Pataisas antradienį registravę parlamentarai siūlo, kad pusė tarybos narių vienmandatėse apygardose būtų renkama tose savivaldybėse, kuriose gyvena daugiau nei 100 tūkst. gyventojų. Dabar tokių yra keturios – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių miestų savivaldybės.

„Siūlome įvesti naują sąvoką – miesto teritorines apygardas, kur turėtų galimybę dalyvauti ir partijos, ir individualiai išsikėlę kandidatai, ir komitetai“, – spaudos konferencijoje sakė T. Tomilinas.

Anot jo, pagal šį principą, Vilniuje teritorinėje apygardoje būtų renkami 26 tarybos nariai, 25 politikai būtų renkami daugiamandatėje. Kauno mieste pagal naująją tvarką būtų renkamas 21 politikas, Klaipėdoje ir Šiauliuose – 16.

T. Tomilinas sako, kad teritorinių apygardų ribos iš esmės galėtų sutapti su miestų mikrorajonais.

Pasak „valstiečių“, tai priartintų tarybos narius prie gyventojų, nes šiuo metu jie dėl įvairių problemų sprendimo dažniau kreipiasi į seniūnus, bet ne į tarybos narius, nes jų paprasčiausiai nepažįsta. Tad teritorinis gyventojų atstovavimas miestuose, jų nuomone, nėra pakankamas.

„Grigiškėse ir Naujojoje Vilnioje gyvena lygiai tokie pat vilniečiai, kaip ir gyvenantys Gedimino prospekte ar Žvėryne. Tačiau kas jiems atstovauja taryboje, pasakyti labai sunku. Mūsų sprendimas priartina savivaldą, tarybos narius prie gyventojų“, – tvirtino V. Sinkevičius.

Jo teigimu, vienmandatėje apygardoje išrinktas tarybos narys, kaip ir parlamentarai, „jaustų didesnį spaudimą“ ir tai padėtų efektyviau spręsti, pavyzdžiui, Vilniaus miesto miegamųjų rajonų problemas.

Projekte numatyta, kad apygardų ribas likus ne mažiau nei 110 dienų iki rinkimų nustatytų Vyriausioji rinkimų komisija savivaldybės administracijos direktoriaus siūlymu.

Įstatymą žadama teikti pavasario sesiją. „Valstiečiai“ tikisi kad jis bus priimtas dar šiemet. Politikai pripažįsta, kad siūlymas sulauks diskusijų ir numato, kad nauja tvarka galėtų būti taikoma kituose savivaldos rinkimuose 2023-iaisiais.

V. Sinkevičius sako, kad tarp pretendenčių į vienmandatę rinkimų sistemą būtų ir 100 tūkst. gyventojų ribos nesiekiančios Panevėžio miesto ir Kauno rajono savivaldybės.

Politikai siūlo kaip ir Seimo rinkimuose nedrausti kandidatui dalyvauti ir vienmandatėje apygardoje, ir partijos sąraše.