Tai numatantį Seimo nutarimą dėl referendumo surengimo „valstiečiai“ parlamente įregistravo antradienį.

Nutarimo, kurį savo parašais be „valstiečių“ parėmė ir kelis „socialdarbiečių“ frakcijos nariai, siūloma keisti Konstitucijos 55 straipsnį, numatant, kad Seimą sudaro 121, o ne 141 Tautos atstovas, išrinktas ketveriems metams remiantis visuotine, lyga, tiesiogine rinkimų teise ir slaptu balsavimu.

Referendumo iniciatoriai Seimo narių skaičiaus mažinimo reikalingumą argumentuoja tuo, kad Lietuvos gyventojų skaičius mažėja, tačiau valdininkų armija mažėja ne tokiu pačiu greičiu, o Seimo narių skaičius išlieka toks pat.

„Per visą laikotarpį nuo Nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos gyventojų skaičius mažėja ir šiuo metu siekia 2,8 milijono. Atitinkamai mažėjo ir rinkimuose galinčių dalyvauti Lietuvos piliečių skaičius, mažėja darbuotojų viešajame, švietimo ir sveikatos ar kituose sektoriuose, bet viešojo valdymo ir administravimo sektoriuose tas skaičius nėra toks paslankus mažėjimui. Seimo narių skaičius iki šiol, nors valstybė susiduria su demografiniais pokyčiais, išliko visiškai nepakitęs – 141 Seimo narys. Manytina, kad reikšmingai sumažėjus piliečių skaičiui yra tikslingas ir Seimo narių skaičiaus mažinimas“, – teigiama Seimo nutarimo aiškinamajame rašte.

Pasak parlamentarų, Seimo narių skaičiaus sumažinimas leis taupyti biudžeto lėšas, skirtas Seimo narių ir jų padėjėjų atlyginimams bei parlamentinei veiklai.

Privalomąjį referendumą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo siūloma vykdyti 2019 m. gegužės 26 d., tai yra tą pačią dieną, kada numatomi Europos Parlamento rinkimai, galimai II prezidento rinkimų turas ir referendumas dėl dvigubos pilietybės.