Kitos savaitės balandžio 18 dienos Priklausomybių prevencijos ir Savižudybių ir smurto prevencijos komisijų bendro posėdžio darbotvarkė užkliuvo liberalei Aušrinei Armonaitei, kuri ja pasidalino feisbuke.

Joje, be kitų klausimų, numatyta aptarti priklausomybių „nuo medikamentų, interneto, sekso ir kt.“ prevencijos politikos įgyvendinimą Lietuvoje. Į posėdį kviečiama daug įvairių institucijų atstovų.

Tarp komisijos išvadų rengėjų nurodytas „valstietis-žaliasis“ Robertas Šarknickas DELFI teigė, kad per posėdį bus siekiama išklausyti specialistų nuomonę apie tai, kokia situacija yra šiuo metu Lietuvoje, su kokiomis problemomis susiduriama.

„Nesinori šitoje vietoje politikuoti, aš noriu, kad mes visi girdėtume, kokias žinias jie perteikia, kur yra problemų, ir kaip į jas reikia reaguoti“, – sakė R. Šarknickas.

„Valstietis-žaliasis“ nesistebėjo, kad tarp klausimų pakliuvo ir priklausomybės nuo sekso tema.

„Prostitucija ir visa kita, gal šitie dalykai yra akcentuojami, sunku pasakyti. Kaip patenka į tą sekso vergiją, tai yra aktualu. Ta problema yra visame pasaulyje, ir vienos kitos šalys aktyviau sprendžia tas problemas. Turbūt, mes turėtume irgi atsižvelgti į tai, nes tai yra mūsų Lietuvos žmonės, moterys, kurias turime globoti, kurioms turime padėti“, – sakė R. Šarknickas.

Vadina naujokų nesusipratimu

Priklausomybių prevencijos komisijai priklausantis konservatorius Antanas Matulas neprisimena tokio atvejo, kad Seimo lygmenyje būtų svarstomas priklausomybės nuo sekso klausimas.
Parlamentaras neatmeta, kad tokia problema egzistuoja, tačiau, jo vertinimu, ne parlamento lygiu šiuos dalykus reikia svarstyti. Esą yra aktualesnių problemų.

„Šią savaitę Priklausomybių ligų centre svarstėme situaciją, kad daugėja užsikrėtusių ir sergančių ŽIV, AIDS, didėja narkomanijos mastas, ir jokių priemonių iš esmės nesiimta, sumažintas finansavimas Narkotikų departamentui, visuomenės sveikatos biurams, kurie turi užsiimti prevencija“, – kalbėjo A. Matulas.

Pasak jo, per susitikimą buvo keliamas klausimas, kodėl valstybės ataskaitoje yra minimi tik teigiami dalykai, nors reali situacija tose srityse yra tragiška, o finansavimas mažėja.

„Apie tokius dalykus kaip priklausomybė nuo sekso mes nes net nekalbėjome. Tai yra tiesiog arba bėgimas nuo problemų, arba nesuvokimas, kokios problemos šiandien yra aktualiausios“, – sakė A. Matulas.

Parlamentaras atkreipė dėmesį, kad alkoholio pardavimo amžiaus nukėlimas jau turi ir nelauktų pasekmių.

„Uždraudus alkoholio vartojimą nuo 18 metų matomos tendencijos, kad jaunimas pereina prie narkotikų. Tą rodo statistika. Aš dar nemačiau kitos savaitės darbotvarkės, bet čia yra kažkoks naujoko nesupratimas arba nenoras spręsti realias problemas, kurias išgirdome šią savaitę, ir kokias buvome pasiruošę komisijoje spręsti. Kodėl atsirado kiti klausimai, neišsiaiškinus, ką reikia daryti dėl šitų problemų, tai man sunku suvokti“, – sakė A. Matulas.

Seimo narys R. Šarknickas informavo DELFI, kad A. Matulas pritarė komitetų posėdžio darbotvarkei, kurią sukritikavo.

DELFI primena, kad Vyriausybė nori, kad sekso reikmenimis ir erotikos prekėmis būtų prekiaujama tik tam skirtose parduotuvėse, o karą propaguojančių ar kurstančių prekių prekyba būtų apskritai uždrausta.

Siūlomus pokyčius numatyta svarstyti Seimo Teisės ir teisėtvarkos, Ekonomikos ir Žmogaus teisių komitetuose. Siūloma, kad jie įsigaliotų 2018 metų lapkričio 1 dieną.