Seimo narių T. Tomilino ir M. Puidoko netenkina siūlymas mažinti LVŽS pirmininko pavaduotojų skaičių. Politikai taip pat nepritaria, kad partijos pirmininko kadencija truktų tiek pat, kiek ir Seimo – ketverius metus. Anot jų, tai yra grėsmė demokratijai partijos viduje. Šeštadienį vykusiame suvažiavime buvo tvirtinama partijos valdyba ir partijos pirmininkas. Juo visi skyriai kėlė R. Karbauskį. Balsų dauguma buvo pritarta, kad vis ir toliau eitų pirmininko pareigas.

Mažam skaičiui žmonių – svarbūs įgaliojimai

Kritiškai apie R. Karbauskio teikiamus siūlymus pasisakęs T. Tomilinas portalui LRT.lt sakė, kad devyni partijos skyriai siūlo, kad jis liktų partijos valdyboje ir toliau eitų pirmininko pavaduotojo pareigas: „Gali pasiūlyti visi skyriai, bet niekas nenubalsuoti. Gali būti atvirkščiai, kad pasiūlys vienas ir visi prabalsuos. Spręsime tuos klausimus.“

Parlamentaras kalbėjo, kad šešių žmonių valdybą, kurią siūlo R. Karbauskis, sudaro kritinis skaičius partijos narių – priimti svarbius sprendimus užteks keturių žmonių. O partijos valdyba, anot T. Tomilino, yra svarbiausias partijos operatyvu organas, priimantis ar taisantis svarbius sprendimus: „Tai yra labai dideli įgaliojimai, labai mažam skaičiui žmonių. Visais žmonėmis pasitikiu, kurie siūlomi, bet trys žmonės valdančiojoje partijoje kai priima sprendimus, tie sprendimai gali būti neišdiskutuoti, nepamatuoti ir gali būti daromos klaidos.“

Paklaustas, kokias tokio siūlymo priežastis įžvelgia, T. Tomilinas komentuoti to nepanoro. Tiesa, jis sakė manantis, kad ir dabartinis valdybos formatas puikiai veikia, tik reikia dažniau rengti posėdžius. Pasak jo, didesnis skaičius valdyboje esančių žmonių sudaro didesnę apsaugą nuo klaidų.

Partijos lyderį palygino su Leninu

Partijos lyderio siūlymais nepatenkintas ir Seimo narys Mindaugas Puidokas. Kalbėdamas suvažiavime jis net palygino R. Karbauskį su Leninu. Tokį palyginimą jis panaudojo dėl LVŽS vedlio partijai rašytų laiškų. Anot M. Puidoko, apie svarbius partijai klausimus turėtų būti pranešama likus mėnesiui iki suvažiavimo, o ne likus keletui dienų išsiunčiant laiškus.

„Mes turime savo partijos įstatus ir pagal juos turi viskas būti formuojama, kalbant apie svarbiausius dalykus, prieš mėnesį iki suvažiavimo. Šiuo atveju, kelios dienos iki suvažiavimo partijos pirmininkas išsiuntė partijos nariams laišką, kuriame įvardijo, kad nori, jog būtų keičiami labai svarbūs dalykai – kad skyriai ir atskiri nariai nebegalėtų siūlyti savo kandidatų į valdybą ir partijos vicepirmininkus, o tą teisę turėtų tik partijos pirmininkas“, – portalui LRT.lt sakė M. Puidokas.

Jis kalbėjo, kad tokie siūlymai atrodo demokratiški, o partijoje turi būti įvairios nuomonės, nes tik taip pasiekiama konstruktyvių sprendimų. Pasak jo, ne tik siūloma dvigubai mažinti valdybą, bet į ją iš anksto parenkami žmonės, o tai visiškai nepalieka vietos diskusijai.

„Tokia praktika, kai iš vieno kandidato išrenkamas atsakingas pareigas einantis žmogus, yra neteisinga. Su tuo nesutinku“, – sakė M. Puidokas.

Paklaustas, kodėl R. Karbauskį palygino su Leninu, M. Puidokas prakalbo apie jau minėtus partiečiams išsiųstus laiškus. Laiško parašymą jis vadino klaida: „Siekia prailginti nuo 2 iki 4 metų prailginti partijos pirmininko kadenciją, o pats yra pirmininkas, ilgina vicepirmininkų, kuriuos pats pasiskiria, kadencijas ir skyrių pirmininkų kadencijas.

Politinė partija yra dinamiškas organizmas ir vargu, ar gera praktika, kai prilygini partijos pirmininko kadenciją Seimo kadencijai. Tuomet net jei pirmininkas daro klaidas, negali jokių korekcijų turėti trumpesniame laikotarpyje.“

Patvirtino 6 žmonių valdybą

Tačiau pats R. Karbauskis tikino, kad valdyba svarbių sprendimų nepriima, o tik ruošia dokumentus partijos tarybai, kuri, pasak jo, yra esminė sprendimų partijoje priėmėja. Suvažiavimo dalyviai nubalsavo ne tik pratęsti R. Karbauskio pirmininkavimą partijai, bet ir patvirtino, kad partijos valdybą turi sudaryti 6 asmenys. Bendrai tokiam siūlymui nepritarė apie 100 suvažiavimo dalyvių. Tiesa, pritarusių buvo gerokai daugiau.