Kaip po posėdžio DELFI sakė LVŽS pirmininkas ir parlamentinės frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis, „valstiečiai“ galutinį sprendimą dėl Seimo Socialdemokratų darbo frakcijai priklausančio Artūro Skardžiaus, kuriam siūloma pradėti apkaltą dėl galimo priesaikos sulaužymo, Seime esą proteguojant jo šeimai ir kai kurioms įmonėms palankius sprendimus, priims antradienį.

Pasak LVŽS lyderio, pirmiausia ketinama pasidomėti, kokio požiūrio šiuo klausimu laikosi valdančiosios koalicijos partneriai socialdarbiečiai bei pats A. Skardžius.

„Jeigu pats A. Skardžius parodytų iniciatyvą atsakyti į klausimus, kurie kyla, galbūt tai būtų patogiausia. Bet sprendimo jokio nėra, paprasčiausiai absoliuti dauguma mūsų frakcijos mano, kad tos komisijos (specialiosios tyrimo komisijos pagal Seimo narių grupės teikimą pradėti apkaltos procesą Seimo nariui A. Skardžiui pagrįstumui ištirti – DELFI) sudarymas būtų proga tam žmogui apsiginti. Tokia vyraujanti nuomonė“, – sakė jis.

R. Karbauskis pakartojo, kad dauguma „valstiečių“ linkę pritarti specialiosios komisijos sudarymui, kad „žmogus turėtų galimybę apsiginti“.

Seimas apsispręs antradienį

Jis aiškino, esą anksčiau A. Skardžiaus veiklą tyrusios parlamentinės komisijos veikloje „nebuvo matyti jokių požymių, kad galėtų būti apkalta“.

„Bet kadangi opozicija šį klausimą vėl iš naujo kelia ir kelia, tai galbūt tai būtų dar papildoma proga žmogui įrodyti, kad jis nekaltas“, – tvirtino R. Karbauskis.

Iniciatyvą dėl specialiosios komisijos sudarymo pasirašė 37 parlamentarai iš opozicinių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Liberalų sąjūdžio frakcijų, opozicinių socialdemokratų frakcijos atstovė Dovilė Šakalienė, taip pat – valdančiųjų „valstiečių“ atstovas Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius.

Projekte teigiama, kad Seimo narys A. Skardžius galbūt šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, „kai vykdydamas savo pareigas 2009 – 2017 metais veikė su juo susijusios įmonės „Baltic energy group“ naudai ir pritarė apsimestinio sandorio sudarymui su bendrove „Naujoji energija“ galbūt siekiant nuslėpti tikrąją jo asmeninių (šeiminių) pajamų kilmę ir sąsajas su vėjo energetika, pateikė savo kandidatūrą ir veikė nuolatiniame interesų konflikte Seimo Energetikos komisijoje ir Ekonomikos komitete (įskaitant ir 2016–2020 metų kadencijos darbą Seime) tokiu būdu šiurkščiai diskredituodamas ir kompromituodamas ne tik savo, kaip Seimo nario, bet ir Seimo autoritetą ir reputaciją“.

Surinkus reikiamus parašus, Seimas turi sudaryti specialiąją tyrimo komisiją, kuri tirs apkaltos proceso pagrįstumą ir pateiks išvadą, ar yra pagrindas pradėti patį procesą.

Dėmesys nukrypo į Majauską

Tuo pačiu LVŽS lyderis teigė, kad pirmadienį frakcijos posėdyje buvo diskutuojama ir dėl kito parlamentaro – opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nario Mykolo Majausko – klausimo.

DELFI primena, kad prieš kurį laiką INFO TV paviešino interviu, kuriame viena mergina papasakojo, kad prieš penkerius metus M. Majauskas ją, dar 18-metę moksleivę, pakvietė namo, o ten elgėsi nederamai. Pašnekovė užtikrino, kad ji – ne vienintelė, kurios bejėgiškumu esą buvo bandoma pasinaudoti.

Dėl šios informacijos konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, tačiau ši institucija apsisprendė pradėti kitą tyrimą – pagal paties M. Majausko skundą dėl esą viešai paskleistos tikrovės neatitinkančios informacijos.

„Frakcijoje buvo svarstoma, kad Seimas labai aktyviai turėtų įsitraukti į šią situaciją, nes parlamentaras M. Majauskas elgėsi visiškai nesuvokiamai. Jis ima savo veiksmais – prokuratūros tyrimais – persekioti tuos, kas ryžtasi kalbėti, o pats „auklėjo“ visuomenę, kad reikia būti atvirais, reikia atskleisti tiesą ir panašiai“, – tikino LVŽS lyderis.

Jo manymu, šio klausimo turėtų imtis Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

„Ir galbūt mes turėsime panašią procedūrą, kaip Kęstučio Pūko apkaltoje“, – sakė R. Karbauskis.