„Aš rytoj kreipsiuosi į partijų pirmininkus, (…) kviesdamas pradėti derybas dėl išplėstos koalicijos. Frakcija delegavo keturis asmenis derybų grupei, ir, jeigu tos partijos pasiryš derėtis, prasidės derybų procesas“, - sakė R. Karbauskis po frakcijos posėdžio.

Pasak jo, realiai derybos galėtų prasidėti jau ketvirtadienį.

„Valstiečių“ lyderis teigė sąmoningai nenorįs įvardinti derybininkų.

„Aš sąmoningai neminėsiu. Mes su Sauliumi Skverneliu esame „keturi plius“. Reiškia, yra keturi išrinkti asmenys, plius mes esame, pagal poreikį“, - sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, derybų rezultatas bus tvirtinamas partijos taryboje.

Neatsakė, ar premjeru tikrai bus Skvernelis

R. Karbauskis sakė dar negalįs atsakyti į klausimą, ar išplėstos valdančiosios koalicijos premjeras bus S. Skvernelis.

„Į jį turėtų atsakyti S. Skvernelis. Aš manau, kad jo sprendimai daugeliu atveju priklausys nuo to, kokia bus išrinktojo prezidento pozicija, ir nuo to, kaip pavyks derybos dėl koalicijos išplėtimo“, - sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, priimtas sprendimas, kad derybos vyksta ne dėl Vyriausybės programos, o tik dėl to, kad esamos programos rėmuose būtų galima įtraukti papildomų darbų.

„Dėl ministrų asmenybių turi derėtis tvirtinamas premjeras. Jeigu tai bus S. Skvernelis, tada – jis. Be premjero to daryti neįmanoma, todėl konkrečių asmenybių tikrai nebus aptarinėjama“, - sakė R. Karbauskis.

Plės valdančiąją koaliciją

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis antradienio rytą patvirtino, kad artimiausiu metu – šiandien arba rytoj turėtų prasidėti derybos dėl valdančiosios koalicijos plėtros. Prie koalicijos kviečiami prisijungti „tvarkiečiai“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Šiuo metu „valstiečiai“ sudaro valdančiąją koaliciją su socialdarbiečiais.

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos frakcija Seime turi 50 narių, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos frakcija – 11 parlamentarų.

Tvarkos ir teisingumo frakcijoje yra 7, o Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijoje – 8 nariai.

DELFI primena, kad Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga pagal savivaldos rinkimų rezultatus liko trečia tarp partijų ir ketvirta pagal surinktą balsų skaičių. Partijos remiamas kandidatas Saulius Skvernelis prezidento rinkimuose liko trečias ir nepateko į antrą turą. Europos Parlamento rinkimuose, pagal balsus, valstiečiai-žalieji liko treti.

Nežino, ar partija norės spręsti dėl pasitikėjimo juo

Partijos lyderis sakė, kad jo anksčiau pasakyti žodžiai, kad partija laimėjo visus trejus rinkimus buvo sarkazmas.

„Jeigu vertinti balsų prasme, jie buvo labai sėkmingi. Jeigu vertinti, ar jie laimėti, tai jie nelaimėti“, - konstatavo R. Karbauskis.

Jis patikino, kad partija analizuos rezultatus, ir po to galvos apie strategiją, ką daryti, kad ir po 2020 m. galėtų būti valdančiojoje daugumoje.

Partijos lyderis teigė nežinąs, ar partija norės spręsti dėl pasitikėjimo juo, kaip partijos pirmininku.

„Neaišku, ar partija tokio pasitikėjimo norėtų. Tai bus nuspręsta partijos taryboje. Mes frakcijoje tokių dalykų nesvarstėme“, - sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, partijos taryba vyks kažkada per artimiausias kelias savaites. Jos sušaukimo laikas priklausys nuo derybų dėl valdančiosios koalicijos eigos.

Taryboje be kitų klausimų bus svarstomas pasirengimas artėjantiems Seimo rinkimams.

Jis taip pat teigė asmeniškai neketinąs inicijuoti proceso dėl naujo partijos lyderio rinkimų. R. Karbauskis paaiškino, kad, pagal partijos įstatus, anksčiau laiko partijos pirmininko rinkimai gali būti skelbiami, jei trečdalis partijos narių išreiškia nepasitikėjimą, arba pusė tarybos narių inicijuoja neeilinį suvažiavimą.

„Negaliu pasakyti, ar bus toks bandymas“, - sakė R. Karbauskis.

Marčiulionio už sprendimą neteisia

R. Karbauskis sako, kad Šarūnas Marčiulionis pasitraukė dėl to, kad mato daugiau prasmės dirbti Lietuvoje.

„Aš jums priminsiu, kad aš irgi esu pasitraukęs. Jeigu aš tuo pasitraukimu buvau nesąžiningas prieš rinkėjus, tai galima vertinti vienaip. Kiekvienas žmogus sprendžia pagal tai, ką jis mano geresnio gali padaryti Lietuvai“, - sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, Š. Marčiulionis yra sakęs, kad jis mato prasmės dirbti toliau įtraukiant moksleivius (į sportą).

„Jeigu jis mano, kad čia gali padaryti daugiau, negu būdamas ten, aš gerbiu šitą nuomonę“, - sakė R. Karbauskis.