Prezidento institucija pasak jo deja, bet tapo visuomenę vedančia į klystkelius ir absoliutų painiojimą pandemijos labirintuose, vietoj bendro susitelkimo išsaugoti kuo daugiau gyvybių ir deramai pasipriešinti virusui.

Paklaustas, ar G. Nausėdos pažadai telkti ir vienyti tautą išsipildė, A. Valinskas teigė, jog labiau įžvelgia norą kaltinti kitas institucijas.

„Esu daug kartų pats sau sakęs, kad kuo mažiau tikiesi iš politikų pažadų, tuo mažiau jais nusivili. Tačiau ta situacija yra tokia, kad visos valdžios, ir įstatymų leidžiamoji, ir Vyriausybė, ir Prezidentūra turi dirbti petys į petį, kai tokia sunki epidemiologinė situacija šalyje. Bet atrodo, kad viena institucija yra labai linkusi kaltinti kitas“, – LNK sakė buvęs Seimo pirmininkas A. Valinskas.

LNK pašnekovas teigė, jog trečiadienį G. Nausėdos veto ir jo patarėjos Irenos Segalovičienės pareiškimai „atrodo, kad dar kartą aiškina, jog valstybėje Vyriausybė užsiima sabotažu“.

„Tiesiog sabotuoja tą utopinį skiepijimo planą, kurį prezidentas kažkada išsikėlė. (…) Atvirai šnekant, tai dabar jau aišku, kad tas veto įstatymui parodė pirštu į karalių, kuris yra nuogas. Ir jis pats savo veiksmais sabotuoja savo gerovės valstybės, sveikatos valstybės kūrimą“, – savo poziciją dėstė A. Valinskas.

Įžūlumo piku A. Valinskas vadino jo patarėjos I. Segalovičienės teiginius apie tai, kad ne žmonės kalti, jog iki šiol yra nepaskiepyti.

„Tai čia aiškiai rodoma pirštu į ministrą Arūną Dulkį, premjerę Ingridą Šimonytę, kad jie yra kalti. Šioje vietoje man atrodo, kad yra peržengtos visos politinės elgsenos ir pagarbos vienos institucijos kitai ribos. Galiu pasakyti tik tiek, kad prezidentas kaip buvo savo laiku banko tarnautojėlis, taip ir liko. Tik anksčiau skaičiuodavo pinigus, o dabar – savo reitingo taškus“, – kalbėjo A. Valinskas.

Jis teigė, jog jei į ligonines pagalbos negalės patekti dėl to, kad jos bus užkištos koronavirusu sergančiais ligoniais, „prie šito prisidėjo nemažai ir pats prezidentas“.

„Vietoje to, kad jis paragintų savo pavyzdžiu, ne, jis to nedaro“, – stebėjosi jis.

A. Valinskas dabartinę situaciją iliustravo pavyzdžiu – jei Lietuva yra valtis, tai vienas irklas yra G. Nausėdos rankose, kitas – I. Šimonytės.

„Bet jeigu vienas irkluoja į vieną pusę, o kitas į kitą, tai kaip bevairuotų Seimo pirmininkė, tai valtis suksis ratu, niekaip neišvairuosi. Taip galima linksmai pajuokauti, bet kol juokaujame, šiuo metu kažkam ligoninėje celofaninis maišas. Visus šituos rėksnius, ypač Seimo narius, aš privalomai įdarbinčiau prižiūrint tuos ligonius sergančius koronavirusu“, – sakė buvęs Seimo pirmininkas A. Valinskas.

Jis pasakojo, jog prieš kurį laiką įvykusiame visų buvusių Seimo vadovų susitikime buvo prieita vieno prašymo – neįleisti Galimybių paso neturinčių Seimo narių į Parlamentą.

A. Valinskas teigė, jog tokias griežtas priemones, kurias pasirinko Italija neišvengiamai ateis ir iki Lietuvos.

„Latvijos scenarijus mums ko gero irgi yra neišvengiamas“, – sakė jis.

Paklaustas, kokią perspektyvą G. Nausėda turi toliau telkti tautą, A. Valinskas buvo griežtas.

„Prezidentas gauna valdžios ne tik tiek, kiek jam suteikia konstitucinės galios, bet ir kiek jis dar gali jos pasiimti su savo autoritetu. Konstitucija, valdant Daliai Grybauskaitei ir G. Nausėdai nesikeitė. Bet situacija šalyje yra visiškai kardinaliai skirtinga. Nes nenuoseklūs pasisakymai, ieškojimas kaltų, kai reikia dirbti, toks blaškymasis tikrai neprideda stabilumo valstybėje.

Ir lenkiu galvą, čia aišku dabar pasipils, kad esu konservatorių pakalikas, bet patikinu, niekas nieko neužsakė ir nemokėjo, mane žavi I. Šimonytės laikysena. Kai ji iš pagarbos Konstitucijai jau nieko nebesako“, – komentavo buvęs Seimo vadovas.

Jis teigė, jog „prieš kvailus argumentus nėra antiargumentų“.

„Geriausias dalykas yra ignoravimas. Manau, kad ir Seimo narių didžioji dauguma suprato ir taip elgiasi“, – kalbėjo A. Valinskas.

LNK pašnekovas tikino, jog mąstantys žmonės gali pasakyti, kad nevyksta Lietuvoje joks „gerovės valstybės kūrimas“.

„Vyksta Prezidentūros paksėjimo procesas. Ir tai yra akivaizdu. Žmonės tiesiog sukąs dantis ir tiesiog pralauks tuos trejus metus. Dvejus pralaukė, pralauks ir trejus. Ir šioje situacijoje mano žodžiai buvo pragaištingai pranašingi – tokioje situacijoje geriau jokio prezidento nei toks“, – LNK sakė buvęs Seimo pirmininkas A. Valinskas.