Posėdyje numatyti trys klausimai: darbas koalicijoje, Europos Parlamento rinkimai bei pozicija dėl antro rinkimų į Prezidento postą pozicija.

Prieš posėdį LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis žiniasklaidai teigė, kad nežino, ar vyks balsavimas dėl pasitikėjimo juo ir premjeru Sauliumi Skverneliu. „Nežinau, kaip Taryba nutars“, – teigė R. Karbauskis. tiesa, jis teigė, kad biuleteniai balsavimui yra paruošti, tik dar nenuspręsta, ar balsuoti. „Biuleteniai yra paruošti, bet nežinau, ar partija norės tai daryti, nes frakcija yra išreiškusi pasitikėjimą Sauliumi Skverneliu. Saulius Skvernelis nėra partijos narys, todėl nepasitikėti turbūt reiktų mūsų frakcijos nariais. O visa kita pamatysime“, – teigė R. Karbauskis.

LVŽS lyderis dar rinkiminę naktį teigė, kad greičiausiai sugadins antrame Prezidento rinkimų ture gautą biuletenį, tačiau vėliau pareiškė, kad tikrai nebalsuos už Ingridą Šimonytę. „Nebalsuosiu už Šimonytę tikrai, o dėl kito apsisprendimo dar pagalvosiu, dar yra laiko, – teigė R. Karbauskis. – Apie tai šnekėsime.“

Bus kalbama ir apie darbą koalicijoje, tačiau R. Karbauskis pabrėžė, kad apie jokį partijos skilimą kalbų nėra.

Susirinkimo metu S. Skvernelis pats kreipėsi į Tarybą prašydamas balsuoti dėl pasitikėjimo. Savo balsus „valstiečiai“ išsakė slaptai.

Po susirinkimo Virginijus Sinkevičius teigė, kad „valstiečiai“ buvo ne vieningi: „3 balsavo prieš, vienas sugadintas biuletenis ir 69 už pasitikėjimą ministru pirmininku“.

V. Sinkevičiaus teigimu, dėl pasitikėjimo R. Karbauskiu Taryba nebalsavo, nes tai dabar visiškai nereikalinga. „Nepamirškime, kad po savaitės rinkimai, manau, kad po trejų rinkimų galima kalbėti, vertinti situaciją, kaip toliau mūsų partija atrodys pusantrų metų iki Seimo rinkimų. Dabar tai būtų visiškai nelogiškas ir nereikalingas balsavimas“, – teigė V. Sinkevičius.

Posėdyje buvo balsuojama ir dėl darbo koalicijoje. V. Sinkevičiaus teigimu, buvo pritarta dalyvauti kuriant koaliciją ir kalbėtis su kandidatais dėl darbų tęstinumo. Šiame balsavime vienas asmuo susilaikė, kiti balsavo „už“.

Po posėdžio S. Skvernelis teigė, kad tai buvo daugiau moralinis pasitikrinimas ir įtakos jo sprendimams neturės. Jis teigė, kad nekeičia nuomonės dėl traukimosi iš posto. Premjeras tvirtino, kad džiaugiasi, kad partijoje sprendimai priimami ne plojimais, o slaptu balsavimu.

Trys asmenys balsavo „prieš“, tačiau, premjero teigimu, jam asmeniškai niekas priekaištų neturėjo.

R. Karbauskis teigė, kad buvo svarstytas ir klausimas dėl Prezidento rinkimų antrojo turo, tačiau Taryba nepriėmė sprendimo: ar palaikyti vieną iš kandidatų. Tačiau dar šį vakarą Taryba pakvies abu kandidatus į Prezidento postą susitikti. Susitikimai planuojami antradienį. R. Karbauskio teigimu, po susitikimų bus priimtas galutinis sprendimas.

„Nusprendėme, kad turime pasikviesti kandidatus ir uždavę klausimus išklausyti atsakymų“, – teigė R. Karbauskis.

Nors pastaruoju metu partijoje vyksta daug procesų, R. Karbauskio teigimu, partija yra labai vieninga ir stabili. „Tokios stiprios ir vieningos partijos turbūt niekada nėra buvę istorijoje, – teigė R. Karbauskis ir džiaugėsi prezidentinių rinkimų rezultatais. – Mūsų kandidatas į antrą turą nepateko, bet pasakysiu vieną skaičių, tas skaičius balsų buvo suplanuotas iš anksto planuojant rinkimus, kad jo užteks patekimui į antrąjį turą. Partija gavo daugiau balsų nei gavo Seimo rinkimuose. Tai faktas, todėl bet kokiu atveju manome, kad rinkimuose negavome to siekiamo tikslo, nepasiekė antro turo mūsų kandidatas, bet vertinant balsų skaičių – viskas pagal planą.“

Prezidentės D. Grybauskaitės kritiką, esą „valstiečiai“ nesilaiko žodžio, R. Karbauskis vertino taip: „Galiu ir prezidentei, ir visiems kitiems Lietuvos žmonėms pasakyti: o ką mums belieka daryti?“

Jis teigė, kad konservatoriai neprisiėmė atsakomybės, todėl ir nusprendė nesitraukti iš valdžios. Ir nors derybų su G. Landsbergiu nebuvo, R. Karbauskis teigia įvertinęs viešus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininko pasisakymus.

Europos Parlamento rinkimai, R. Karbauskio teigimu, neturės jokios įtakos tolesniems sprendimams likti valdžioje, tačiau R. Karbauskis kvietė rinkėjus būtinai dalyvauti rinkimuose. Tiesa, jis tvirtino, kad pozityviai nuteikia ir apklausų rezultatai, kuriuose jie pirmauja.

Vis dėlto, jei ateis balsuoti kur kas mažiau žmonių nei tikimasi, LVŽS lyderis teigė, kad galės teigti, kad pralaimėjo rinkimus. Tačiau tai, anot jo, nebūtų priežastis trauktis iš lyderio posto. „Nežinau, koks bus partijos sprendimas. Aš išrinktas dvejiems metams. Bet partija bet kokiu atveju gali pareikšti nepasitikėjimą, – teigė R. Karbauskis ir pridūrė, kad pats trauktis neketina. – Nematau, dėl ko. Nematau, dėl ko reikėtų barstytis galvą pelenais.“

Jo teigimu, partijos rodikliai rinkimų rezultatuose geri, nes palaikančiųjų daugėja.

Antradienį valstiečiai susitiks tiek su G. Nausėda, tiek su I. Šimonyte. Kandidatams bus užduoti vienodi klausimai ir tuomet priimtas sprendimas, kurį kandidatą palaikyti.

„Pirmiausia mes norime susitarti, kad Europos vadovų taryboje paprastai dalyvauja Ministras Pirmininkas, o ne Prezidentas. Manau, dėl to mes galime susitarti. Mes turime susitarti. Dar vienas svarbus klausimas – pensijų reformos neatšaukimas. Mes girdėjome, kad abu centro dešinės kandidatai yra patekę į antrą turą ir mes girdime įvairių pasisakymų. Mes norime išlaikyti savo laimėjimus ir tai būtų mūsų pozicijos pagrindas svarstant, kokią rekomendaciją suteikti mūsų rinkėjams antrajame ture“, – po posėdžio kalbėjo Tomas Tomilinas.

DELFI primena, kad prieš pirmąjį prezidentinių rinkimų turą LVŽS lyderis R. Karbauskis pareiškė, kad jei nelaimės nei prezidentinių rinkimų, nei EP rinkimų, trauksis iš valdančiosios daugumos. Apie traukimąsi nesėkmės atveju jau skaičiuojant balsus pareiškė ir premjeras S. Skvernelis.

Rinkimų naktį R. Karbauskis dar laikėsi savo pozicijos, nors teigė, kad galutinis sprendimas bus priimtas po EP rinkimų, tačiau kiek vėliau pareiškė, kad nesitrauks ir paaiškino, kodėl tai apsisprendė.

„Aš pirmas pasakiau, kad Europos Parlamento (EP) rinkimai ir Prezidento rinkimų pirmasis turas mums yra labai svarbūs dėl pasitikėjimo. Po to buvo pradėta vieša diskusija, Gabrielius Landsbergis dalyvavo debatuose, kur jis labai aiškiai pasakė, kad dabar kol kas valdžios neims. Labai aiškiai pasakė“, – DELFI prieš kelias dienas teigė R. Karbauskis.

„Po tų pareiškimų vakar, kai buvo aišku, kad niekas atsakomybės nesiims, mes šnekame jau negalvodami, kaip pasibaigs EP rinkimai. Šnekame dėl to, kad suprantame, kad niekas nesiima atsakomybės, – tvirtino LVŽS lyderis. – Premjeras geras, konservatoriai atsakomybės nesiima – tai pasakė pats Gabrielius Landsbergis.“

EP rinkimai vyks gegužės 26-ąją, kartu su antruoju prezidentinių rinkimų turu. Pirmuoju numeriu LVŽS sąraše įrašytas dabar EP dirbantis Bronis Ropė, antruoju – daug diskusijų sukėlęs Šarūnas Marčiulionis.

Sąraše taip pat įrašyta ir menininkė iš Kauno Jolanta Šmidtienė, žinoma kaip kalėdinių Kauno eglučių kūrėja, taip pat Stasys Jakeliūnas, Dainius Gaižauskas, Tomas Tomilinas ir kiti. Sąrašą sudaro 22 asmenys.

Pirmasis sąrašo penketukas atrodo taip: Bronis Ropė, Šarūnas Marčiulionis, Linas Kontrimas, Laima Mogenienė ir Karolina Štelmokaitė.