios kadencijos VRK išvadų nereikėtų svarstyti.

Į prokurorus kreiptasi ir dėl dabartinės VRK vadovės

Seimo Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis praėjusią savaitę kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimos VRK pirmininkės nusikalstamos veikos padarymo.

2016 m. pavasarį, prasidėjus Seimo rinkimų politinės kampanijos laikotarpiui, VRK pradėjo tyrimą dėl paslėptos politinės reklamos ir rinkėjų papirkimo su R. Karbauskiu susijusiuose renginiuose.

Tyrimo duomenys parodė, jog „Agrokoncernas“ 2013–2016 m. laikotarpiu iš viso šiai paramos veiklai skyrė net 798 978,95 Eur. Nors VRK darbo grupė, įvertinusi surinktą medžiagą, nenustatė, kad buvo pažeisti Seimo rinkimų ar Finansavimo įstatymai, tačiau įvertino, kad taip galimai buvo pažeistos Lietuvos Respublikos mokesčių įstatymų nuostatos dėl paramos skyrimo.

Buvo rekomenduojama dėl šių pažeidimų VRK perduoti surinktą medžiagą Valstybinei mokesčių inspekcijai, tačiau išvada niekados nebuvo svarstyta VRK posėdyje ir dėl jos nebuvo priimti jokie kiti procesiniai veiksmai, teigiama G. Landsbergio pranešime spaudai.

Konservatorių deleguoto VRK nario Viliaus Semeškos žiniomis, Generalinė prokuratūra perdavė medžiagą tirti Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT). STT išsiuntė paklausimus VRK. V. Semeška pasipiktino, kad į juos atsakė pati L. Matjošaitytė, neinformavusi VRK.

L. Matjošaitytė patikino, kad atsakymas įkeltas į vidinę duomenų valdymo sistemą. Kaip parodė tyrimo dėl juridinių asmenų skirtos paramos mecenatu įvardijant R. Karbauskį istorija, pažymas toje sistemoje ne visada pavyksta be sekretoriato pagalbos rasti ir patyrusiems VRK nariams.

V. Semeška DELFI patvirtino, kad dokumentas į valdymo sistemą buvo įkeltas tik ketvirtadienio rytą.

Taip pat trečiadienį VRK svarstė, ar perduoti Valstybinei mokesčių inspekcijai buvusios darbo grupės išvadą. Komisija klausimą atidėjo, nes jos nariai dar patys nėra susipažinę su išvada.

VRK yra sudaryta ir nauja darbo grupė. Ji išvadas pateiks kovo 22 d.