Naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ rugpjūčio 3-17 dienomis atliktos apklausos duomenimis, jei artimiausiu metu vyktų rinkimai į Seimą, už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS) balsuotų 14 proc. šalies gyventojų. Antroje vietoje pagal populiarumą yra Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), turinti 13 proc. palaikymą, o trečioje vietoje - Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), galinti tikėtis 11 proc. balsų.

Dar trys partijos turi didesnį nei 5 procentų šalies rinkėjų palaikymą (t. y. patektų į Seimą) - tai Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis - 7 proc., partija Tvarka ir teisingumas - 6 proc. bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga - 5 proc. Toliau rikiuojasi šios partijos: Darbo partija - 4 proc., Lietuvos centro partija - 4 proc. bei Lietuvos laisvės sąjunga/liberalai - 2 proc.

Kiek daugiau nei trečdalis (36 proc.) respondentų nurodė, kad jie nedalyvautų Seimo rinkimuose arba yra neapsisprendę, už ką balsuoti.

Per pastarąjį mėnesį 2 procentiniais punktais sumažėjo skaičius rinkėjų, ketinančių balsuoti už TS-LKD, o 1 procentiniu punktu padidėjo LVŽS bei Darbo partijos palaikymas. Kitų partijų palaikymas nepakito.

Kaip parodė apklausa, LVŽS šiuo metu kiek daugiau remia vyresni nei 30 metų žmonės, mažesnių miestų gyventojai, kolegiją ar technikumą baigę respondentai, taip pat vadovai, darbininkai bei ūkininkai, respondentai, kurie savo šeimos finansinę padėtį vertina kaip gerą.

TS-LKD rinkėjai dažniau yra moterys, vyresni nei 50 metų žmonės, miestų gyventojai, respondentai su mažiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (iki 550 eurų), pensininkai bei vadovai, lietuviai.

LSDP rinkėjai - dažniau vyresni nei 50 metų žmonės, respondentai su mažiausiomis ir vidutinėmis šeimos pajamomis per mėnesį (iki 900 eurų) bei su aukštesniu nei vidurinis išsilavinimu, dirbantieji valstybiniame sektoriuje.

Liberalų sąjūdžio rinkėjai dažniau yra jaunesni nei 50 metų žmonės, didmiesčių gyventojai, respondentai su aukštesniu nei vidurinis išsilavinimu bei su didžiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (daugiau kaip 900 eurų), besimokantis jaunimas bei specialistai ir tarnautojai, dirbantys valstybiniame sektoriuje ir tie, kurie savo šeimos finansinę padėtį vertina kaip gerą.